reklam
reklam

U17B 2.hafta

ÖZEL HABER

BM : İKLİM KRİZİ YÜZÜNDEN MİLYONLARCA ZORUNLU GÖÇ ALINABİLECEĞİ UYARISINDA BULUNDU

Eklenme Tarihi: 25 Ocak 2020, Cumartesi - 10:24   Okunma Sayısı: 109126
Birleşmiş Milletler (BM) küresel ısınmanın milyonlarca insanın evini terk etmesine yol açabileceği konusunda uyardı.

BM Mülteciler Örgütü Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda basına açıklama yaptı. BM’nin konu ile ilgili verilen kararın küresel iklim değişikliği yüzünden evlerini terk edenlerin de uluslararası korunmaya alınması ve bu konuda hükümetlerin gerekli düzenlemeleri yapmaları zorunluluğunu ortaya koyduğunu söyledi.

BM İnsan Hakları Komitesi,  Yeni Zelanda aleyhine yapılan bir başvuruyla ilgili olarak iklim değişimi mağdurlarının sığınma hakkı başvurularının reddedilemeyeceğini bildirmişti. 

BM İnsan Hakları Komitesi iklim değişikliği nedeniyle yaşamları tehlikeye giren ve bu nedenle yaşadıkları yerlerden göç etmek zorunda kalan mültecilerin belirli koşullar altında sığınma hakkından mahrum bırakılamayacağını açıklamıştı.

BM kararını yorumlayan Grandi, “Eğer küresel ısınma yüzünden yaşamınız tehdit altındaysa ve başka bir ülkeye gitmek için bir sınırı geçtiyseniz, savaşta gibi geleceğiniz tehlike içindeyse ülkenize geri gönderilmemeniz gerekir. Bizim bu tür durumlara karşı hazırlık olmamız gerekir” dedi.

BM temsilcisi, spekülasyon yapmamak için tam bir rakam vermek istemediğini ancak milyonlarca kişinin küresel iklim sorunu yüzünden zorunlu göçmen olabileceği uyarısında bulundu.

Grandi, bu sorunların birkaç ülkenin çabasıyla değil toplu ve işbirliği içinde hareketle çözülebileceğini söyledi.

Küresel ısınma yüzünden okyanuslardaki adalarda su seviyesinin yükselmesi, Avusturalya’daki gibi dev orman yangınlarıyla, Sahra Afrikası’ndaki bitki ve canlı hayvan varlığının yok alması gibi durumlar yüzünden önümüzdeki dönemde evlerini terk etmek zorunla kalanlarını sayısının artması bekleniyor.

Türkiye En Fazla Göçmen Kabul Eden Ülke

Suriye’deki iç savaş yüzünden Türkiye’nin 4 milyona yakın göçmeni topraklarında ağırladığını hatırlatan Grandi, “Türkiye’nin dünyada en fazla göçmen nüfusu ağırlayan ülke olduğunu unutmamamız gerekir. Bu konuda siyasi tartışmalar var ama ben işin özüne konsantre oluyorum, Bu da Türkiye’nin göçmenlerin, gönüllü olarak ve güven için evlerine dönene kadar ağırlayabilme yeteneğinin güçlendirilmesini gerektiriyor” dedi.

Yılda 8,6 milyar dolar bütçeye sahip BK Yüksek Mülteciler Komiserliği, dünyanın dört bir tarafından 70 milyona yakın göçmene yardım eli uzatıyor.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ (ARAŞTIRMA HABERİ) BM
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam