reklam
reklam

ÇİZİM YAPMAK YAZMAKTAN DAHA ETKİLİ BİR HATIRLAMA YÖNTEMİ

Eklenme Tarihi: 10 Eylül 2019, Salı - 10:40   Okunma Sayısı: 132804
Waterloo Üniversitesi araştırmacıları, öğrenilen yeni bilgiyi korumanın ve akılda tutmanın bir yöntemi olarak çizim yapmanın bu alanda çok becerikli olmasanız bile not almaktan, görselleştirme egzersizlerinden ve pasif bir şekilde resimlere bakmaktan daha etkili olduğunu keşfetti.

İSTANBUL (ÖZEL)

Waterloo Üniversitesi’nde bilişsel sinirbilim alanında çalışan Melissa Meade, “Çizim yapmanın, yaşça daha büyük yetişkinlerde hafızayı bilinen diğer tekniklerden daha çok geliştirdiğini bulduk,” diyor. “Bu sonuçlar bizi epey heyecanlandırdı. Hafıza ve dil işlevlerinde hızlı gerilemeler yaşayan bunama (demans) hastalığı olan kişilere yardımcı olacak yollar arıyoruz.” Konuyla ilgili çalışmaların bir parçası olarak araştırmacılar, genç ve yaşlı yetişkinlerden çeşitli hafıza kodlama tekniklerini uygulamalarını istediler ve ardından hatırlama oranlarını ölçtüler. Meade, araştırmayı Waterloo Üniversitesi’nde bilişsel sinirbilim alanında psikoloji profesörü olarak görev yapan Myra Fernandes ve Jeffrey Wammes ile birlikte yürüttü.  Araştırmacılar, çizim yapmanın diğer hatırlama tekniklerine oranla bellek ile ilgili daha iyi sonuçlar verdiğini buldu. Bunun sebebi, çizim yapmanın görsel, mekansal, sözel, anlamsal ve motorsal olmak üzere birçok hafıza yöntemini bir araya getiriyor oluşu. Myra Fernandes, “Çizim yapmak, farklı yaş gruplarında ve farklı çalışmalar sırasında hafızayı geliştiriyor. Yöntemin sadeliği, bu tekniğin birbirinden farklı ortamlarda da kullanılmasını sağlıyor,” diyor. Çalışmaların devamında araştırmacılar, bir grup üniversite öğrencisi ve bir grup yaşlı insanın, bir dizi kelimeyi hatırlamak için kullandığı farklı hafıza teknilerini karşılaştırdılar. Katılımcıların, kelimeleri yazarak, çizerek veya kelimeye atfedilen fiziksel özellikleri listeleyerek hatırlamaları gerekiyordu. Görevler tamamlandıktan sonra hafızaları ölçüldü.Yeni bilgiyi yazarak hatırlamaya çalışanlara oranla, çizim yapma tekniğini kullananların hafıza sonuçları daha yüksekti. Bu sonuç, özellikle yaşlı grupta daha belirgindi.  Yeni bilgilerin akılda tutulması oranı, hipokampus ve ön loblar gibi beynin hafızayla ilgili kritik alanları zarar gördüğü için, insanlar yaşlandıkça azalır. Buna karşın, beynin görsel bilgilerle ilgilenen görsel-mekansal işlem bölgeleri, normal yaşlanma sürecinde ve hatta bunama süresince sağlam kalır. Meade, “Çizim yapmanın özellikle demans (bunama) hastaları için faydalı olacağını düşünüyoruz, çünkü bu teknik hala iyi şekilde çalışan beyin bölgelerini kullanıyor ve hafıza işlevlerinde bilişsel bozulma yaşayan insanlara yardım edebilir,” diyor.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam