reklam
reklam

BEBEK GİYİM İHRACATIMIZ HER YIL ARTIYOR

Eklenme Tarihi: 2 Temmuz 2019, Salı - 12:26   Okunma Sayısı: 190764
İstanbul Kids Fashion’ 37.Uluslararası Bebek Çocuk Ürünleri Fuarı bu yıl İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlendi. Bebek ve çocuk modasına dair yüzlerce yerli ve yabancı markayı alıcılarla buluşturan etkinliğe katılım yoğundu.

İSTANBUL

Dünya ekonomisinde büyük bir büyüme sağlayan ve 2019 yılının ilk 5 ayında yüzde 25 büyüme sağlayan konfeksiyon bebe giyimi ve eşyası sektörü, 26-29 Haziran tarihleri arasında birbirinden değerli markalarla buluştu. Fuara, 80 ülkeden 5 bin’den  fazla  ulusal ve uluslararası ticari alıcı ile 200’den fazla markanın katılımının gerçekleşmesi bekleniyor. Ülkemiz’de bu ticari pazar içinde dünyanın en fazla bebek giysisi ve aksesuarı ihraç eden ülkelerin arasında 10’uncu sırada yer alıyor.

BEBEK GİYİM TİCARETİNDE PAMUKTAN GİYİMLER ÖN PLANDA

Dünya hazır giyim ticaretinin yüzde 2,14’ünü oluşturan bebek giyim ticaretinin büyük bir kısmını pamuktan bebek giyim eşyası ve aksesuarları oluşturmaktadır. 2014 yılında 10 milyar dolar seviyesinde dünya bebek giyim ihracatında; örme bebek giyim eşyalarının yüzde 60,1 pay ile öne çıktığı görülmektedir.10,3 milyar Dolar değerindeki dünya bebek giyim ithalatının yüzde 71,4’ünü örme bebek giyim eşyaları, yüzde 28,7’sini ise örülmemiş bebek giyim eşyası ve aksesuarları oluşturmaktadır.

TÜRKİYE’DE EKONOMİK BÜYÜKLÜKTE TEKSTİL VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜ ÖN PLANDA

Dünya bebek giyim ithalatında başlıca ülkeler ise ABD(yüzde 23,5), İngiltere(8,4), Fransa(yüzde 8), Almanya(yüzde 6) ve İspanya’dır(yüzde 4,8).

Tekstil ve hazır giyim sektöründe, gayri safi yurt içi hasıla, imalat sanayi ve sanayi üretimindeki pay, ihracat, ekonomiye sağladığı net döviz girdisi, istihdam ve yatırım gibi makro-ekonomik büyüklükler açısından Türkiye’nin en önemli sektörlerindendir. Türkiye, dünyanın 8.büyük hazır giyim ihracatçısıdır.

TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN EN BÜYÜK EKSİKLİĞİ TASARIM

Türkiye dünyanın önemli pamuk üreticilerinden biri olması sebebiyle, bebek giyim ticaretinin temelini oluşturan pamuktan örme ve örülmemiş bebek eşyaları ve aksesuarları üretiminde doğal bir rekabet avantajına sahiptir. Sektörün esnek üretim yapısı sayesinde değişen ihtiyaçlara rahatlıkla uyum sağlanabilmektedir. Son yıllarda sağlığa zarar vermeyen maddelerden ve organik pamuktan üretilmiş bebek giyim eşyalarının üretimi de artmaktadır. Sektörün en büyük eksikliği olan tasarım yetersizliğinin ise bilgisayar destekli tasarım modelleri ve kalifiye personel kullanımı sayesinde ilerleyen yıllarda aşılması mümkün görülmektedir.

BEBEK GİYİM İHRACATIMIZ HER YIL ARTIYOR

2010 yılında 118.5 milyon dolar seviyeye ulaşan bebek giyim ihracatımız, 2013 yılına kadar artışını sürdürerek 196 milyon dolar’a yükseltmiştir. 2014 yılında yeniden yükselişe geçen sektör ihracatı 2015 yılında yüzde 4,7 artış ile 231.1 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye’nin 2015 yılı toplam bebek giyim ihracatının yüzde 62,5’ini oluşturan örme bebek giyim eşyası içinde pamuktan bebek giyim eşyası yüzde 85,7 paya sahip olup, toplam bebek giyim ihracatının da yüzde 53,6’sını oluşturmaktadır.2003 yılında bu yana düzenli biçimde artan bebek giyim ithalatımız ise 2012 yılında yüzde 12,2 azalış ile 47 milyon dolar, 2013 yılında yüzde 34,4 artış ile 63,2 milyon Dolar olarak gerçekleşmiştir.  2014 yılında yüzde 8,6 ile 68 milyon dolara yükselen sektör ihracatı, 2015 yılında 68,9 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye’nin 2013 yılı toplam bebek giyim eşyası ithalatının yüzde 68,9’unu oluşturan örme bebek giyim eşyası içinde pamuktan bebek giyim eşyasının yüzde 93,4’tür. Bu ürün grubu toplam bebek giyim ithalatının da yüzde 64,4’ünü oluşturmuştur.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam