reklam
reklam

Denetimin Katma Değerinin Ölçülmesinde Güncel Yaklaşımlar Konferansta Masaya Yatırıldı

Eklenme Tarihi: 25 Nisan 2019, Perşembe - 11:52   Okunma Sayısı: 167559
2'inci Uluslararası İşletme Ekonomisi ve Pazarlama Kongresi IBEMS (International Business Economics and Marketing Society), Sayıştay Başkanlığı, Maltepe Üniversitesi ve Uluslararası İşletme, Ekonomi ve Pazarlama Topluluğu ortaklığıyla Maltepe Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Kongre, 'Denetimin Katma Değerinin Ölçülmesinde Güncel Yaklaşımlar ve Zorluklar' paneli ile başladı.

Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, Maliye Bakanlığı, Kamu Gözetim Kurulu, Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul, Belediyeler Birliği, Yeminli Mali Müşavirler Odaları, Vergi Denetim Kuruluşları, Ticaret ve Sanayi Odaları gibi kamu kuruluşu ve meslek örgütünün katıldığı IBEMS'te eş zamanlı oturumlarla 14 farklı ülkeden 100'ün üzerinde tebliğ sunuldu.

Kongrede  Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş'ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ile 40'ın üzerinde ülkenin Sayıştay temsilcileri ve başkanları da katıldı.

Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, 'Kamu kurumlarında hesap verilebilirlik ve kamu hizmetinin daha iyi sunulması açısından denetim gerekli ve önemlidir. Piyasada bağımsız denetim yapan denetçilerin ve diğer ülkelerden gelen Sayıştay temsilcilerinin de ortak derdi; denetimi herkese yayabilmek.”

Kamu hizmetinin daha iyi sunulması açısından denetimin gerekli ve önemli olduğuna dikkat çeken Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, 'Kamu kurumlarında hesap verilebilirlik ve kamu hizmetinin daha iyi sunulması açısından denetim gerekli ve önemlidir. Piyasada bağımsız denetim yapan denetçilerin ve diğer ülkelerden gelen Sayıştay temsilcilerinin de ortak derdi; denetimi herkese yayabilmek. Önümüzdeki süreçte denetimle ilgili olarak daha fazla bilgiyi kamu idarelerinin ve sayıştay raporlarıyla daha fazla bilgi sunmayı hedefliyoruz' diye konuştu.

Başkan Baş, Sayıştay'ın bilgi sistemlerinin kullanılması ile birlikte denetim hacminin arttığını söylerken şu ifadeleri kullandı , "Özellikle bilgi sistemlerinin kullanımı dolayısı ile Sayıştay performansında ortaya çıkmış olan birkaç hususa değinmek istiyorum, istatistik vermek istiyorum. Son üç yıl itibariyle Sayıştay'ın denetim hacmi yüzde 52 oranında artmıştır. 2015 yılından 2016 yılına yüzde 23, 2016 yılından 2017 yılına yüzde 20 oranında denetim hacmimizi artırdık. Kamu ihaleleri bütçesinin artıyor olması, şüphesiz denetim hacmini artıracaktır. Ancak bizim için önemli olan kamu idaresinin bütçesinden ziyade denetçi başına düşen, denetlenen bütçe büyüklüğü nedir ona bakmak. Bu bölge itibariyle baktığımızda denetçi başına düşen bütçe büyüklüğü 2015 yılında 2.9 milyar lira iken, 2016 yılında yüzde 46 oranında artarak, 4.1 milyar liraya yükselmiştir. 2017 yılında ise yüzde 25 oranında artarak 5.2 milyar liraya yükselmiştir. Bilgi sistemleri ile denetim metedolojisine ilişkin olarak uygulanan yeni yöntemlerle daha etkin bir denetim çalışması yapılmış, bunun sonucu olarak yıllar itibariyle gerek denetçi başına, gerekse denetlenen idare ve kuruluş bazına düşen bulgu sayısında da anlamlı bir artış görülmüştür"

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Sayıştay Başkanı Baş, "Konferansımıza ilgi yüksek seviyede. Şüphesiz piyasada bağımsız denetim yapan denetçilerle, diğer ülkelerden gelen Sayıştay temsilcileri ve hepsi ortak değerdi. Amacımız denetimi vatandaşa daha iyi anlatmak. Biz mesleğimizi biliyoruz, kendi dilimizle kendimiz anlıyoruz. Önemli olan başta parlamento ve milletvekilleri olmak üzere vatandaşın denetimden daha fazla bilgi sahibi olması. Biz vatandaşa denetim önemlidir, denetim gereklidir, kamu kurumlarında hesap verebilirlik açısından gereklidir, kamu hizmetinin daha iyi sunulması açısından denetim gereklidir, bu farkındalığı biraz daha vatandaş nezdinde yükseltmek. Derdimiz o" şeklinde konuştu.

Türk Sayıştay’ının güçlü ve uluslararası camialarda etkin role sahip olduğunu belirten Seyit Ahmet Baş, 'İkili ziyaretlerde Avrupa Sayıştaylar Birliğinin Yönetim Kurulunda bütün ülkelerin seviyelerini görme ve daha iyi kavrama imkanımız oluyor. Uluslararası Sayıştaylar Birliği'nin ortaya koyduğu kuralları uygulama bağlamında biz en üst seviyelerdeyiz. Avrupa Birliği'nde güçlü Sayıştaylar arasında Almanya, Fransa, İspanya ve Türkiye gelir. Dolayısıyla diğer ülkeler bizden çok şey bekliyor. Bu anlamda, geçtiğimiz süreçte pek çok uluslararası etkinlik düzenledik. Türk Sayıştayı olarak güçlüyüz ve uluslararası camialarda etkin role sahibiz' ifadelerini kullandı.

Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken: “İnsanlar arasındaki ilişkiler çoğullaştıkça, farklılaştıkça insan hareketliliği arttıkça, yasal düzenlemelerin sürekli olarak güncellenmesi de gerekiyor.”

Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken, açılış  konuşmasında ikincisi yapılan kongreye ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek, 'Türkiye Cumhuriyeti Sayıştay Başkanlığı ile birlikte dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen konuklarımızın da katıldığı geniş çaplı bir konferans düzenledik. İnsanlar arasındaki ilişkiler çoğullaştıkça, farklılaştıkça insan hareketliliği arttıkça, yasal düzenlemelerin sürekli olarak güncellenmesi de gerekiyor. İnsan ilişkilerinin bu kadar artması zorlukları da beraberinde getiriyor. İhtiyaçlar artıyor, bütün bu ihtiyaçlar çerçevesinde 'Yenilikler ne olabilir", 'Neler ortaya konulabilir", 'Denetim ne denli önemli" gibi soruların üzerinde ayrıntılı olarak uzman görüşleri oluşturulacak ve buradan çıkacak olan raporlar da dünya kamuoyuna duyurulacak? ifadelerini kullandı.

Uluslararası İşletme, Ekonomi ve Pazarlama Topluluğu Başkanı Prof. Dr. Tülin Durukan “Toplum kendini denetleyebildiği zaman, hesap verebilirlik noktasında şeffaflık söz konusu olduğu zaman o toplumda kaynak israfı olmayacaktır. Kaynakların doğru kullanılması, israf edilmemesi ve israf edilmeyen her kuruşun yatırıma yönlenmesi gerekiyor.”

Uluslararası İşletme, Ekonomi ve Pazarlama Topluluğunun Başkanı ve kongrenin de başkanı olan Prof. Dr. Tülin Durukan, Sayıştay denetiminin son yıllarda dünyanın gündeminde olduğunu belirterek, 'Artık kaynaklar daraldı, denetim kaynak israfının önlenmesi konusunda önemli bir fonksiyon taşıyor. Toplum kendini denetleyebildiği zaman, hesap verebilirlik noktasında şeffaflık söz konusu olduğu zaman o toplumda kaynak israfı olmayacaktır. Kaynakların doğru kullanılması, israf edilmemesi ve israf edilmeyen her kuruşun yatırıma yönlenmesi gerekiyor. Çünkü biliyoruz ki yatırım yapıldıkça istihdam problemleri ortadan kalkacak. Bu sorunu çözdüğümüz zaman hem devletimizin eli rahatlayacak hem de vatandaşımızın refahı artacak. Denetim korkulan bir şey olmaktan çıkacak' diye konuştu.

Durukan kongreye katılım düzeyi  hakkında ise şu bilgileri paylaştı; “Kendi alanında dünyanın, kendi alanında temayüz etmiş 20'den fazla ülkesinden 100'den fazla akademisyeni bir araya getiriyor. Aynı zamanda Sayıştay başkanımızın daveti ile 43'den fazla ülkeden de Sayıştay üst düzey yetkilileri aramızdalar. Ortak konumuz, panel konusu olarak denetim. Denetim şeffaf bir toplumun olmazsa olmazı. Ve ülkelerin, toplumların refahını arttıran bir kavram. Bu itibarla biz önemli olduğunu düşünüyoruz. Ve Türkiye'nin kongreler tarihinde bir ilk. Bundan dolayı da çok mutluyuz.” 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: YUSUF KEMAL YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam