reklam
reklam

MONTESSORİ EĞİTİMİ NEDİR? YAŞA GÖRE ETKİNLİKLERİ NELERDİR?

Eklenme Tarihi: 14 Mayıs 2019, Salı - 10:45   Okunma Sayısı: 153750
Montessori; çocukların kendi yönettikleri etkinlikleri, yaşayarak öğrenmeyi ve iş birliğine dayalı oyunu temel alan bir eğitim sistemidir. Çocuklar, Montessori eğitiminde, kendi öğrenimleri için yaratıcı seçimler yaparken, sınıf ve öğretmen ise yaşlarına uygun faaliyetler sunarak süreci yönlendirir. Dünyaya dair bilgiler keşfetmek ve kendi potansiyellerini geliştirmek için, çocuklar hem bireysel hem de gruplar halinde çalışırlar.

İSTANBUL

MONTESSORİ EĞİTİM  ORTAYA ÇIKIŞI 1900’lerin başlarında Roma’da Dr. Maria Montessori tarafından geliştirilen bu yaklaşımın merkezinde çocuk vardır ve öğretmen çevreyi hazırlamak ve çocuğun çevresi ile etkileşime geçmesinden sorumludur. Montessori yaklaşımı akademik gelişimi desteklemekle birlikte, çocukların kendilerine özgü birey olduklarına ve kendi kapasiteleri doğrultusunda öğrendiklerine de odaklanmaktadır. Ayrıca, özgüven, inisiyatif, konsantrasyon, düzenlilik, ne istediğini bilme, bağımsızlık, başkalarına olan saygıyı geliştirme bu yaklaşımı nitelemektedir.Montessori eğitiminin uygulandığı sınıflar, belirli yaş gruplarına ait çocukların ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak tasarlanmış ortamlardır. Dr. Maria Montessori, bu tür bir sınıftakideneysel öğrenmenin dil, matematik, fen, müzik, sosyal etkileşimler ve başka birçok şey üzerine daha derin bir anlayışa yol açtığını keşfetti.Montessori yönteminin uygulandığı sınıflarda her bir materyal, çocuğun doğal ilgi alanları ile mevcut aktiviteler arasında bir uyumluluk yaratarak, çocuk gelişiminin farklı yönlerini destekler. Çocuklar, kendi deneyimleriyle ve kendi hızlarında öğrenebilirler. Montessori eğitiminde, tüm insanlarda varolan doğal meraklarını her an giderme özgürlüğüne sahip olan çocuklar, bu sayede ömür boyu sürecek öğrenme deneyimleri için sağlam bir temel oluşturabilirler. Montessori eğitimi ortamları, çocukların öğrenimini doğumdan ortaokula kadar destekler.

YAŞA GÖRE MONTESSORİ ETKİNLİKLERİ NELERDİR?

BEBEKLER/YÜRÜMEYE YENİ BAŞLAYAN ÇOCUKLAR 

(SIFIR İLA 3 YAŞ ARASI ÇOCUKLAR İÇİN)

  • Çocuklar için güvenli, ilgi çekici ve destekleyici bir ortam sağlayın.
  • Çocukları, kendilerine ve dünyaya güvenmeleri için teşvik edin.
  • Yeni açığa çıkan becerilerine güvenmelerini sağlayın.
  • Kaba motor koordinasyonunu, ince motor becerilerini ve dil becerilerini geliştirin.
  • Günlük işlerde bağımsız olma fırsatı verin.

ANAOKULU (3 İLA 6 YAŞ ARASI ÇOCUKLAR İÇİN)

  • İşlevsel bağımsızlığın, sebatın ve kendi kendini regüle etme (duygularını kontrol etme ve düzenleme) becerisinin gelişmesini teşvik edin.
  • Saygılı ve açık iletişim, güvenli ve doğal sonuçlar aracılığıyla sosyal gelişimi destekleyin.
  • Duyusal algının, okuryazarlık ile matematik anlayışının gelişmesi için çok çeşitli materyaller bulundurun.
  • Özgüvenli ve yaratıcı bir kendini ifade etme becerisi için yaratıcı keşiflere fırsat tanıyın.

İLKOKUL (6 İLA 12 YAŞ ARASI ÇOCUKLAR İÇİN)

  • Çocuğun ilgi alanlarının desteklendiği ve yönlendirildiği ortak yapılan entelektüel keşiflere fırsat tanıyın.
  • Özgüven, hayal gücü, entelektüel bağımsızlık ve kendine yetme gibi becerilerin gelişmesine yardımcı olun.
  • Çocuğu, yaşadığı toplumdaki, kültürdeki ve doğal hayattaki rolünü anlaması için teşvik edin.

ERGENLİK (12 İLA 15 YAŞ ARASI ERGENLER İÇİN)

  • İdeal olanı, ergenlerin çiftlik yönetiminin ve ekonomik dayanışmanın her yönüyle haşır neşir olabileceği bir çiftlikte çalışmasıdır. Ergenleri aynı zamanda kentteki tarım dışı ortamlara da dahil edin.
  • Genç yetişkine, kendi ile ilgili daha derin bir anlayışa sahip olması için yardım edin.
  • Akademik bilgilerini uygulaması için ortamlar sunun.
  • Kendini ifade etmenin, gerçek benliğine güvenmenin ve insanlar arası ilişkilerde kıvraklığın geliştirilmesine vurgu yapın.

Her şeyden önce, tüm Montessori sınıfları her çocuğun bireysel gücünü ve ilgi alanlarınıdikkate alarak besler. Montessori yöntemi, çocukları dünyayı keşfetmeleri ve onun içindeki tüm yaşam biçimlerini, sistemleri ve güçleri anlamaları ve onlara saygı duymaları için teşvik eder.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam