reklam
reklam

Eski İstihbarat Daire Başkanı Altıparmak'a 'böcek' cezası

Eklenme Tarihi: 10 Haziran 2016, Cuma - 14:00   Okunma Sayısı: 141528

ANKARA

Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışma ofislerine dinleme cihazıkonulmasına ilişkin, MİT'in verdiği bilgilere rağmen, personeliyle ilgili gerekli denetim ve soruşturma prosedürünü başlatmayarak, görevini ihmal ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada, "görevi kötüye kullanmak" suçundan 2 ay 15 gün hapis karşılığı bin 500 lira adli para cezasına çarptırıldı.

Ankara 36. Ağır Ceza Mahkemesinin gerekçeli kararında, MİT görevlilerinin, başbakanlığı döneminde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlık Resmi Konutu ile Keçiören'deki ikametgahındaki çalışma ofislerinde "böcek" olarak adlandırılan dinleme cihazı bulunduğu hatırlatıldı.

Araştırma sonucunda cihazların, 24-25 Kasım 2011'de yerleştirildiğinin belirlendiğine yer verilen kararda, "eylemin, Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı Güvenlik Sistemleri Büro Amiri Serhat Demir ile Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi personeli Sedat Zavar, İlker Usta ve Enes Çiğci'nin de arasında bulunduğu emniyet mensuplarınca 'arama/tarama faaliyeti ve jammer testi' bahanesiyle yapılan çalışmalar sırasında" gerçekleştirildiği belirtildi.

Gizli tanık "Hançer-2014"ün ifadesi ve ibraz ettiği faturalara göre, dinleme cihazlarının Çiğci tarafından, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığının gizli ödeneği kullanılarak alındığının belirlendiği aktarılan kararda, Başbakanlık makamınca olayın aydınlatılması için İstihbarat Dairesi ve MİT Müsteşarlığının ortak çalışma yapması talimatı verildiği bildirildi.

Bunun üzerine 27 Şubat 2012'de MİT Müsteşarı ile Altıparmak'ın katıldığı bilgilendirme toplantısı yapıldığı, toplantıda Altıparmak'a, Serhat Demir, Sedat Zavar, İlker Usta ve Enes Çiğci'yi itham eden ve tanık ifadeleriyle desteklenen ciddi tespitler bulunduğu yönünde bilgi verildiği kaydedilen kararda, "Altıparmak'ın 24-25 Kasım 2011'deki çalışmaları gizleyerek, arama tarama ekiplerinin Başbakanlığa ait mekanlara 2010 öncesinde gittiği, son iki yıldır gitmedikleri yönünde yalan beyanda bulunduğu" anlatıldı.

 "FETÖ/PDY üyesi olan kişiler için hiçbir işlem yapmadı"

"Altıparmak'ın, İstihbarat Daire Başkanlığının gizli ödeneğiyle alınan dinleme cihazlarının yasa dışı faaliyetlerde kullanılmasını engelleyecek hiçbir tedbir almadığı, cihazların envanterde kayıtlı olup olmadığını araştırmadığı, arama-tarama faaliyetlerine kimlerin katıldığının ve eylemin ne şekilde gerçekleştirildiğinin tespitine dair hiçbir çalışma yapmadığı" ifade edilen kararda, Altıparmak'ın, "soruşturmayı saptırmak için olayla doğrudan ilgisi olmayan kişiler hakkında istihbari dinleme faaliyeti gerçekleştirdiği, bununla birlikte kendisi gibi FETÖ/PDY üyesi olan kişiler için savunma refleksi geliştirerek, hiçbir işlem yapmadığı" kaydedildi.

Kararda, bu sebeplerle Altıparmak'ın "görevi kötüye kullanmak" suçundan 3 ay hapse mahkum edildiği, duruşmadaki hal ve tavırları nedeniyle takdiri indirimle bunun 2 ay 15 gün hapse düşürüldüğü, suçun işleniş özellikleri ve sanığın sosyal ve ekonomik durumu dikkate alınarak, kısa süreli hapis cezasının bin 500 lira adli para cezasına çevrildiği belirtildi.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam