reklam
reklam

BİR ZAMANLAR TOROSLAR’DA SAGALASSOS SERGİSİ AÇILDI

Eklenme Tarihi: 12 Aralık 2019, Perşembe - 10:02   Okunma Sayısı: 130544
Bir Zamanlar Toroslar’da: Sagalassos sergisi, Beyoğlu’nda bulunan Yapı Kredi Kültür Sanat binasında sanatseverlere kapılarını açtı  27 Kasım 2019 - 28 Mayıs 2020 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek olan sergi, Türkiye’de son yıllarda hazırlanan en kapsamlı arkeoloji projesi olarak nitelendiriliyor.

İSTANBUL

Beyoğlu’nda Yapı Kredi Kültür Sanat binasında bulunan sergi Torosların güney yamacında kurulu Sagalassos antik kentini ve Pisidia Bölgesi’nin tarihini ziyaretçileriyle buluşturuyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Belçika KU Leuven Üniversitesi’nin desteklediği Sagalassos Arkeolojik Araştırma Projesi işbirliğiyle hazırlanan sergide Burdur  Arkeoloji Müzesi’nden getirilen 368 eser yer alıyor.

Binanın ilk katını, 1990 yılında başlayan ve disiplinler arası bir araştırma projesi olan Sagalassos kazılarına, kazılarla birlikte Sagalassos ve ait olduğu Pisidia bölgesinin coğrafyası, jeolojisi, bitki örtüsü, inanç sistemi, tanrıları, insanları, hayvanları ve bitkileri tanıtılıyor. İkinci katta tarih öncesi çağlar, Sagalassos'un kuruluşuna tanıklık eden Bronz Çağı, Hellenistik Çağ, Roma Dönemi, Bizans Dönemi ve Selçuklu Dönemi eserleri kronolojik bir konsept içinde sergileniyor. Üçüncü kat ise antik ekonomi, yaşam kalitesi, beslenme alışkanlıkları ve mutfak eşyaları, insanların ölümle nasıl başa çıktıkları ve ölümün nitelikleri gibi tematik bölümlerden oluşuyor.


SERGİ HAKKINDA 
Akdeniz'in en iyi korunmuş antik kentlerinden biri olan Sagalassos için yapılan çalışma, Türkiye’de son yıllarda hazırlanan en kapsamlı arkeoloji projelerinden kabul ediliyor. 
"Bir Zamanlar Toroslar'da: Sagalassos" sergisinde, Burdur yöresinde kalıntılarına rastlanan mamut kemiklerinden, inanç ritüellerini yansıtan pişmiş toprak figürinlerine, Büyük İskender heykelciğinden, taş aletler, süs eşyaları, pişirme ve yemek kaplarına kadar birçok eser bulunuyor. 
Sagalassos ve Pisidia Bölgesi'nin geçmişine ışık tutan sergi, Antik Sagalassos sakinlerinin gündelik ve sosyal yaşamlarını gözler önüne seriyor. 
Sergide, Bereket Tanrıçası Demeter heykeli, orijinali yaklaşık 5 metre yüksekliğinde olan İmparator Marcus Aurelius heykelinin beyaz mermerden yontulmuş başı, kolları ve bacaklarıyla İmparator Hadrian heykeline ait baş da görülebilecek. 
Kronolojik ve tematik bölümler halinde hazırlanan sergi için yapılan kitap çalışmasından da kapsamlı bilgiye ulaşılabilecek. 
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Sagalassos kentinden kalıntıların yer aldığı sergi, 28 Mayıs 2020'ye kadar ziyaret edilebilecek. 

 

SAGALASSOS ANTİK KENTİ

Sagalassos, Ağlasun ilçesinin 7 km kuzeyinde ve Akdağ yamaçlarında denizden 1700 metre yüksekliğindedir. Sagalassos, Pisidia bölgesinin Roma imparatorluk döneminin en önemli şehridir. Şehirde bulunan yapıların büyük bir çoğunluğu Roma dönemine aittir. Sagalassos’un ilk tespiti 1706 yılında Fransız gezgin Paul Lucas tarafından yapılmıştır. Bulutların arasındaki şehirde girişte konutlar, aşağıda hamam, kireç ve metal fırınları, aşağı agora (çarşı), çeşme ve odeon, daha yukarıda, kuzeyedoğru ilerledikçe konutlar, sağ tarafta tiyatro, Neon kütüphanesi, Helenistikçeşme, seramik üretim merkezi, şehrin merkezinde yukarı agora, meclis binası, kilise, sol üst tarafta heroon, tapınak ve Cladius kapısı bulunmaktadır. Sagalassoslular M.Ö. 3. bin yılın sonlarında Batı ve Güney Anadolu’da yaşayan Luvi kabilelerinin bir kolu olan Pisidia halkındandır. M.Ö. 333 yılında Büyük İskender, bu şehri ele geçirmiştir. Sagalassos, Seleucid (Seleukos) ve Attalid (Attalos) hakimiyetlerine girmiş, M.Ö. 25 yılında Galatia kralı Amyntas’ın, ardından Agustus tarafından Roma İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. Hadrian’ın 120’li yıllarda Sagalassos’u Pisidia imparatorluk kültünün resmi merkezi seçmesi üzerine başlayan çok daha büyük çaplı ekonomik büyüme, bir yüzyıl sürecek imar büyümesini başlatmıştır. 6. yüzyılın ortasına kadar gelişmeye devam eden kent M.S. 590 yılında yaşanan büyük depremde yerle bir olmuştur. M.S. 13. yüzyıl ortalarında Selçukluların son Bizans kalelerini de ortadan kaldırmasına kadar kentin yıkıntıları arasında birkaç küçük köy ayakta kalmaya devam etmiştir. En belirgin yapısı muhteşem Antoninler çeşmesidir. Şehir, İmparator Hadrian (M.S. 2. yy) döneminde ekonomik siyasi ve sosyal anlamda en iyi dönemini yaşamıştır. Sagalassos, küçük Asya’da belki de terk edildiği günden günümüze kadar en iyi korunagelmiş antik yerleşimlerden biridir. Sagalassos 2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmıştır.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam