reklam
reklam

Mutlu Şehir Sinop’un Tanıtım Günleri  6.Kez Sinop’la İstanbul’u Buluşturdu

Eklenme Tarihi: 7 Kasım 2019, Perşembe - 10:21   Okunma Sayısı: 152273
Kuzey Anadolu’da Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz Bölümü’nde yer alan Sinop'un yöresel ürünlerini İstanbullularla buluşturan "Sinop Tanıtım Günleri"nin 6'ncısı Yenikapı'da gerçekleşti.

Sinop Valiliği koordinasyonunda Sinop Dernekler Federasyonu (SİNDEF) ve Sinop Yardımlaşma Derneği (SİYAD) ortaklığıyla düzenlenen etkinlik, 3 Kasım'da sona erdi. Sinop tanıtım günlerinde, Sinop'a ait yöresel yemekler fuar alanına gelen davetlilere ikram edilirken, Sinop Kültürüne aite ürünlerin de satışa sunulduğu tanıtım günlerinde Hacivat Karagöz gösterileri, Çocuk tiyatroları, Sinop'un ilçelerinin hazırladığı programlar gibi çeşitli etkinler gelenlerin beğenisine sunuldu.

1 Kasım’daki resmi açılışa  TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş ile çok sayıda davetli katılırken dört gün boyunca ilgi bir hayli yüksek oldu.  "Sinop Tanıtım Günleri"nin son günkü konukları arasında  AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da vardı.

Tanıtım günleri sayesinde hem gurbette yaşayan Sinoplular  hem memleket özlemini giderdiler, hem de İstanbullular Sinop'u tanıma ve Sinop lezzetlerini tatma imkanı buldular.

Vatandaşların yoğun ilgisi havanın soğuk  ve yağmurlu geçtiği etkinliğin ilk iki gününde de havanın ılık ve açık olduğu etkinliğin üçüncü ve dördüncü gününde de devam etti. Sinop’umuzun kültür değerlerinin yaşatıldığı etkinliği beğeniyle ve zevkle takip ettik.  Her geçen sene daha bir oturduğuna şahit olduk. Bu nedenle etkinliği koordine eden Sinop Valiliği, etkinliği düzenleyen Sinop Dernekler Federasyonu (SİNDEF) ve Sinop Yardımlaşma Derneği (SİYAD)’a  ve etkinlik alanını dört gün boyunca  Sinop’a tahsis eden İstanbul Büyükşehir Belediyesine(İBB)  ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

“Mutlu Şehir” Sinop bu konudaki  istatistiklerdeki üstünlüğünü her zaman koruyor

Değerli okurlarımız, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2014, 2016, 2018 illere göre mutluluk düzeyi sıralamasında Türkiye'de ilk sırada yer alan Sinop, Türkiye'nin kuzeyinde bulunan en uç noktada yer alan şirin bir ilimiz. 2018 yılı verilerinde mutluluk düzeyi yüzde 77,66 oranı olarak belirlenen Sinop’un  turizmdeki payı gün geçtikçe artıyor.  Kent merkezinin yarımada üzerine kurulu olan şehirde yaşayanlar, birbirlerine olan saygı ve hoşgörüleri ile tanınıyor. Kent merkezinde trafik ışığı bulunmayan Sinop'ta, trafik kazalarının görülme oranının da düşük seviyelerde olduğunu belirmemiz gerekiyor.

Sinop, aynı zamanda  ziyaretçilerine farklı türde gezi alternatifleri sunuyor. Yaz tatili için plajları, Kış döneminde de gidebilen  tarihi geziler için müzeleri, yapılarıyla yine doğa gezileri için orman içerisinde bulunan şelaleleriyle ve Yunan felsefesine dayanan yönleriyle her kesimi tatmin edecek turistik kaynağa sahip bir ilimiz.

MÖ. 7. yüzyılda bir Helen Kolonisi olarak kurulan Sinop, Antik Çag'da Karadeniz'in en önemli kentiydi. Helenistik dönemde Anadolu'nun yerli kültürleriyle, Helen ve Pers kültürlerini birleştirmek isteyen Pontus Devletinin başkentlerinden biri de Sinop'tu. Bizans döneminde yöre Ortodoks Hristiyanlığının etkisiyle dilde ve kültürde Helenleşmiştir.

Sinop, MÖ. 70 yılında Romalıların, MS. 395 yılında Bizanslıların, 3 Ekim 1214 tarihinde Selçukluların ( Selçuklu idaresine geçtikten sonra Sinop  baştan başa  yeniden imar edilmiştir.) , 1461 yılında Osmanlıların hakimiyetine girmiştir.  İşte bu yüzden Sinop’un Türk tarihi açısından önemi büyüktür. Deniz kıyısında yer alan bu şehir Osmanlılar döneminde fethedilince liman ve tersane olarak kullanılmıştır. Savunma ve ticarette önemli yere gelen bu şehir uzun seneler boyunca önemini korumuştur.

Sinop’un güzellikleri  ve gezilip görülebilecek yerleri arasında, Tarihi Sinop Kalesi, Tarihi Sinop Cezaevi, M.Ö. 412’de Sinop’ta doğan ünlü Yunanlı filozof Diyojen için yapılmış özel anıt, Sinop Arkeoloji Müzesi, Sinop Etnografya Müzesi, Erfelek Şelaleleri, Türkiye’nin en kuzey noktasında bulunan ve volkanik tüf ve tabakalaşmış lavların birbiriyle bütünleşmesi sonucu üzerine oluşmuş doğal bir kıyı olan İnceburun, yine ülkemizin tek fiyordu olma özelliğini taşıyan Hamsilos Fiyordu yer alıyor.

Sinop mutfağıyla da ön plana çıkan bir ilimiz. Şehrin yemeğini oluşturan etmenler arasında Karadeniz ve Marmara mutfağından izleri görüyoruz. Yöredeki kültürel çeşitlilik beslenme biçimini de etkilemiştir. Beslenmede tahıl ürünleri ağırlıktadır. Kış sebzelerinin çokluğu da mutfağı zenginleştiren bir etmendir. Kestane, ayva gibi meyvelerden yemeklik olarak da yararlanılmakta.

Sinop’un dünyaya yayılan ünüyle Sinop Mantısı, yine  dünyaca ünlü tatlılısı olan keşkek’in yanı sıra nokul (üzümlü cevizli, kıymalı, yoğurtlu), pilaki, mısır pastası, kaşık çıkartması (mamalika), ıslama, mısır çorbası, mısır tarhanası, sirkeli pırasa, içli tava, katlama, kabak millesi, hamursuz tatlısı gibi çok sayıda güzel lezzeti yer alıyor. Sinop Tanıtım Günleri bu zengin mutfağın tanıtımında bir kere daha vesile oldu.

Gerçekten de lezzetli yemeklerin yapıldığı Sinop mutfağı damaklarda hoş bir lezzet bırakıyor. Bu  güzel mutfağı bizlere sunan Sinoplu hanımefendilere ve Sinoplu beyefendilere ayrı ayrı şükranlarımızı iletiyorum.

Açılışa yoğun ilgi

Sinop'un yöresel ürünlerini İstanbullularla buluşturan "Sinop Tanıtım Günleri"nin 6'ncısının açılışına TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş ile Sinop'un ilçe belediye başkanları ve  çok sayıda milletvekilleri de katıldı. Açılış öncesinde Sinoplular araçlarıyla konvoy yaparak Yenikapı Etkinlik Alanı'na giriş yaptılar.

Açılış gününde konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop “Sinop, Türkiye'nin en sakin, en huzurlu şehridir. 20 yıldır dünyada sakin şehirler sıralaması yapılıyor. Bunlar arasında Türkiye'den Sinop var. Sinop en sakin, en vatansever ve en çalışkan insanlarımızın yaşadığı şehirlerden biridir." dedi ve Sinop’u ve Sinop’luyu överek onların en sakin, en vatansever ve en çalışkan insanlarımızın yaşadığı şehirlerden biri olduğunu vurguladı.

Yenikapı'da düzenlenen etkinlikte konuşan Şentop, şehirlerin tanıtımı için yapılan çalışmaların önemine dikkati çekerek, "Sinop'un tanıtımı için düzenlenen bu etkinlik İstanbulluların Sinop'u tanımasına imkan sağlıyor. İstanbul bir metropol, Anadolu'nun birçok ilinden gelen kardeşlerimiz var. İstanbul Türkiye'nin vitrini. Burada yapılan bir tanıtım aslında bütün Türkiye'ye yapılmış bir tanıtımdır. O yüzden bu tür etkinlikler şehirlerimizin tanıtılması bakımından büyük önem taşıyor." diye konuştu.

Sinop'a yabancı olmadığını aktaran Şentop, şunları kaydetti:

"Sinop Türkiye'nin en sakin, en huzurlu şehridir. 20 yıldır dünyada sakin şehirler sıralaması yapılıyor. Bunlar arasında Türkiye'den Sinop var. Sinop en sakin, en vatansever ve en çalışkan insanlarımızın yaşadığı şehirlerden biridir. Sinop'un tarihi 6 bin yıl öncesine kadar gidiyor. Sinop göç veremeyerek insanlarını tutabilen bir konuma gelmiştir. 220 bin civarında bir nüfusu var şu an sanırım. İstanbul'da bunun iki katı Sinoplu yaşıyor diye düşünüyorum. Bu nedenle en büyük Sinop İstanbul'da yaşıyor.”

Protokol konuşmalarının  akabinde Şentop, Altay ve Maviş ile katılımcılar kurdele keserek "Sinop Tanıtım Günleri"nin altıncısının açılışını gerçekleştirdiler.

Sinop Tanıtım Günleri"ne katılan Binali Yıldırım “Ülkemizi bölmeye çalışan bölücü PKK'lı, YPG'li, FETÖ'cü, DEAŞ'lı terör örgütlerine karşı da tek yumruk olacağız. Ülkemizi inşallah Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için gece gündüz çalışacağız. Yeter ki siz arkamızda dimdik durun, daha fazlasını bu ülke için hep birlikte yapmaya çalışacağız ."

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, "Bu ay yıldızlı bayrağın gölgesinde hep beraber ülkemiz için, milletimiz için çalışacağız. Ülkemizi bölmeye çalışan bölücü PKK'lı, YPG'li, FETÖ'cü, DEAŞ'lı terör örgütlerine karşı da tek yumruk olacağız." dedi.

Yenikapı Etkinlik Alanı'ndaki "Sinop Tanıtım Günleri"nin dördüncü gününe katılan Yıldırım, "Bugün özel bir gün. Bugün 3 Kasım, sizin AK Parti iktidarını, Recep Tayyip Erdoğan'ı işbaşına getirdiğiniz tarihin 17. yıldönümü. Bu 17 yıl içerisinde sadece Türkiye'de değil, Sinop'ta da sizlerin desteğiyle, vekillerimizin gayretiyle, belediye başkanlarımızın katkılarıyla çok güzel işler yaptık." ifadelerini kullandı.

Ulaştırma alanında Sinop'a 10 milyar liralık yatırım yaptıklarını kaydeden Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü;

"Sinop daha fazlasına layık. Sinop-Samsun Yakakent yolu, o yol Türkiye'de bir örneği olmayan bir yoldur. Çok özel bir teknikle inşa edilmiştir. Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Ama bir şeyi hepimizin çok iyi bilmesi lazım, yolları böleriz Türkiye'yi asla böldürtmeyiz. Bu ay yıldızlı bayrağın gölgesinde hep beraber ülkemiz için, milletimiz için çalışacağız. Ülkemizi bölmeye çalışan bölücü PKK'lı, YPG'li, FETÖ'cü, DEAŞ'lı terör örgütlerine karşı da tek yumruk olacağız. Ülkemizi inşallah Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için gece gündüz çalışacağız.”

"Yeter ki siz arkamızda dimdik durun, daha fazlasını bu ülke için hep birlikte yapmaya çalışacağız." diyen Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:

"Mesele eser olunca siyaset yok, siyaset Türkiye'nin kalkınmasıdır. İşte en güzel tabloyu görüyorsunuz, Barış Karadeniz kardeşimiz Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili, Nazım Maviş AK Parti milletvekili. Mesele Sinop olunca, mesele memleket olunca 'siyaset teferruattır' diyorlar ve hep birlikte daha güzeli için, daha iyisi için gayret ediyorlar."

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu “Hep beraber o güzel Sinop'u koruyalım. Hepimize görev düşüyor. Bu manada İBB Başkanı olarak Sinop ile ilgili her zaman elimizin taşın altında olduğunu unutmayın. Biz ülkemizin barışını, huzurunu ve güzelliklerini yaşamak istiyoruz. İnsanımız çok çalışkan, çok üretken. Biz bu atmosferi yakaladığımız an, milli birliğimiz ve beraberliğimiz asla sarsılmaz."

"Sinop Tanıtım Günleri"nin altıncısının  son gün ziyaret eden bir başka önemli isim de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu.

Burada bir  konuşma yapan İmamoğlu da İBB olarak Sinop’a ve Sinoplu’ya bu şehirde değer verildiğini vurgulayarak  , "Hep beraber o güzel Sinop'u koruyalım. Hepimize görev düşüyor. Bu manada İBB Başkanı olarak Sinop ile ilgili her zaman elimizin taşın altında olduğunu unutmayın. Burada sadece Sinoplular yok, Türkiye'nin farklı yerlerinden gelenler var. Biz ülkemizin barışını, huzurunu ve güzelliklerini yaşamak istiyoruz. İnsanımız çok çalışkan, çok üretken. Biz bu atmosferi yakaladığımız an, milli birliğimiz ve beraberliğimiz asla sarsılmaz." diye konuştu.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: YUSUF KEMAL YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam