reklam
reklam

Fındık don dinlemedi rekor kırdı

Eklenme Tarihi: 6 Ocak 2015, Salı - 15:00   Okunma Sayısı: 136977

Fındık ve mamulleri sektöründe üretim ve ihracatta dünya lideri olan Türkiye, 2014 yılında yeni bir rekora imza attı. Türkiye’nin genel ihracatının yüzde 4 arttığı 2014 yılında fındık ve mamulleri sektörü yüzde 31,2’lik büyük bir artışla 2,32 milyar dolar ihracata imza attı. İhracat miktar bazında 252 bin 500 ton oldu. AB ülkeleri fındık ve mamulleri ihracatının en büyük pazarı olmayı sürdürürken, Almanya, İtalya ve Fransa en çok ihracat yapılan ülkeler oldu.

İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, 2014 yılında sektörün rekor düzeyde ihracat geliri elde ettiğini ve yılın zor ama döviz girdisi açısından bereketli geçtiğini söyleyerek, "2014 yılında Türkiye genelinde ihracatını oran olarak en çok artıran iki sektörden biri olarak çok başarılı bir performans ortaya koyduk. Sektörün Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerine önemli katkı sağlamaya devam ediyor. İlk başta hedef olarak belirlediğimiz 2 milyar doları aştık. Bu yıl 3 milyar dolara doğru yol alıyoruz. 2023 yılında 4 milyar dolar ihracat yapabilecek potansiyele sahibiz. İhracat yaparak bu tarihi başarıda emeği geçen sektörümüzün büyük küçük tüm firmalarını tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum” dedi.

İFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Gören, sektörün tamamen yerli girdi kullanarak ’net ihracat’ yaptığını, Türkiye’nin cari açığının kapatılması, büyüme ve istihdam gibi temel ekonomik göstergelere katkı sağlamaya devam ettiklerini söyledi. Gören, “Sektörümüz benzeri net ihracat yapan sektörlerin daha fazla desteklenmesi, ayrı bir önem arz ediyor. Sektör sorunlarımızın çözümünde alacağımız destek, daha fazla ihracat daha fazla katma değer olarak ülkemiz ekonomisine kazandırılacak” dedi.

İFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, “Başta Türk fındığının tanıtım faaliyetleri olmak üzere dünyada fındıklı ürünlere yönelik tüketici eğilimlerinin güçlenmesi, geleneksel pazarlar dışında ABD, Çin, Japonya, Rusya ve Hindistan gibi diğer pazarlarda ihracat payımızın artmasına katkıda bulundu. Tanıtım faaliyetleri olmasaydı, bu sezon olduğu gibi zor dönemlerde sürdürülebilir bir ihracat artışı sağlanamazdı” şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği (AB), 2014 yılında da Türkiye’nin fındık ve mamulleri ihracatının en büyük pazarı olmayı sürdürdü. Toplam sektör ihracatının yaklaşık dörtte üçünün gerçekleştiği AB pazarında, Almanya, İtalya ve Fransa en çok ihracat yapılan ülkeler olarak öne çıktı. Fındık ve mamulleri üretiminin büyük bölümü yurt içi ve yurt dışında çikolata, şekerli mamuller, unlu mamuller ve dondurma endüstrisinde kullanılırken, diğer kısmı ise çerez olarak tüketiliyor. İFMİB üyeleri arasında en fazla fındık ihracatı yapan ilk üç firma; Progıda Tarım Ürünleri, Balsu Gıda ve Stelliferi Fındık ve Gıda oldu.

Kaynak: İHA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam