reklam
reklam

'Sadan Hanım ve Diğer Hikayeler' sergisi açıldı

Eklenme Tarihi: 20 Eylül 2019, Cuma - 10:26   Okunma Sayısı: 112062
Alzaymır hastalığına dikkati çekmek ve toplumsal bilinci artırmak amacıyla organize edilen sergi, izlenime sunuldu.

Alzaymır hastalığına dikkati çekmek ve toplumsal bilinci artırmak amacıyla organize edilen "Sadan Hanım ve Diğer Hikayeler" adlı karma sergi açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Alzheimer Derneği ve Kinostanbul Film tarafından hazırlanan sergi, Capitol Alışveriş Merkezi'nde izlenime sunuldu.

Gerçek hayat hikayesinden esinlenilerek kurgulanan "Sadan Hanım" filmine bağlı olarak hazırlanan sergi, alzaymır hastası olan ve 2018'de hayata gözlerini yuman Sadan Hanım ve benzeri insanların hayatı üzerinden bu hastalığa dikkati çekmek amacıyla 20 sanatçının farklı disiplinlerde ürettiği eserlerle İstanbullu sanatseverlerin karşısına çıktı.

Göksel Gülensoy'un direktörlüğünde ve Denizhan Özer'in küratörlüğünde gerçekleşen sergide, Bahadır İşler, Bahri Genç, Bedri Baykam, Demet Taşpınar, Deniz Pireci, Devabil Kara, Devrim Erbil, Eda Çığırlı, Ekrem Kahraman, Hakan Esmer, Işıl Arısoy Kaya, Mahir Güven, Mustafa Albayrak, Neslihan Kıyar, Nevres Akın, Onay Akbaş, Pelin Özgöçen, Serdar Leblebici, Serkan Bayer ve Tülin Onat, eserleriyle hastalığın bireysel ve toplumsal hayat üzerinde bıraktığı etkiyi görünür hale getirmeye çalışıyor.

Küratör Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sergi fikrinin Göksel Gülensoy'un "Sadan Hanım" isimli filminden yola çıkılarak doğduğunu söyledi.

Özer, sergiyi 3 aylık bir sürede ortaya çıkardıklarına işaret ederek, "Türkiye'nin çok önemli sanatçıları var sergide. Herkes kendi açısından, kendi sanatsal diliyle bir yapıt ortaya çıkardı. Sanat üzerinden gittik çünkü Türkiye, 2035 ile 2050'li yıllarda alzaymır konusunda dünyadaki üçüncü büyük ülke olacakmış. Bilimsel verilere göre Türkiye nüfusunun neredeyse 3'te birinin alzaymır hastası olacağı söyleniyor. Bu benim çok dikkatimi çekti, artık hastalığa dikkati çekmek gerekiyordu." dedi.

Bir hikayeden yola çıkarak serginin oluştuğunu ifade eden Özer, satılan eserlerin gelirlerinin Türkiye Alzheimer Derneğine aktarılacağını ve serginin Türkiye'den sonra ABD, İngiltere, Almanya ve Güney Kore'de de gösterileceğini belirtti.

Alzaymır hastalığına dikkati çekmek ve farkındalık oluşturmak için yürütülen "Sadan Hanım" projesinin ilk ayağının bu sergi olduğunu aktaran Denizhan Özer, projenin kitap ve filmlerle devam edeceğini de dile getirdi.

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü'ne özel olarak hazırlanan "Sadan Hanım ve Diğer Hikayeler" sergisi, İstanbul'daki ilk gösterimden sonra bir yıl boyunca yurt içinde ve yurt dışında 10 farklı kentte serüvenine devam edecek.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam