reklam
reklam

ENGELİME ENGEL OLMA

Eklenme Tarihi: 2 Mart 2020, Pazartesi - 10:10   Okunma Sayısı: 261395
Merhaba sevgili okurlar bu röportajımda Tiyatro Mizah evi oyuncuları kurucusu, oyuncusu ve oyun yazarı Emin Özbey’i konuk ettim.

 

 

Emin Özbey kimdir tiyatroya ne zaman başladı?

Emin Özbey Urfa da doğdu 1982 yılında lise de tiyatro ile tanıştı ilk oynadığı oyun Nazım Kurşunlu’nun “Merdiven” isimli eseri oldu bu oyunda iki arı rolde oynadı, daha sonra Urfa Kültür müdürlüğü ve arkadaşlarıyla kurdukları Urfa kültür sanat ve edebiyat derneği çatısı altında amatör olarak tiyatroya devam etti.  Bilinen oyun yazarları dışında kendi yazdığı oyunlarda rol aldı. İstanbul’a yerleştikten sonra 1989 da Nokta tiyatrosunda Muzaffer İzgü’nün “Dandini vatandaş dandini” isimli oyunu ile profesyonelliğe adım attı. O günden bu güne birçok tiyatro ekibiyle çalıştı birçok oyunda görev aldı dizilerde rol aldı. Perde önü perde arkası, sahne üstü sahne arkası tiyatroda olması gereken her şeyde görev aldı gerçek anlamda bir tiyatro emektarı ve tiyatro adamıdır.

Tiyatro Mizah Evi Oyuncuları ne zaman nasıl kuruldu?

Tiyatro Mizah Evi Oyuncuları iki defa kuruldu ilki 2000 ile 2007 yılları arasında birçok oyunlar ile İstanbul içi ve İstanbul dışı oyunlarını sergiledi turneler yaptı. Uzun bir aradan sonra bu yıl bir sosyal sorumluluk projesi olan “Engelime engel olma” oyunu ile yeniden gösterilerine başladı.

“Engelime engel olma” tiyatro oyununda kimler rol alıyor?

Oldukça geniş bir kadromuz var. Başta herkesin dizilerden ve filmlerden tanıdığı usta oyuncu Tiyatro Mizah Evi oyuncuların ablası anası Ortans kıvanç var yine dizi ve filmlerden tanınan İhsan Ustaoğlu Pekcan Türkeş Gülşah Yaprakçı Emin Özbey Oğuz Demir Deniz Akyol Esra Vural Esen Çalışan gibi usta oyuncular ve genç yetenekli arkadaşlarımız var.  Teknik kadro da ise Abdullah Koç Kazım Namazoğlu Yakup Kevrek Murat Uludağ görev alıyor.

Sahnelediğiniz bu oyunla neyi anlatmak istiyorsunuz?

Bu oyunda engelli kardeşlerimizin bazen güldüren bazen duygulandıran ve bazen de düşündüren sorunlarını dile getiriyoruz. Oyunda aynı evde yaşayan maganda kurşunuyla tekerlekli sandalyeye mahkum olmuş Emre ile iş kazasında bir kolunu kaybetmiş Metin ve akraba evliliği sonucu zihinsel engelli doğmuş İbrahim isimli üç engelli arkadaşın hikayesi ve çevresinde gelişen olayları anlatılmaktadır.

Oyun nerelerde sahnelendi nerede sahnelenecek turnesi olacak mı?

Oyun ilk olarak 3Aralık dünya engelliler günü nedeni ile 5 Aralıkta Adana da Engelsiz yaşam ve farkındalık derneği adına Adana Şehir tiyatrosunun salonunda sahnelendi daha sonra Anadolu’da birkaç il ve ilçede oynandı en son Şanlı Urfa merkez Karaköprü ilçesinde sahnelendi. Mart nisan aylarında İstanbul da sahnelenecek bu arada turne çalışmalarımızda devam ediyor Türkiye’nin her il ve ilçesine gitmeyi düşünüyoruz.

“Engelime engel olma” oyunu ile seyirciye ne gibi bir mesaj veriyorsunuz?

SİZ HİÇ TEKERLEKLİ SANDALYEYE OTURUP KOŞMAYI DENEDİNİZ Mİ? SİZ HİÇ GÖZLERİNİZİ BAĞLAYIP SEVDİKLERİNİZİ GÖRMEYİ DENEDİNİZ Mİ? SİZ HİÇ KONUŞMAYIP ŞARKILAR SÖYLEMEYİ DENEDİNİZ Mİ?  Engelli olmak bir kusur değildir unutmayalım ki herkes bir engelli adayıdır.

Engelime engel olma dışında şuanda sergilediğiniz başka oyununuz var mı?

Yine bir sosyal sorumluluk projesi olan madde bağımlığının zararlarını anlatan “Tuzak” isimli oyunumuz var.

Tuzak kimin oyunu onu da mı siz yazdınız.

Evet ben yazdım. Geçen sene çığa sanat tiyatrosunda kültür bakanlından destek alarak sahnelendi daha öncesi de Nokta tiyatrosunda “Kontrol sende” adıyla sahnelenmişti bu yıl kendim sahneye koymaya karar verdim.

Tiyatro mizah evi oyuncuları Kültür bakanlığından destek aldı mı?

Hayır! Daha yeni bir kuruluş olduğumuz için müracaat etmedik ama geçmiş yıllarda yazdığım birkaç oyunum ( Kızkıskanç, Seherin Kadınları, Slm nbr, Tuzak ) çeşitli tiyatrolarda Kültür bakanlığından destek alarak sahnelendi.

Son söz ne söylemek istersiniz?

Engelli olmak madem ki zor gelin zorluğa engel olalım engelli olmak engel değildir en büyük engel engellemektir. ENGELİME ENGEL OLMA

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: BAŞAK ERTEKİN

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam