Warning: imagecreatefromjpeg(/var/www/vhosts/sonangazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/../dosyalar/gorsel/2019/11/19/1574153855_d__l_Alan_Sa__l__k___al____anlar____2_.jpeg): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/sonangazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 44

Warning: imagesx() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/sonangazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 3

Warning: imagesy() expects parameter 1 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/sonangazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 4

Warning: Division by zero in /var/www/vhosts/sonangazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 11

Warning: imagecopyresampled() expects parameter 2 to be resource, bool given in /var/www/vhosts/sonangazetesi.com/httpdocs/_efsanfit/fonksiyon.php on line 28
reklam
reklam

‘PREMATÜRE DOĞUMLARDA ANNELERİN ALIŞKANLIKLARI BELİRLEYİCİ OLUYOR’

Eklenme Tarihi: 19 Kasım 2019, Salı - 12:26   Okunma Sayısı: 105692
Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşen 17 Kasım Dünya Prematüre Günü NICU Academy Ödül Töreni’ne katılan İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul’da 2018’de gerçekleşen 246 bin doğumun yüzde 13’ünün erken doğum olarak gerçekleştiğini ifade etti. Bu durumun engellenebilir olduğunu belirten Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, annelerin alışkanlıklarının bu süreçte belirleyici olduğunun altını çizdi.

 

Prematüre bebeklere dikkat çekmek için 17 Kasım Dünya Prematüre Günü NICU Academy Ödül Töreni’ne katılan İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, son yıllarda erken doğumların arttığını dile getirdi. Prematüre bebeklerin hemşire, hekim ve ebeveynler için daha farklı bir his olduğu ifade eden Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, bu sürecin doğru yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Erken doğumların engellenebilir olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Memişoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Annenin doğru beslenmesiyle, sigaradan uzak durmasıyla, şeker ve hipertansiyon gibi etmenlerinin kontrol edilmesiyle prematüre doğumların yüzde 80’i engellenebilir. Prematüreyi ne kadar azaltırsak bu bizim için o kadar başarı göstergesidir. 2018 yılında sadece İstanbul’da 4 bin 500 prematüre doğum gerçekleşti. Bunların 2 bin 71’i, 28 hafta ve öncesinde doğanlardan oluşuyor. Günümüzde toplam doğumların yüzde 10’u erken doğum olarak gerçekleşiyor.”

 

İSTANBUL’DA 3 BİN 200 YENİDOĞAN ÜNİTESİ KURULDU

İstanbul’da 2018 yılında gerçekleşen 246 bin doğumun yüzde 13’ünün erken doğum olarak gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Memişoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu bebeklerin yaklaşıkyüzde 10’u, 2 bin 500 gramın altında dünyaya geliyor ve bu kilonun altında doğanların da yüzde 70’i prematüre olarak ifade ediliyor. Tüm bu tabloya rağmen sağlık çalışanlarının ve ailelerin insanüstü özverisiyle bu bebeklerin yüzde 80’ni yaşatılabiliyor. Son yıllarda yapılan çalışmalarla İstanbul’da 3 bin 200 yenidoğan ünitesi kuruldu. Bunların 2 bin 500’ü ileri prematüre bebekler için hazırlanan üçüncü seviye yenidoğan ünitesi olarak tasarlandı. Bu rakamların şu an dünya standartlarının üzerinde olduğunu söyleyebilirim.”

 

17 Kasım Dünya Prematüre Günü NICU Academy Ödül Töreni’ne katılarak destek veren İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na konuşmasının ardından plaketini Neonatoloji alanında Türkiye’nin ilk uzmanlarından olan Prof. Dr. Asiye Nuhoğlu verdi.

 

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

17 Kasım Dünya Prematüre Günü NICU Academy Ödül Töreni’nde, gecenin ödüllerini, İlk Bebek Dostu Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Ödülü alanında, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Fatma Durankazanırken Yenidoğan Yoğun Bakıma Emek Veren Klinik Şefleri ve Hemşireleri Ödülü’nüSağlık Bilimleri Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastaneleri klinik şefleri ve hemşireleri kazandı. Tüm prematüre bebekleri temsilen Yılın Savaşçı Bebekleri Ödülü ise Miray Usta ve Beyza Özdemir aldı.

Kaynak: HABER BÜLTENİ
Editör: HABER BÜLTENİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam