reklam
reklam

Kovid-19 salgını sigarayı bırakma motivasyonunu artırdı

Eklenme Tarihi: 18 Kasım 2020, Çarşamba - 14:40   Okunma Sayısı: 181897
Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Öztürk, "Araştırmamızda Kovid-19 salgınının insanların sigarayı bırakma motivasyonunu artırdığını gördük. İnsanımız sağlıkla alakalı direkt bir ilinti kuruyorsa sigara bırakma konusunda daha motive oluyor." dedi.

Araştırma, 26 ilden, yüzde 62'si erkek, yüzde 38'i kadınlardan oluşan, yüzde 95'i aktif sigara içicisi, yüzde 5'i ise sigara kullanmayı bırakmış 15 yaş ve üzeri yaklaşık 2 bin 500 kişi üzerinde yapıldı.

"Sigara Kullanım Alışkanlıkları ve Bırakma Eğilimi Araştırması", Türkiye genelinde sigarayı ilk deneme yaş ortalamasının 18,6 olduğunu, kullanıcıların yüzde 21'inin 15 yaş öncesinde sigarayla tanıştığını gösterdi.

Sigaraya başlayanların, bırakılan dönemler haricinde 15 yıla yakın süre bu alışkanlıklarını devam ettirdikleri kaydedilen araştırmada, erkeklerin kadınlara göre daha erken sigaraya başladığı ve daha yoğun tükettiği anlatıldı.

Araştırmada, 15-19 yaş arası sigara içen gençlerin evinde sigara kullanan kişi sayısının diğer yaş gruplarına kıyasla yüksek olduğuna, dolayısıyla ebeveynlerin devam eden kullanımının bu noktada ailedeki genç bireyleri tetiklediğine dikkati çekildi.

Her 5 kişiden 4'ünün yakınlarının pasif içici olmasını engellemek adına bilinçli davrandığı ve evde yakınlarının yanında sigara içmediği belirtilen araştırmada, çocukların yarattığı hassasiyetle evli ve çocuklu ailelerin sadece yüzde 14'ünün aynı ortamda sigara kullandığı, diğerlerinin ağırlıklı olarak balkonu tercih ettiği kaydedildi.

Her 10 kullanıcıdan 1'i sigarayı bırakma konusunda kararlı

Her 10 kullanıcıdan 1'inin sigarayı kısa zamanda bırakma konusunda kararlı olduğu aktarılan araştırmada, kullanıcıların bırakma motivasyonunun oldukça yüksek olduğu halde ilk adımı atamadıklarının görüldüğü, evli ve çocuklu ailelerin bırakma motivasyonunun daha yüksek olduğu ifade edildi.

Sigara içenlerin yüzde 26'sının bırakmayı düşünmediği, yüzde 16'sının kararsız olduğu kaydedilen araştırmada, her 10 aktif kullanıcıdan 6'sının daha önce sigarayı bırakmayı denediği, ortalama 1,5 ay sigara içmediği ancak devamını getiremediği belirtildi.

Araştırmada, son 6 ayda sigarayı bırakmış olanların yüzde 62'sini tek başına karar verip harekete geçenlerin oluşturduğuna dikkati çekildi.

Son 6 ayda her 10 kişiden 1'i Kovid-19 nedeniyle sigarayı bıraktı

Araştırmada, son 6 ayda sigarayı bırakan her 10 kişiden 1'inde Kovid-19 salgınının etkili olduğu vurgulandı.

Kısa zaman içerisinde sigarayı bırakacağını söyleyen kişilerin Kovid-19 salgını döneminde sigara kullanımını azalttığı ifade edilen araştırmada, her 4 kişiden 1'inin de salgın döneminde sigara kullanımını azalttığına dikkati çekildi.

Araştırmada, evde yapılacak şeylerin kısıtlı olması ve yoğun stresin sigara kullanımını artırdığı, sigaranın virüs kaynaklı hastalığa yakalanma riskini artırmasının ve hastalıkla mücadelede yarattığı dezavantajın ise sigarayı azaltmayı tetiklediğ

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam