reklam
reklam

U17B 2.hafta

ÖZEL HABER

17 Ağustos Marmara Depreminin Yıldönümünde İstanbul’da İki Deprem Parkı Açıldı

Eklenme Tarihi: 27 Ağustos 2020, Perşembe - 10:14   Okunma Sayısı: 209204
Merkez üstü; Kocaeli/Gölcük olan ve çok sayıda can kaybının yaşandığı 17 Ağustos 1999 Marmara depremi İstanbul’u da ağır bicimde etkiledi. İstanbul’da depremde 954 kişi yaşamını yitirdi.

. Ancak yaşamını yitirenlerden birçoğu (500 civarı ) çevre illerden getirilen ağır yaralılardı. Yine de Avcılar başta olmak üzere çok sayıda ilçede hasar gören binalarla 454 kişi depremde vefat etti. Bu acı olayın 21.Yıldönümünde 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde yaşamını yitirenler bir kere daha anıldı.

İstanbul ve Marmara’da deprem riski her gecen yıl daha da yükseliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), depremle ilgili yürütülen çalışmalarda yeni ve önemli bir adım attı. İBB, 17 Ağustos’ta kentin Asya ve Avrupa yakalarındaki Ataşehir Deniz Gezmiş ve Topkapı deprem parklarını açtı. Ataşehir’deki parkın kapasitesi 500-700; Topkapı’dakinin ise 5 bin kişi. Proje, zamanla kent genelinde belirlenen diğer alanlara da yayılacak. Deprem parkları, afet öncesi eğitim ve kültür merkezi, afet sonrası ise park içi mobilyaları, çadır ve yemek dağıtım alanları ile geçici barınma alanı işlevi görecek.

Deprem parklarının yer seçimi, bilimsel ölçütlere göre yapılıyor. Uzmanların da katılımıyla belirlenen ölçütlere göre 39 ilçede toplam 32 milyon metrekare büyüklüğünde 21 milyon kişi kapasiteli 859 toplanma alanı saptandı. Toplam bin 17 açık, 2 bin 662 kapalı geçici barınma alanı belirlendi. Yer seçiminde açık alan büyüklüğünün en az 10 bin metrekare olmasına dikkat edildi. Alanlar, afet sonrasında yurttaşların kısa ya da orta vadeli barınmasını sağlayacak, kurtarma çalışmalarını destekleyecek şekilde planladı.

Ataşehir Deniz Gezmiş ve Topkapı deprem parkları; depremin yıldönümünde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katıldığı bir törenle açıldı

İstanbul’daki iki deprem parkının açılış töreni 17 Ağustos 1999 depreminde Ataşehir’de gerçekleşti. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katıldığı törende Ataşehir Deniz Gezmiş ve Topkapı deprem parkları açıldı. Ataşehir Deniz Gezmiş Parkı Afet Sonrası Geçici Barınma Alanı’nda vatandaşlarla bir araya gelen Başkan İmamoğlu, bölgede incelemelerde bulundu.

Burada ; İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman’dan her iki alanda yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alan İmamoğlu’na, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Genel Sekreter Can Akın Çağlar ile Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Çağatay Seçkin eşlik etti.

Oldukça kalabalık bir vatandaş topluluğunun katılımıyla gerçekleştirilen tanıtım toplantısı, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde yaşamını yitiren binlerce vatandaş için saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Daha sonra; Topkapı Parkı Afet Sonrası Geçici Barınma Alanı’nda yapılan çalışmalar, sinevizyon görüntüsüyle katılımcılara izletildi. Toplantıda ilk konuşmayı yapan Tayfun Kahraman, gerçekleştirdikleri çalışmalarla ilgili detaylı bilgileri katılımcılara aktardı.

 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu “99 Marmara Depremi hepimize çok önemli dersler verdi ama yeterince ders çıkardığımız söylenemez. Bugün İstanbul’da hala ‘En önemli sorun, en önemli tehdit depremdir’ diyorsak, bu, yeterince yol alamadığımıza işaret”

Kahraman’ın ardından konuşmasına başlayan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde yaşamını yitiren vatandaşlara rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyerek konuşmasına başladı . İstanbul’u bekleyen en önemli 3 tehdidin deprem ile birlikte mülteci sorunu ve Kanal İstanbul olduğunu vurgulayan İmamoğlu, kurumsal ve toplumsal anlamda yeterince iş birliği sağlanamadığı eleştirisinde bulundu. Sorumluluk sahibi kişi ve kurumların, bir masa etrafında buluşma çabalarının çok önemli olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, “99 Marmara Depremi hepimize çok önemli dersler verdi ama yeterince ders çıkardığımız söylenemez. Bugün İstanbul’da hala ‘En önemli sorun, en önemli tehdit depremdir’ diyorsak, bu, yeterince yol alamadığımıza işaret” dedi.

Depreme karşı dönüşümün bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Ekrem İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hem afete kadar olan mücadelenin yerine getirilmesi hem de afet sonrası önemli demiştim. Bu manada İstanbul’da bir önerimiz vardı; bunu ben, Şehircilik Bakanı’mıza da ilettim. Birkaç kez görüşme yaptık. Yakın zamanda da diyalogumuz en üst seviyede yürüyor. Bunun altını çizmek istiyorum. Siyaset üstü bir mücadele vereceksek, Türkiye’nin bana göre en önemli konularından olan depremle ilgili mücadeleyi, başka bir platforma taşımakla yükümlüyüz. Bu, tek başına bir hükümet döneminin işi değil. Tek başına bir Büyükşehir Belediyesi’nin ya da parçalı bir şekilde 39 ilçe belediyesinin işi de değil. Bu önerimizi Şehircilik Bakanı’mıza ilettiğimizde, sıcak baktığını dile getirmişti. Şu anda bunun daha derinlemesine, hangi felsefeyle yürütülmesi hususunda yaptığımız çalışmayı, kendilerine tekrar sunacağız. Hem İBB hem Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, bunu tartışacaklar; ardından inşallah sağlıklı bir neticeye kavuşması noktasında Sayın Bakan’la bizzat görüşeceğiz. Bu konuda karar birliğimiz var.”

Deprem konusuyla ilgili siyasi fayda elde etme anlayışının kenara atılması gerektiğini ifade eden Başkan İmamoğlu, olası bir felakette yaşanacak can kayıpları ve ekonomik kayıplara dikkat çekerek,geri dönülmez bir süre kayıp verileceğinin altını çizerek, “Böylesi bir ortamda daha büyük bir seferberlik yok o zaman. Tehdit de kapıda bekliyor. Hızlıca hareket edeceğiz. Öyle bir konsey kurulacak ki; onun koordinasyonunda, bir imar kararı mı alınacak, o işe asgari müşterekte koşullar oluşmuş mu? Ne ilçe belediyesi o işin siyasetiyle uğraşacak ne İBB ne de Bakanlık. Kimse adrese teslim iş yapmayacak. Vatandaşın fayda elde etmesi üzerine bir süreç tanımlanacak. Herkes, işini yapacak. Yok Meclis’te A partisi çokmuş, B partisi azmış, falanmış, filanmış; hikaye. İşte bütün bu hüküm yerine geçecek sözlerin olgunlaşması için, siyaset üstü bir kurumun olması, bence vazgeçilmezdir” dedi.

İmamoğlu “Hiçbir yeşil alanı, bir imar değişikliğine bu kentte artık maruz bırakmayacağız. Kimseye, yeşil alanı imara açan bir yönetim olmak gibi büyük bir ihaneti yaşatmayacağız.”

Deprem olduğunda, tanıtımını yaptıkları park yeri gibi alanlara muazzam ihtiyaç duyulacağını kaydeden İmamoğlu, “Zaten hiçbir yeşil alanı, bir imar değişikliğine bu kentte artık maruz bırakmayacağız. Kimseye, yeşil alanı imara açan bir yönetim olmak gibi büyük bir ihaneti yaşatmayacağız. Onun altını çizelim bir kere. Zaten bu, olması gereken; bir lütuf da değil. Bir yandan KİPTAŞ uğraşacak, bir yandan öbürü uğraşacak vesaire. Ortaya koyacağımız birlikte çözüm modeliyle, İstanbul’un bu tarz kronik sorunlarını çözmekle yükümlüyüz. Başka şansımız yok. 16 milyon insan, 83 milyon insanın geleceği… İstanbul depreminin yaratacağı tehdit, bu kadar büyüktür” diye konuştu.

“Devletin her kurumu, bizim kurumumuz kardeşim” diyen İmamoğlu, konuşmasının son bölümde şunları söyledi; “Devletin her kurumuyla iş yapmak, bizim de asli sorumluluğumuzdur. Ama devletin bir kurumu, eğer ısrarla İstanbul’a ihanet etmek istiyorsa, ona da karşı durmak bizim sorumluluğumuz; onu ifade edelim. Yani elleri teslim şeklinde beklemeyeceğiz. Bu konuda, çok net ifade ediyorum: Ben, Kanal İstanbul diye bir safsatanın, artık İstanbul’un gündeminden kalkmasını istiyorum. Böyle bir gündemi yok bu şehrin. Bu şehrin gündemi; bu şehrin insanının can sağlığını sağlamak. Bu şehrin gündemi; bir an önce deprem korkusundan ve tehdidinden kurtulmaktır. O büyük tedbir için omuz omuza olalım, kol kola olalım, birbirimizi koruyalım, kurumlarımızı güçlendirelim. Hiçbir kurumu, birbirine rakip etmeksizin, İstanbul, bu şehir ve bu ülke için çalışalım. Tabiri caizse, deprem için büyük bir mücadeleye varız; kul, köle oluruz. Emre amade oluruz. Ama Kanal İstanbul için de karşınızda dimdik dururuz.”

Açılışın ardından düzenlenen “Tüm Boyutları ile Olası İstanbul Depremi” panelinde alanında uzman isimler, her yönüyle İstanbul depremini konuştular

17 Ağustos 2020 Pazartesi günü saat 21.00’de gerçekleştirilen “Tüm Boyutları ile Olası İstanbul Depremi” panelinde de alanında uzman isimler, her yönüyle İstanbul depremini konuştular. Kandilli Rasathanesi’nden Doç. Dr. Eren Uçkan, İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdür Yardımcısı Dr. Emin Yahya Menteşe, Geoteknik Deprem Mühendisi, Jacobs Deprem Mühendisliği Teknik Grubu Eş Başkanı Dr. Menzer Pehlivan, ve GEA Arama Kurtarma Genel Koordinatörü Umut Dinçşahin’in katıldığı semineri İstanbul Gönüllüleri’nden Maksude Atabay yönetti.

İBB’nin Deprem Kapsamında Yürüttüğü Çalışmalar

  • DEPREM SEFERBERLİK PLANI HAZIRLANDI
    İBB, Başkan İmamoğlu’nun talimatıyla Deprem Seferberlik Planı’nı oluşturdu. Tüm çalışmaların temelin oluşturan plan, Kasım 2019’da tüm ilçe belediyeleri ile paylaşıldı. Plan, şu 5 madde üzerine kuruldu:
  • – Afet odaklı kentsel dönüşüm çalışmaları
  • – Mevcut altyapı ve ulaşım ağının afetlere dayanıklı hale getirilmesi
  • – Sismik ve yer bilimleri çalışmaları
  • – Afet sonrası toplanma / Barınma alanları
  • – Afet odaklı eğitim ve kapasite geliştirme
  • Hazırlanan çalışma, şeffaf ve katılımcı yerel yönetim anlayışına kamuoyuyla da çevrimiçi olarak paylaşıldı: https://depremzemin.ibb.istanbul/deprem-seferberlik-plani/ adresinden okunabilmekte
  • OLASI DEPREM KAYIP TAHMİNLERİ İLÇE KİTAPÇIKLARI YAZILDI
  • “İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi” kapsamınsa ilçelere özel analizler ve haritalar yapıldı. Kentin 39 ilçesi için “ Olası Deprem Kayıp Tahmini Kitapçıkları” yazıldı. Kitapçıklar, sayısal ortamda ilgililere sunuldu: https://depremzemin.ibb.istanbul/guncelcalismalarimiz/#olasi-deprem-kayip-tahmnler-le-ktapiklari
  • İSTANBUL TSUNAMİ EYLEM PLANI
  • İstanbul’un Marmara kıyılarında bulunan limanlar, marinalar, metro girişleri, tüp geçit, sahil yolu, kent parkları, tarihi ve turistik mekanlar gibi kritik yapı ve noktaların maruz kalacağı tsunami etkilerinin saptanması için bir eylem planı yapıldı. İstanbul Tsunami Eylem Planı çalışmasının sonuçları, her bir ilçe için ayrı ayrı hazırlanan kitapçıklarda değerlendirildi: https://depremzemin.ibb.istanbul/guncelcalismalarimiz/#stanbul-tsunam-eylem-plani
  • https://depremzemin.ibb.istanbul/guncelcalismalarimiz/#le-tsunam-blg-ktapiklari
  • HEYELAN FARKINDALIK KİTAPLARI
  • İstanbul, 14 bölgeye ayrıldı. Her bölge için Heyelan Farkındalık kitapları yazıldı: https://depremzemin.ibb.istanbul/guncelcalismalarimiz/#le-heyelan-farkindalik-ktapiklari
  • YERALTI SUYU HARİTASI ÇIKARILDI
  • Deprem sonrasında içilebilir suyun yetersiz kalması durumunda, geçici toplanma ve barınma alanlarında kullanılmak üzere, kentin yeraltı su ortamları haritası çıkarıldı: https://depremzemin.ibb.istanbul/guncelcalismalarimiz/#stanbul-l-hdrojeolojk-ortamlarin-tespt
  • WEB TABANLI BİLGİ ALTYAPISININ OLUŞTURULMASI
  • İstanbul genelinde, tüm vatandaşların afet farkındalığının artırılması ve bilinç düzeyinin en üst seviyeye çıkarılması amacıyla Web tabanlı bilgi altyapısı oluşturuldu. Web sitesi Ocak 2020 tarihinde aktif hale getirildi:https://depremzemin.ibb.istanbul/ 
  • DEPREM ÇALYIŞTAYI DÜZENLENDİ
  • İstanbul Deprem Çalıştayı” 2-3 Aralık 2019 tarihinde yerli ve yabancı bin 243 akademisyen ve uzmanın katılımıyla düzenlendi. Çalıştaya kitapçığı, Türkiye genelindeki 2 bin 343 birimle paylaşıldı.
  • DEPREM HACKATHONU YAPILDI
    Olası bir deprem anında ve sonrasındaki iletişim sorunlarını çözmek amacıyla, İBB, Türkiye Bilişim Vakfı, Başlangıç Noktası, İTÜ Yapay Zeka Merkezi, Zemin İstanbul ve Kodluyoruz işbirliği ile 28-31 Mayıs 2020 tarihlerinde çevrimiçi bir yarışma düzenlendi. Bu yarışmaya seçilen takımlar, 84 saat boyunca  makine öğrenmesi, yapay zeka, büyük veri, blockchain, nesnelerin interneti gibi yeni teknolojileri kullanarak inovatif çözümler geliştirdi. Üretilen tüm projeler, geliştirici takımlar ile işbirliği halinde değerlendiriliyor. Projelerin sonuç ürüne dönüşmesi için çalışmalar sürüyor.
  • Ayrıca, bir üst kurul olarak deprem konseyinin kuruluş çalışmalarında sona gelindi. Afet Eğitim Merkezi’nin projesi yapıldı. Her mahalleye afet gönüllüleri ekibi kurulması için harekete geçildi. Kentsel dönüşüm masası kuruldu. İstanbul genelinde yapı tespit çalışmaları başlatıldı.
Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: YİĞİT CİĞERLİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam