reklam
reklam

STK'lardan 'birlik beraberlik' çağrısı

Eklenme Tarihi: 26 Temmuz 2016, Salı - 14:00   Okunma Sayısı: 143302

ANKARA

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nda (SETA) Uzman Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, FETÖ'nün darbe girişimine karşı, toplumda ve siyasette oluşan "dayanışma ve birlik" ortamını AA muhabirine değerlendirdi. 

"Büyük ve güçlü Türkiye daim olsun"

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, darbe girişiminin milletin, siyasetin ve özellikle de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iradesi ve Çanakkale ruhunun topyekun şaha kalkması ile püskürtüldüğünü belirtti.

Darbecilerin en çok bu birlik ortamından korktuğunu ve korktuklarının başına geldiğini söyleyen Yalçın, "Sen, ben değil, biz duruşuyla hareket ettiğimiz sürece değil darbeye, her türlü kirli harbe de hazırız. Bu birlik, meydanlarda kavim olsun, büyük ve güçlü Türkiye daim olsun." çağrısını yaptı.

"Türkiye'yi geleceği taşımak açısından çok kritik"

Türk-İş Genel Başkanı Atalay ise bir milyon üyeleriyle bu darbe girişimine "Dur" demek için ilk günden itibaren sokaklarda olduklarını anlatarak milletin oluşturduğu birlik ve tüm siyasi partilerin ortak duruşunun çok önemli olduğunu vurguladı.

Bu birlik ve beraberlik ortamının Türkiye'yi geleceğe taşımak açısından çok kritik olduğunu dile getiren Atalay, bu dayanışmanın devam ettirilmesinde Türk-İş olarak üzerilerine düşeni yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

"Bir kesim değil, bütün kesimlerin hep beraber çaba sarf etmesi gerekiyor"

Hak-İş Genel Başkanı Arslan, FETÖ mensupları dışındaki tüm kesimlerin bu darbenin karşısında yer aldığına dikkati çekerek toplumda farklı kesimlerin sorunlarını çatışmadan barış içerisinde nasıl çözebileceğine yönelik ipuçlarının görüldüğünü dile getirdi.

Bu toplumsal duruşun oluşmasında siyasetçilerin tavırlarının çok etkili olduğunu aktaran Arslan, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Artık hepimize büyük görevler düşüyor. Dilimize, üslubumuza son derece dikkat etmemiz gerekiyor. Bu dayanışma ruhunu bozmadan, birbirimizi ötekileştirmeden sorunların çözümü noktasında bir kültürel yapıyı, demokratik kültürü inşa edebilirsek bu Türkiye'nin hayrına olacak bir durumdur. Bu anlamda çok büyük bir beklentinin de oluştuğu görülmektedir. Bir kesim değil, bütün kesimlerin hep beraber çaba sarf etmesi gerekiyor. Kolay bir iş değil alışkanlıklardan vazgeçmek ama başarılabilir. 15 Temmuz'un bize yaşattığı ağır faturanın karşılığında hiç değilse böyle önemli bir kazancı da elde etmiş oluruz."

"Sokakların yarısından fazlası kadındı"

KADEM Genel Başkanı Yılmaz, darbe girişiminin karşısında, toplumun çok farklı kesimlerinden insanların "vatan ve devlet" söz konusu olduğunda bir araya geldiğini belirterek "Bu millet, bağımsızlığına, egemenliğine bir tehdit gördüğünde bütün ideolojik ayrışmaları bir kenara bırakarak kenetlenebiliyor. Bu bizim çok güçlü bir devlet, millet olduğumuzu da gösteriyor." dedi.

Darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz gecesi ideoloji, etnik sınıf ve mezheplerin olmadığını vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Cinsiyet de yoktu. Her zaman dört duvar arasında diye görülen, ikincil plana atılmaya çalışılan muhafazakar kadınlar, başı açık, başı kapalı, farklı siyasi görüşlerden kadınlar, ellerinde Türk bayraklarıyla bu darbe girişimine tepkisini gösterdi. Sokakların yarısından fazlası kadındı. Herkesin tepkisi aynıydı. Bu millet 'Ben ne devletimden ne vatanımdan vazgeçerim' dedi." 

"Yeni Türkiye açısından önemli bir süreci başlattı"

SETA'da Uzman Prof. Dr. Karagöl, darbe girişimine karşı siyasette çok önemli bütüncül bir bakış açısının ortaya çıktığını aktararak siyasetçilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'la beraber bu darbe girişimine karşı dik durmaları ve bir araya gelmelerinin "Yeni Türkiye", reformların başlatılması, alınacak tedbirler ve anayasa değişikliği gibi kritik konular açısından da önemli bir süreci başlattığını bildirdi. 

 

 

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam