reklam
reklam

Sancaktepe’de öğrenciler bir ışıkta sen tut dedi

Eklenme Tarihi: 11 Kasım 2019, Pazartesi - 10:04   Okunma Sayısı: 408413
Organ Bağışı ve Nakli Haftası nedeniyle Sancaktepe İlkokulu'nun hazırladığı program ilgi ile izlendi

 

SANCAKTEPE 

Organ Bağışı ve Nakli haftası nedeniyle Sancaktepe İlkokulu’nun düzenlediği program büyük beğeni aldı. Seyirciler, yarının geleceği olan bu günün minik öğrencilerinin gösterilerini ayakta alkışladılar. Bir çok kişi program işte diye bakarken ummadığın taş baş yarar sözünü Sancaktepe İlkokulu gerçeğe çevirdi. Kimsenin beklemediği bir program akışı içinde çocuklar büyüklere taş çıkarttı.

Okulun öğretmenlerinden Ahmet Gökhan Karagül, Cüneyt Çelik, Çiğdem Fişne, Hümeyra Çelik, Seda Pehlivan, Nuran Uzun ve Senem Ören’in hazırladığı program beğeni topladı. Sancaktepe İlkokulu salonunda gerçekleşen programın tekrar yapılması ama bu sefer ilçenin kültür merkezlerinin birinde gerçekleştirilmesi istendi. Yetkililer ne der bilinmez ama böyle güzel programlarda her zaman gerçekleşmez.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program  2/F sınıfı öğrencilerinin işaret dili gösterisi,  4/A sınıfı öğrencilerinin organ bağışına dair özlü sözleri, Drama gösterisi,  4/A sınıfı öğrencilerinin hazırlamış olduğu koro, 2/F sınıfı öğrencilerinin “Kulak Verin” adlı gösterisi ile devam etti.

Programa Sancaktepe İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Murat Şit, Sancaktepe Şehit İlhan Varank Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç Dr. Nurettin Yiyit, Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Müzeyyen Seymen, Ümraniye Organ Nakil Koordinatörü Mehmet Akif Yücesan, Sancaktepe Organ Nakil Koordinatörü Hüseyin Benli, Ümraniye Organ Nakil Koordinatörü Kadir Bezcioğlu,Sancaktepe İlkokulu Müdürü Murat Ünver, Okul Müdürleri, öğretmenler, veliler ve davetliler katıldı.

Açılış Konuşmasını Sancaktepe İlkokulu Müdürü Murat Ünver yaptı. Davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür eden Okul Müdürü Murat Ünver, “ Okulumuzun hazırlamış olduğu Organ Bağışı Haftası kutlama programına hoş geldiniz, hepinizi saygıyla selamlıyorum. Böyle önemli bir konuyu okul olarak hazırlamak bizleri heyecanlandırdı. Programın hazırlanmasında emeği geçen öğretmen arkadaşlarıma ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum.” Dedi.

  

DOÇ.DR. NURETTİN YİYİT ; “ TÜRKİYE’DE GEÇEN YIL 2BİN 100 HASTAYA BEYİN ÖLÜMÜ TESPİTİ YAPILDI. MAALESEF SADECE 598’İNİN AİLESİ ORGAN BAĞIŞINA EVET DEDİ.”

Konuşmasını yapmak üzere Sahneye gelen Sancaktepe Şehit İlhan Varank Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç Dr. Nurettin Yiyit konuşmasına teşekkür ederek başladı. Böylesi önemli bir konuya gösterdiğiniz duyarlılık için teşekkür ediyorum dedi. Doç. Dr. Nurettin Yiyit “ Organ bağışı, kişinin hayatta iken kendi iradesiyle, organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra başkalarının tedavisi için kullanılmak üzere izin vermesidir.

Türkiye’de geçen yıl 2 bin 100 hastaya beyin ölümü tespiti yapıldı. Maalesef  sadece 598'inin ailesi organ bağışına 'EVET' dedi. Oysa her yıl nakil bekleme listesine 4 binin üzerinde hasta ekleniyor. Şuanda organ bekleyen 30 bine yakın hasta var.

Ülkemizde yapılan organ nakilleri  %80 canlıdan, %20 ölüden  yapılmaktadır.

Bizim de amacımız beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden organ bağışını arttırarak ölüden nakil oranını yükseltmektir.

Beyin ölümü, beynin tamamen ve geri dönüşümsüz olarak tüm fonksiyonlarını kaybetmiş olmasıdır. Beyin ölümü olan kişide kısa zamanda diğer organlar da hayatiyetini kaybeder. Beyin ölümü oluştuğu kabul edilen hastanın ailesi organ bağışını kabul ederse ivedi bir şekilde donör organizasyonunu başlatır. Herhangi bir ameliyattan farksız olan nakil ameliyatı yapılır. Çok ciddi itina gösterilerek organ veya organlar nakil bekleyen hastalara nakil edilir.

Kısa sürede toprak olacak organlar bağışlanması halinde çok sayıda kişinin hayatta kalmasına vesile olacaktır. Dünyanın iyilik anlamında, paylaşma anlamında en cömert milleti olan halkımızın organ bağışı anlamında dünyanın çok gerisinde kalması üzücüdür. Organ bağışı etkinliklerimiz ile bu konudaki bilinci arttırmayı hedefliyoruz. Yardım talebiyle uzanan hiç bir elini geri çevirmeyen milletimizin organ bağışı rakamlarında arzuladığımız seviyelere kısa sürede ulaşacağına inanıyoruz.” İfadelerinde bulundu.

Sancaktepe Organ Nakil Koordinatörü Hüseyin Benli slayt ve video görselli organ naklinin ve bağışının ne olduğunu anlattı.

MURAT ŞİT “ ORGAN BAĞIŞI YAPARAK BİR İNSANI KURTARIRSAK BÜTÜN İNSANLIĞI KURTARMIŞ GİBİ OLUYORUZ “

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilen İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Murat Şit, “ Bizler Organ Bağışı Haftası dolayısı ile okullarımızda yaptığımız çeşitli etkinliklerle  organ bağışı ile ilgili bir farkındalık oluşturarak istiyoruz. İşte bugün burada bu programla da bunu hedefliyoruz. Çünkü,  farkındalık oluşturdukça umut bekleyenlerin umudu olabileceğimizi düşünüyor ve  amaçlıyoruz.

Bir kişi organlarını bağışlayarak bir çok insana yaşama şansı verebilir. Yüce dinimizde

Kur’an-ı Kerim’de “Kim bir kimseyi öldürürse bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir can kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur." ayeti bize organ bağışı yapmanın önemini ne kadar vecizli bir şekilde ortaya koyuyor. Demek ki neymiş, organ bağışı yaparak bir insanı kurtarırsak bütün insanları kurtarmış gibi oluyoruz.

Organ nakli, organları bir şekilde hasar görmüş insanlara  büyük umut ışığı olmaktadır. Günümüzde, birçok organ için nakil artık mümkün hale gelmiştir. Organ nakli konusundaki son yıllarda bilinç oldukça artmaktadır “ diyen Şit, Programın hazırlanmasında emeği geçenlere  de teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Organ bağışının önemini en iyi bilen ve böbrek nakli ile sağlığına kavuşan okulun velisi Sevcan  Akbaba  duygu ve düşüncelerini anlattı. Bu gün hayatta isem bunu böbreğini veren ablama borçluyum diyen Sevcan Akbaba’nın konuşmasında  salonda duygu dolu anlar yaşandı.

ÖĞRENCİLERİN GÖSTERİLERİ AYAKTA ALKIŞLANDI                    

4/D sınıfından Berkan Erol adlı öğrencii  “Tümüyle Toprak Olmayayım”  adlı şiirini okudu. 2/F sınıfı öğrencileri ‘’Organ Bağışı ve Nakli’’ temalı işaret dili gösterilerini sundular. Ayakta alkışlanan minik öğrencilerinin gösterileri görülmeye değerdi.  4/A sınıfı öğrencilerini organ bağışına dair özlü sözleri sahnelediler.  2/F sınıfı öğrencilerinden Ferhan Şerife Koçak’ı gösterisini sergiledi. 4/A sınıfı öğrencilerini hazırlamış oldukları koro büyük beğeni topladı. 2/F sınıfı öğrencileri hazırladıkları “Kulak Verin” adlı gösteriyi sergilediler.

RESİM YARŞMASINDA DERCEYE GİRENLERİN ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Gösterilerin ardından resim yarışmasında 3. olarak dereceye giren  3/E sınıfından öğrenci  Esmeray Coşkun‘a, 2. olarak dereceye giren 2/A sınıfından öğrenci Ecrin Nisa Gündoğdu’ya, 1. olarak dereceye giren 2/F sınıfından öğrenci Sahra Morkoç’a sahnede ödülleri verildi.

Okulun önünde günün anısına topluca çekilen hatıra fotoğrafının ardından program sona erdi.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: YUSUF KEMAL YILDIZ-TEVFİK ERK

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam