reklam
reklam

Fatih'in eğitim aldığı medresenin restorasyonu tamamlandı

Eklenme Tarihi: 11 Ağustos 2019, Pazar - 13:45   Okunma Sayısı: 134414
Edirne'deki Osmanlı dönemi eğitim kurumlarından Saatli Medrese'nin 3 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından eski görkemine kavuştu.

Edirne'de, Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'in de eğitim aldığı Saatli Medrese'nin restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Osmanlı dönemi başkentlerinden Edirne'deki önemli eğitim kurumlarının başında gösterilen, Mimar Sinan'ın ustası Müslihiddin Ağa tarafından inşa edilen Üç Şerefeli Cami'nin yanı başında 2. Murat zamanında yaptırılan Saatli Medrese, zamanla kullanılmadığı için harap duruma düşmüştü.

Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'in de eğitim aldığı medresenin yeniden eski işleviyle hayat bulması için Vakıflar Genel Müdürlüğünce 3 yıl önce başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Avlusundan revaklarına, tonozlarından kubbelerine kadar her alanı elden geçirilen medrese, eski görkemine kavuştu.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vakıflar Genel Müdürlüğünün önemli bir mirası ihya ettiğini söyledi.

Doğru bir restorasyon projesiyle medresedeki uygulamaların gerçekleştirildiğini anlatan Güneren, şöyle konuştu:

"Her şeyden önce yapıda statikle ilgili sıkıntılar vardı, bunlar giderildi. Revaklı avlu aslına uygun şekilde tamamlandı. Yazlık ve kışlık dershane bölümleri medreseye uygun şekilde internet, kamera, elektrik, iklimlendirme altyapılarıyla donatıldı. Restorasyonu tamamlanan Saatli Medrese'ye yapılış amacına uygun bir işlev verilecek."

Saatli Medrese

Osmanlı döneminde, başkentlerde padişahların eğitim ve öğretim kurumları kurma geleneği doğrultusunda Edirne'de de sayısız medrese açıldı.

Bunlardan Saatli ve Dar'ül Hadis medreselerinin dönemin en önemli ilim merkezleri olduğu biliniyor. Serhat kentindeki bu iki medrese, Fatih Sultan Mehmet tarafından fethinden sonra İstanbul'da kurulan Sahn-ı Seman medreseleri açılana kadar derece olarak üst sıralarda yer aldı.

Saatli Medrese'de, Selçuklu devri eğitim mirasının devam ettiği, talebelere fıkıh, tefsir, felsefe, kelam, mantık derslerinin öğretildiği kaynaklarda yer alıyor.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam