reklam
reklam

“Macaristan ve Sonrası”

Eklenme Tarihi: 6 Kasım 2020, Cuma - 01:33   Okunma Sayısı: 119131
İsimli Kişisel Sergisiyle Türk Çağdaş Sanatçı Nevres Akın Macar Kültür Merkezinde (27 EKİM–31 ARALIK 2020) MEKÂN: İstanbul Macar Kültür Merkezi

 

 

 

MACARİSTAN VE SONRASI

SANATÇI: Nevres Akın

KÜRATÖR: Kemal Orta

 

Türk Çağdaş Sanatının önemli isimlerinden Nevres Akın’ın son döneme ışık tutan sergisi, sanatçının yaklaşık son bir buçuk yılda ürettiği işleri bir araya getiriyor. Avrupa’nın en eski ve köklü sanatçı kolonilerinden Yaratıcı Sanatçılar Kolonisinden aldığı davet üzerine 2019 yılı yazında atölyesini Macaristan’a taşıyan Akın, bir ayı aşkın bir süre Szentendre ve Budapeşte şehirlerinde çalışmalarda bulunmuştur.

 

Sanatçının bu serüveninden başlayarak günümüze kadar gelen süreçte Macaristan deneyiminin ve bunun sanat pratiğine olan etkisinin izlerini süren sergi, Akın’ın Türkiye’de ilk defa sergilenecektir.

 

Nevres Akın’ın bilimi öncelikleyen ve pozitivizmle ilişkilendirilebilecek sanat yaklaşımı, özgün tekniğini ve ona bağlı olarak gelişen üslubunu şekillendiren en belirgin özellik olarak ön plana çıkmaktadır.

 

Sanatçının sicim kuramından yola çıkarak oluşturduğu görsel dil, kozmosu algılamamızda yeni bir bakış açısı ortaya koyuyor. ‘Titreşen iplikçikler’le maddeyi birbirine bağlayarak var ediyor ve zihinlerde yeni bir gerçeklik algısı yaratıyor. ‘Olmak’ kavramını bilim, felsefe düzleminden alıp, sanatın düşünceyi görünür ve algılanır kılma gibi en temel işleviyle bağdaştırarak yeniden sorguluyor.

 

Akın’ın resminde konu ve içerik yönünden sıkça yer verdiği çarklar, trenler, raylar ve istasyonlar bu sergide de karşımıza çıkıyor. Sanayi devrimine ve beraberinde getirdiği pozitif bilimlere dayalı düşünce sistemine işaret eden bu durum, teknik ve üslubuyla bir bütün halinde Akın’ın sanat yaklaşımını tamamlar nitelikte.

 

Macaristan’ın bu anlamda sanatçıya zengin bir kaynak oluşturduğunu söylemek yanlış olmaz. Ülkenin önemli icatlarla dolu zengin bilimsel tarihinin yanı sıra, tren garları, tramvay istasyonları, bilim, makine ve ulaşım müzeleri gibi yerlerin de sanatçının işlerinde açıkça ilham kaynağı olduğu görülüyor.

Küratörlüğünü Kemal Orta’nın üstlendiği ve Güler Sanatın katkılarıyla gerçekleşen Nevres Akın’ınMacaristan ve Sonrası” isimli kişisel sergisi 31 Aralık tarihine kadar İstanbul Macar Kültür Merkezi’nde gösterimde olacak.  

Sergi, AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog Programı’nın desteğiyle gerçekleşiyor.

MACARİSTAN VE SONRASI

SANATÇI: Nevres Akın KÜRATÖR: Kemal Orta

MEKÂN: İstanbul Macar Kültür Merkezi

Adres: Gürsel Mahallesi, İmrahor Caddesi No:23 B Blok Kâğıthane/İstanbul

E-posta adresi: macarkulturmerkezi@mfa. gov. hu

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: BAŞAK ERTEKİN

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam