reklam
reklam

Tatilde beyni de dinlendirin

Eklenme Tarihi: 23 Ocak 2020, Perşembe - 12:27   Okunma Sayısı: 146244
Çocuklar, okul döneminde sınav kaygısı ve başarı baskısı gibi konular yüzünden yoğun stresle baş etmek zorunda kalıyor. Bu nedenle tatil döneminde beyni dinlendirebilmek, hem mutlu hissetmeleri hem de tatil dönüşü okula uyumları açısından çok önemli. REEM Nöropsikiyatri Klinikleri’nin Yöneticisi Uzman Nörolog Dr. Mehmet Yavuz tatilde beyni dinlendirmenin yollarını anlatıyor.

Karnelerini alan 18 milyon öğrenci için tatil başladı! Kimi aileler kayak merkezlerine giderken kimileri de tatilini evde geçiriyor. Tatili tatil yapan, şüphesiz dinlenmek ve eğlenmek... Bu dönemi planlarken beyin sağlığı için faydalı seçeneklere yönelmek öğrenciler kadar genellikle kendi izin dönemlerini çocukları ile aynı döneme denk getiren yetişkinler için de önemli. Uzman Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, “Beyin, dinlenirken hatta uyurken bile çalışan bir organ. Beyin görüntüleme teknikleri ile yapılan incelemeler, bir anlamda yaşamımızın komuta merkezi olan bu önemli birimin asla durmadığını gösteriyor. Dolayısıyla tatil dönemlerinde, beyin sağlığını destekleyen alışkanlıklar kazanmaya öncelik vermeliyiz” diyor.

Seçenekler arasında kaybolmak, tatil stresine neden oluyor

Tatil dönemlerinin başlı başına depresyona neden olabileceğine işaret eden Yavuz şunları söyledi: “Tatilde strese girmeye neden olan çeşitli faktörler var. Öncelikle yoğun çalışma dönemlerinin ardından kısa tatil dönemlerine çok sayıda planı sığdırmaya çalışmak önemli bir gerilim kaynağı. Bu konuda yapılmış bir araştırma, insanların yüzde 70’e yakınının zaman ve para eksikliği nedeniyle stres yaşadığını söylüyor. Aynı şekilde her iki kişiden biri için hediye alma ve verme baskısı strese neden oluyor. Bu gerginlikleri yaşamamak açısından sınırsız seçenek arasında kaybolmadan, zaman ve bütçeye uygun planlara yönelmek yararlı olacaktır. Sosyal medya kullanımının yoğun olması da başka ailelerin tatil planlarıyla kıyaslama yapmayı beraberinde getiriyor. Önemli olan en havalı fotoğraf karelerini çıkartmak değil, ailece dinlenebilmek ve kaliteli zaman geçirmek olmalıdır. Stres ve depresyon, beyin, ruh ve beden sağlığını olumsuz etkiler.”

Kumandayı elinizden bırakın

Tatili televizyon karşısında geçirmek, beyin için yapılabilecek en kötü seçim. Televizyon beynin sağ lobunu pasifleştirir. Bunun yerine tatilde kitap okumaya mutlaka vakit ayrılmalıdır. Kitaplar sağ ve sol beyin loblarını çalıştırarak hayal dünyasını geliştirirler. Özellikle genç yaşlarda hayaller, beyin için oldukça yararlıdır. Bu noktada birçok anne baba,

çocuklarının kitap okumayı sevmediğinden şikâyetçi… Durumu iyileştirebilmek için ailece kitap okunan zaman dilimleri oluşturarak çocuğunuza örnek olabilirsiniz. Herkes kendi kitabını okuyabileceği gibi Küçük Prens tarzı her yaşa hitap eden kitap seçimleri ile aynı eseri beraberce okumak da mümkündür.

Çocuğunuzu klasik müzik ile tanıştırın

Klasik müzik dinlemenin beyin üzerinde olumlu etkilerini gösteren pek çok çalışma bulunuyor. Anne karnındaki dönemde bile çocuklara klasik müzik dinletmek hafıza ve zekâ üzerinde olumlu etkiler yapar. Mozart Etkisi olarak bilinen bu olumlu etkiden yararlanabilmek açısından, çocuklarınızla klasik müzik dinleyebilirsiniz. Aynı şekilde bizim geleneksel enstrümanlarımız arasında yer alan, ud, ney, kanun gibi eserlerin su sesi ve manzara görselleri gibi bütünleştirildiği klipler, beyni daha yoğun işlediği beta frekansından çıkartarak daha dinlendirici olan alfa seviyesine düşürür. Bu, ilk dinlemede bile kişide fark edilir bir rahatlama sağlar ama eğer tatil boyunca böyle dinlendirici müziklere vakit ayırmayı sürdürürseniz beyne dinlenme ve gereksiz detaylardan arınma fırsatı verirsiniz. Bu sayede çocuğunuz, okul döneminde yeni bilgileri öğrenmek için zihninde yer hazırlamış olur. Dinlenmiş bir beyin, konsantrasyon ve isteklilik açısından hedeflere daha kolay ilerleyecektir.

Tatilde ‘Zenginleştirilmiş deneyimlere’ açık olun

Yeni ortamlarda bulunmak, daha önce gidilmeyen farklı bir yeri keşfetmek ve bambaşka bir oyun oynamak, beyin gelişimi için oldukça yararlıdır. Ailece yenilikleri deneyimlemek, çocuk beyni için yeni nöron bağlantıları kurmak, farklı bir ortamda sosyal adaptasyon sağlamak, konsantrasyon, öğrenme becerisi ve girişkenlik özelliği kazanmak için harika bir fırsattır. Çocuklarla plan yaparken hep aynı tercihlere değil zenginleştirilmiş planlara yönelmek yararlı olur. Böylece çocuğunuz farklı durumlarla karşılaşıp farklı insanlarla tanışabilir. Bunun için doğa gezisi, müze ziyareti ya da şehrin sıkça gitmediğiniz yerlerini keşif rotanıza ekleyebilirsiniz. Özellikle doğa ve yeşil alanlarda 20 dakika bulunmanın, çocukların konsantrasyon becerileri üzerinde olumlu etkileri olduğu araştırmalarla gösterilmiştir.

Kaynak: HABER BÜLTENİ
Editör: HABER BÜLTENİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam