reklam
reklam

CHP'den PM'nin Antalya toplantısıyla ilgili açıklama

Eklenme Tarihi: 24 Mayıs 2016, Salı - 11:00   Okunma Sayısı: 184431

ANKARA

CHP Parti Meclisi'nin (PM), 22 Mayıs'ta Antalya'da yaptığı ve Türkiye'nin "yargı bağımsızlığı, dış politika, eğitim, ekonomi ve toplumsal barış" başlıklı beş temel sorununun tartışıldığı toplantıya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı.

TBMM Genel Kurulunun, 20 Mayıs'taki birleşimindeki oylamayla, AK Parti'nin "Terörle mücadelede engel" olarak gösterdiği dokunulmazlıkların, milletvekillerinin mevcut fezlekelerine mahsus olmak üzere kaldırıldığı hatırlatılan açıklamada, dokunulmazlıkların da kaldırılmasıyla, Türkiye'nin terör sorununun sonlandırılması için iktidarın ileri sürebileceği hiçbir bahanenin kalmadığı kaydedildi.

"Dokunulmazlıklar konusunun, terör sorununa indirgendiği, yolsuzluk yapan, suç işleyen başbakan ve bakanların dokunulmazlıklarının ise sürdüğü" savunulan açıklamada, 20 Mayıs ertesinde, fezlekeye konu olan bir suçun öznesi olabilecek tüm milletvekillerinin dokunulmazlıklarının devam ettiğine dikkat çekilerek, getirilen düzenlemenin, Anayasadaki mevcut dokunulmazlık düzenlemesini değiştirmediği ifade edildi.

Dokunulmazlık tartışmalarında ilkesel bir tutum alan CHP'nin, kürsü dokunulmazlığı hariç tüm dokunulmazlıkların, başbakan ve bakanları kapsayacak şekilde kaldırılmasını savunduğu anımsatılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"CHP, dokunulmazlığı, suç işleme ayrıcalığı tanıyan bir koruma aracı olarak değil, milletvekillerinin siyaset yapma güvencesi görmekte; kürsü dokunulmazlığını, modern parlamenter siyasetin ve ifade özgürlüğü hakkının temel öğelerinden biri olarak tanımlamaktadır. CHP, dokunulmazlıklarla ilgili tartışmalar sırasında, ifade özgürlüğüne verdiği önemi açıklıkla ortaya koymuştur. Anayasamızın 83'ncü maddesi uyarınca grup kararı alınması mümkün olmadığından, milletvekillerimizin özgür iradeleri ve vicdani kanaatleriyle oylarını kullanacakları da açıklanmıştır. CHP milletvekillerinin Anayasanın 148/2 maddesi uyarınca 110 imzayla Anayasa Mahkemesinde iptal davası açması ise uygun bulunmamaktadır."

Milletvekillerinin bireysel olarak tüm hukuk yollarına başvurma haklarını kullanmasının, evrensel hukukun gereği olduğu belirtilen açıklamada, PM'nin, CHP milletvekillerinin Anayasa'nın 85'inci maddesi uyarınca iptal istemiyle ve 148/3'üncü maddesi uyarınca da hak ihlali nedeniyle bireysel başvuruda bulunma haklarının olduğunu ifade ettiği aktarıldı.

Aynı gerekçelerle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) de başvuruda bulunulabileceğine işaret edilen açıklamada, "Bu haklarını kullanmak isteyen CHP milletvekillerine gerekli hukuki destek verilecektir. CHP örgütleriyle birlikte, halen yargılanan geçmiş dönem milletvekillerimiz ve yargılanacak tüm milletvekillerimizle dayanışma içinde olacaktır" ifadesi kullanıldı.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam