reklam
reklam

18. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali Online Olarak Gerçekleşecek

Eklenme Tarihi: 9 Haziran 2020, Salı - 10:31   Okunma Sayısı: 110343
18. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 12 Haziran’da www.filmmor.org adresinde online başlıyor. Filmmor web sitesinden izlenebilecek festival, 22 Haziran’a kadar sürecek. Festival boyunca tüm gösterimler ve etkinlikler ücretsiz olarak izlenebilecek. 18. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nde bu yıl Hak Odaklı Sinema bölümünün yanında Kadınların Sineması, Bedenimiz Bizimdir, Cins-iyet-ler, Feminist Kadraj, Feminist Bellek ve Film-i Takip bölümlerinde onlarca ülkeden 40 film izleyiciyle buluşacak.

Hak Odaklı Sinema

Eşitlik hâlâ çok uzak olsa da kadınlar giderek daha çok sinema yapıyor ve kendi hikâyelerini kendi dilleriyle anlatarak “hak” kavramını daha sık dillendiriyor, haksızlıklara karşı daha kararlı duruş sergiliyor. Bunca HAKsızlık karşısında, hakları dillendiren, hak ihlâllerine karşı çıkan Filmmor da bu yıl Hak Odaklı Sinema’ya bakıyor. Film programı yanında Ahu Öztürk, Çiğdem Mater, Gülen Güler, Melek Ulagay Taylan, Meltem Cumbul’un katılımıyla Hak Odaklı Sinema panelinde filmlerin söylemi ve yapımındaki haklar/haksızlıklar ve hak odaklılık tartışılacak.

Hak Odaklı Sinema Bölümü Filmleri:

Direnen Kadınlar / Chieko Yamagami

Fundamental: Aslolan Mücadele / Sharmeen Obaid-Chinoy

Kız Kulesi / Susanna Lira

Sofia / Meryem Benm’Barek

Kadınların Sineması

Yeryüzünün dört bir yanından filmlerin buluştuğu Kadınların Sineması bölümünde yer alan Cevher, Kendi Işığındaki Kadın, Fakir, Porselen, Delphine ve Carole, Duygular Dile Geldi ile Sana Dair Nefret Ettiğim Her Şeyi Seviyorum filmleri Türkiyeli izleyicilerle buluşacak. Cevher ve Kendi Işığındaki Kadın’ın yönetmeni Sinai Sganzeria ile Fakir filminin yönetmeni Helena Ignez ile online söyleşi de festival web sitesinden yayınlanacak.

Kadınların Sineması bölümü filmleri:

Arada Bir Yer / Selin Bonfil

Beni Hâlâ Sevdiğini Söyle / Rui Ting Ji

Cadı Üçlemesi 13+ / Ceylan Özgün Özçelik

Cevher / Sinai Sganzeria

Da Capo / İpek Efe

Delphine ve Carole / Callisto Mc Nulty

Duygular Dile Geldi / Wen Li

Dünyanın Sonuna Kadar / Florence Bouvy

Fakir / Helena Ignez

Günaydın! / Şehbal Şenyurt

Hayatın Büyük Soruları / Ingrid Hübscher

Kendi Işığındaki Kadın / Sinai Sganzerla

Koyu Mavi / Sarah Gignac

La Llorona / Rosana Cuellar

Masalcı / Fu Yang

Oda / Latifa Saïd

Oyun / Christine Jezior

Porselen / Jenneke Boeijink

Reverie / Ilgın Hancıoğlu

Sana Dair Nefret Ettiğim Her Şeyi Seviyorum / Nadine Keil

Bedenimiz Bizimdir Bölümü

Bedenimiz Bizimdir bölümünde, “Kâh tararım saçlarımı kâh savururum kime ne” diyen, normları ters yüz eden filmler var.

Bedenimiz Bizimdir bölümü filmleri:

Bedenimden Öte / Susanna Lira

Flora / Chaerin Im

Hokka Burunlu Kadınlar / Handan İpekçi

Kırlangıçlar / Caroline Emery

Singled Out / Mariona Guiu, Ariadna Relea

Cinsiyetler Bölümü

Cinsiyetler bölümü, bu yıl da “Batsın ikili cinsiyet rejimi!” diyen filmleri ağırlıyor.

Cinsiyetler bölümü filmleri:

Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi / Céline Sciamma

At Çizerek Büyüyen Kızlar / Joanie Wind

İtalya ve Bu Sular / Anja Franziska Plaschg, Loan Gavriel

XY / Anna Karín Lárusdóttir

Feminist Bellek: Alice Guy-Blaché

Feminist Bellek bölümü bu yıl sinema tarihinin kurmaca film yapan ilk yönetmeni Alice Guy-Blaché’yi selamlıyor; Feminizmin Sonuçları ve Düşen Yapraklar filmleri ile birlikte, erkek egemen film endüstrisindeki feminist inadı ve mirasını izleyiciyle buluşturan Alice Guy-Blaché’nin Anlatılmamış Hikâyesi var.

Feminist Kadraj Bölümü

Patriyarkayı kadraj dışında bırakırken, Feminist Kadraj bölümünde bu yıl Hollandalı görüntü yönetmeni-yönetmen Claire Pijman filmleri ve söyleşisi var.

Feminist Kadraj bölümü filmleri:

Amsterdam Sinfonietta / Claire Pijman

Babam Fotoğraf Çekiyor / Claire Pijman

Sonra Umursarız / Claire Pijman

Film-i Takip

Film-i Takip bölümünde, Pelin Esmer’in, 2005 yılında ilk oyunlarını çıkaran Arslanköylü kadınların 14 yıl sonraki oyunlarını izleyen Kraliçe Lear belgeseli var. Belgesel gösteriminden sonra Yerelde Kültür Sanat Üreten Kadınlar forumunda kadınların yerelde kültür sanat alanındaki üretimleri ve deneyimleri konuşulacak. 

Atölye, Panel, Söyleşiler

Festival online film atölyesi Evde Kendi Filmini Yap ile başlayacak. Festival boyunca filmleri izleyiciyle buluşan yönetmenler, film eklipleri film gösterimlerinin ardından izleyicilerle söyleşi yapacak.

Filmmor’un, kadınların film endüstrisinin farklı alanlarındaki varlığını görünür kılmak ve tartışmak için üç yıl önce başlattığı paneller dizisinde, bu yıl söz Kameralı Kadınlar’da. Festival 22 Haziran’da Altın Bamya Ödülleri’nin de açıklanacağı kapanış ile sona erecek.

Filmmor 18. yaşını, Mor Kamera Dayanışma Ödülü’nü festivalde yer alan tüm filmlerle paylaşarak, her filmin telif hakkını gözeterek ve festival boyunca tüm film ve etkinlikleri ücretsiz olarak izleyiciye ulaştırarak festivali var eden herkesle birlikte kutluyor, “Eşit hak, alan, ücret, telif lütuf değil, hediye değil; kadınların hakkı” diyor.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: YİĞİT CİGERLİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam