reklam
reklam

20 EYLÜL “JİNEKOLOJİK KANSERLER FARKINDALIK GÜNÜ” İLAN EDİLİYOR

Eklenme Tarihi: 20 Eylül 2019, Cuma - 00:53   Okunma Sayısı: 129862
Avrupa Jinekolojik Kanserler Birliği (ESGO) ve Avrupa Jinekolojik Kanserler Hasta Dernekleri Birliği (ENGAGe) 20 Eylül tarihini Dünya Jinekolojik Kanserler Farkındalık Günü ilan ediyor.ESGO-ENGAGe, aralarında Türkiye’nin de olduğu 22 ülkeden tüm kadınları geleceği değiştirmek ve jinekolojik kanserlerin olmadığı bir dünya için harekete geçmeye çağırıyor! ENGAGe üyesi Pİ Kadın Kanserleri Derneği de bu insiyatifin Tükiye temsilcisi olarak Türk kadınlarına “Jinekolojik kanserler için Harakete Geçin” diye sesleniyor.

Dünya Jinekolojik Kanserler Farkındalık Günü’nün amacı (World GO Day), jinekolojik kanserlerle ilgili farkındalığı artırmak ve rahim, rahim ağzı, yumurtalık, vajina ve vulva kanserleri gibi kadınları etkileyen başlıca jinekolojik kanser türlerine ilişkin risk faktörlerine, semptomlara, erken teşhis ve önleme stratejilerine dikkat çekmek..

 

20 Eylül 2019 tarihinde 22 ülkede eş zamanlı olarak düzenlenecek olan etkinlik ve farkındalık çalışmalarıyla, başta kadınlar olmak üzere herkesin, uluslararası “Farkındalık, Eylem, Umut ve Yaşam için HAREKETE GEÇ” kampanyasına katılarak harekete geçmeye teşvik edilmesi amaçlanıyor.

 

ABD'de her yıl yaklaşık 98 bin kadın jinekolojik kanserlere yakalanırken Avrupa'da her yıl 58 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konulmakta. Ancak buna rağmen, uzmanlar genel farkındalık ve bilinç düzeyinin halen önemli ölçüde düşük olduğunu belirtiyorlar.

 

ESGO Başkanı Denis Querleu “Diğer paydaşlar ile işbirliği yaparak ve hasta grupları ve karar mercileri ile yakın çalışarak farkındalığı artırabileceğimizi ve jinekolojik kanserlerin önlenmesi ve erken teşhisine daha iyi katkı sağlayabileceğimizi umuyoruz. Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü, tüm dünyadaki kadınların sağkalım oranını ve yaşam kalitesini artırmak için ortak, küresel bir çabadır" dedi.

 

Dünya Jinekolojik Kanserler Farkındalık Etkinlikleri

20 Eylül tarihinin Dünya Jinekolojik Kanserler Farkındalık Günü ilan edilmesinin nişanesi olarak, 22 ülkede “Kansere Karşı Oynuyoruz" sloganı ile sportif etkinlikler organize edilecek ve bunun yanında kadınları etkileşime girmeye ve jinekolojik kanserler hakkında bilgi paylaşmaya sevk edecek bir uluslararası sosyal medya kampanyası düzenlenecek.

 

Pİ Kadın Kanserleri Derneği de bu amaçla Türkiye’de sosyal medya üzerinden viral bir çalışma başlatarak, ünlü isimlerin ve jinekolog onkologların da katılımıyla, kadınlara ileteceği farkındalık mesajlarıyla herkesi bu harekete katılmaya davet ediyor.

Türkiye’de 25.000’den fazla kadının, kadın kanserleriyle mücadele ettiğini belirten Pİ kadın kanserleri Derneği Başkanı Arzu Karataş “Derneğimiz, kurulduğu 2014 yılından bu yana, toplumda kadın kanserleri konusundaki farkındalık eksikliğinin giderilmesi ve maddi durumu yetersiz kadınlarımızın tedavi edilmesi amacıyla pek çok etkinliğe imza atıyor. 20 Eylül’de de tüm kadınlarımızı sosyal medya üzerinden #gofor ve #hareketegec hashtagleriyle, farkındalık mesajlarını iletmeye ve harekete geçmeye davet ediyoruz.” diyor.

 

ENGAGe Eş Başkanı Esra Ürkmez, “20 Eylül Dünya Jinekolojik Kanserler Günü İnisiyatifinin kadınları harekete geçmeye, yerel etkinlikleri desteklemeye ve jinekolojik kanserlerin önlenmesi, teşhis edilmesi ve en iyi tedavi seçenekleri hakkında farkındalığı arttırmaya teşvik edeceğini umuyoruz. ENGAGe kadınları daha sağlıklı bir yaşam için şimdi harekete geçmeye davet ediyor.” diyor.

 

ENGAGe Eş Başkanı Murat Gültekin ise “22 ülkeden 50’yi aşkın kanser hasta birliği, ilaç şirketleri ve uluslararası kanser dernekleri, 20 Eylül tarihinde farkındalık yaratmak için Dünya Jinekolojik Onkoloji Farkındalık Günü inisiyatifi ile güç birliği yapmış bulunuyor. “GOfor…Awareness, Action, Hope, and Life” ile jinekolojik kanserin olmadığı bir dünya için geleceği şekillendirebiliriz.” açıklamasında bulundu.

 

Ayrıca Jinekolojik Kanserler üzerine küresel bir sohbet başlatmak için #WorldGODay etiketi altında ve Dünya Jinekolojik Onkoloji Günü resmi internet sayfası www.worldgoday.org’dagörseller ve mesajlar paylaşılacak.

 

Jinekolojik Kanserler Hakkında

2018 yılında dünya genelinde 1,3 milyondan fazla kadına jinekolojik kanser teşhisi konmuştur. Söz konusu vakaların yaklaşık olarak %44’ü rahim ağzı kanseri, 23’ü yeni yumurtalık kanseri vakaları, %29’u endometrium kanseri ve %5’ten az bir kısmı ise vulva ve vajina kanserleri gibi diğer jinekolojik kanser türleridir. 2018 yılında yeni kanser vakalarının %21’i Avrupa'da görüldü.

2018 yılında dünya genelinde 468 bin kadın jinekolojik kanser hastalıkları neticesinde hayatını kaybetmiştir.

Bu kanser vakaları içerisinde rahim ağzı kanserinin oranı %67 olarak hesaplanmış, 2018 yılında yaklaşık 311 bin kadın hayatını kaybetmiştir.

Jinekolojik kanserler önlenebilir kanser türleri arasında yer almaktadır.

Düzenli tarama ve muayene ile birlikte yaşam tarzı tercihleri, jinekolojik kanserlerin önlenebilme ihtimalini ve hatta tedavinin daha etkili olduğu ve tamamen iyileşme ihtimalinin olduğu erken dönemde teşhis edilebilme olasılığını arttırabilmektedir.

Rahim ağzı kanseri önlenebilir ve HPV ve düzenli Pap-Smear taraması ile erken aşamada teşhis edilmesi halinde tedavi edilebilir olsa dahi, her 10 kadından 7’si HPV virüsü kapmış olabileceklerinden endişe duydukları için muayene olmaktan kaçınmaktadır.

Yumurtalık, rahim, rahim ağzı ve diğer jinekolojik kanser türleri, kadınları en çok etkileyen kanser türleri arasında yer almaktadır ancak bu kanser türleri hakkında genel farkındalık düzeyi hala çok düşüktür.

 

Rahim Ağzı Kanseri Hakkında Önemli Bilgiler & Sayılar

  • Kadınların etkilendiği kanserler arasında meme kanseri başı çekerken Rahim Ağzı Kanseri dördüncü sırada yer almaktadır.
  • Rahim ağzı kanseriönlenebilir bir hastalıktır, ancak 2018 yılında dünya genelinde570 bin yeni vakateşhis edilmiş ve 311 bin vaka ölümle sonuçlanmıştır.
  • AB’de saatte 2 kadın Rahim Ağzı Kanseri neticesinde hayata veda etmektedir.
  • Rahim ağzı kanserinin esas sebebi olan insan papilloma virüsüne (HPV) karşı yapılan aşılar,tüm onkojenik HPV türlerinin yaklaşık %70-80’ine karşı etkilidirve gelecek nesiller için büyük bir potansiyel etkiye sahiptir.
  • Rahim ağzı kanseri vakalarının azaltılması için kullanılan tarama yöntemlerinin kabul görme oranları gelişmiş ülkelerde dahi istikrarlı olarak %80'in altında

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam