reklam
reklam

70 YILLIK SANATA YOLCUK

Eklenme Tarihi: 19 Temmuz 2019, Cuma - 09:55   Okunma Sayısı: 270893
Yapı Kredi Kültür Sanat, “Turhan Selçuk Retrospektifi” sergisine ev sahipliği yapıyor. Türk karikatür sanatının modernleşme dönemi öncülerinden Turhan Selçuk’un yapıtlarını geçmişten günümüze bütün dönemleriyle gösteren sergi, 17 Mayıs-9 Ağustos tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Sanat binasında gezilebilir.

İSTANBUL

Tasarımını Yeşim Demir’in yaptığı sergi 1940’larda başlayıp 2000’li yıllara dek Selçuk’un yetmiş yıllık sanat yaşamının bütün dönemlerinden en seçkin çizgileri bir araya getiriyor.

ESERLER ORİJİNAL

Odağında Turhan Selçuk’un “Halkını seven her dürüst ve namuslu kişide az çok Abdülcanbaz’lık vardır” diye tanımladığı ünlü tiplemesi Abdülcanbaz’ın yer aldığı sergide ayrıca 400 civarında orijinal eser, karikatür ve mizah dergileri, Abdülcanbaz kitapları ve afişleri, kendi yaptığı satranç takımı ve Nasrettin Hoca hatıra parası, posta pulu, Abdülcanbaz resimli sigara tabakası, kapak resimlerini çizdiği kitaplar, çeşitli portre fotoğrafları ve gazete kupürleri gibi birbirinden ilginç koleksiyon parçaları yer alıyor.Kardeşi İlhan Selçuk’un “Turhan’da zaman korkusu kalmadı... Zaman, artık Turhan’a çalışıyor” dediği Turhan Selçuk, çizgiyi sadeleştiren, mizahı derinleştiren, siyasal-toplumsal eleştiriyi evrensel-bilimsel bir düşünceyle birleştiren “Türkiye’nin ruhu”na nüfuz etmiş büyük bir sanatçıydı. Yaşar Kemal’in “Turhan Selçuk yüzyılımızın olağanüstü bir macerasıdır” sözünü göz önüne çıkaran, yaşadığımız günleri tarihle yüzleştiren bir sergi “Turhan Selçuk Retrospektifi”.

ÖLÜMSÜZ ÇİZGİ ROMAN ABDÜLCANBAZ

Turhan Selçuk karikatürist denilince akla gelen ilk isim.  Turhan Selçuk denilince de ölümsüz çizgi roman kahramanı Abdülcanbaz gelir.  1940’lardan başlayıp 2010’a, ölümüne dek süren, 70 yıllık çok büyük bir verim. İlk karikatürü Adana Erkek Lisesi’nde okurken, 23 Ocak 1941’de Adana’da Türk Sözü gazetesinde yayımlanmış. 

Turhan Selçuk, karikatürlerine yansıttığı olaylara insani perspektifle bakmış. Bakış açısını da “Toplumları, kişileri oldukları gibi görmek, çelişkilerini, yanlışlarını gerçeklerden uzaklaşmadan değerlendirdikten sonra eleştirmektir” diye ifade ediyor.Turhan Selçuk’un orijinal eserlerinin yanı sıra çizim masasının ve çizim kalemlerinin ve kullandığı malzemelerde sergide yer alıyor.

SERGİDE BİRÇOK AYDINLA YAPILAN ÇALIŞMALARDA YER ALIYOR

Sergi 1950-2000 yılları arasındaki Turhan Selçuk’un üretimlerini, Turhan Selçuk’un ölümsüzleşen karakteri Abdülcanbaz ve Gözlüklü Sami bey’i merkeze alarak ziyaretçilerine aktarıyor.  Sergide birçok Turhan Selçuk karikatürü görülebileceği gibi aynı zamanda Turhan Selçuk’un Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz, Yaşar Kemal gibi aydınlar ve Ara Güler ile yaptığı ortak çalışmalar da mevcut. Bu çalışmalardan en ilgi çekenleri Rıfat Ilgaz ile beraber çıkardıkları “Hababam Sınıfı” karikatür serisi ve Yaşar Kemal ve Ara Güler ile beraber çıkardıkları ve İstanbul’da yaşayan kimsesiz çocukların kendi ağızlarından hikayelerini anlatan “Çocuklar İnsandır” çalışması.

TURHAN SELÇUK KİMDİR

1922`de Milas`da (Muğla) doğdu. İlk karikatürleri 1941`de Adana`da Türk Sözü, İstanbul`da Kırmızı Beyaz ve Şut`ta yayımlandı.

1948`de Şaka, Akbaba, Tasvir ve Aydede dergilerinin kadrolarında yer aldı. Ertesi yıl Yeni İstanbul gazetesine girdi. ABD`li karikatürcü Saul Steinberg`in “çizgiyle mizah” anlayışını benimsedi. Aynı gazetede karikatür tarihini ele alan yazılar kaleme aldı. “Grafik mizah”ın karikatürün evrensel anlatımı olduğunu savundu.

1951`de ilk sergisini açtı; 1952`de, kardeşi İlhan Selçuk ile birlikte öncülerinden olduğu 1950 Kuşağı`nın ilk yayını 41 Buçuk adlı mizah dergisini, 1953`te de Karikatür`ü yayımladı. İlk kitabı Turhan Selçuk Karikatür Albümü`nü çıkardığı 1954`te Milliyet gazetesine başkarikatürcü olarak giren sanatçı, oluşturduğu karikatür üslubunu bu dönemde geometrik bir estetiğe oturtmaya başladı ve bu tür yapıtları, kardeşiyle birlikte çıkardığı mizah dergisi Dolmuş`ta ivme kazandı.

1957`de Milliyet`te “Abdülcanbaz” adlı ünlü çizgi roman kahramanının maceralarına başladı; 1959`da 140 Karikatür`de yeni dönem yapıtlarından bir seçki düzenledi. 1960`larda İtalyan mizah dergisi II Travaso`nun kadrosuna girdi. 1961`de haftalık politika dergisi Yön`de çizmeye başladı; 1962`de Turhan 62, 1964`te ise Hiyeroglif, 1969`da Hal ve Gidiş`i yayımladı. Aynı yıl ikinci kez Yeni İstanbul`a döndü, daha sonra Akşam`a geçti, 1972`de ise Cumhuriyet gazetesinde haftalık panaromik politik karikatürler çizmeye başladı. 1979`da aniklopedik albümü Söz Çizginin`i yayımladıktan sonra 1980`de Milliyet`e döndü.

Son olarak Cumhuriyet gazetesinde çizen Turhan Selçuk, gazeteci-yazar İlhan Selçuk’un kardeşi.

Açık Olduğu Saatler:
Hafta İçi: 10:00 - 18.45
Cumartesi: 11.00 - 18.45
Pazar: 13.00 - 18.45

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam