reklam
reklam

Çocuklar İstanbul’a Kendi Belediye Başkanlarını Seçti

Eklenme Tarihi: 19 Mart 2019, Salı - 12:54   Okunma Sayısı: 132374
“İstanbul’un Yarasına Yeşil Yara Bandı”

 

Bu ay sonunda İstanbul’u 2024 yılına kadar yönetecek belediye başkanımızı seçeceğiz. Peki ya çocuklarımıza oy hakkı versek onların seçecekleri belediye başkanı, belediye yönetimi nasıl bir şehir, nasıl bir İstanbul yaratmayı hedeflerdi?

Katılımcı demokrasi kültürünü çocuklara yaşatmak ve seslerini duyurmalarına bir alan açmak üzere oluşturulan “Dikkat! Sandıkta Çocukların Oyları Var” programında, tam da bu soruların cevabını verdi çocuklar; İstanbul için nasıl bir belediye başkanı istediklerini sandığa giderek oyları ile belirlediler.

Studio-X işbirliği ile İnformel Eğitim-çocukistanbul’un hazırlayıp yürüttüğü atölyelerde 9-14 yaş grubundan 150 çocuk yer aldı. Çocuklar, farklı belediyecilik anlayışlarına sahip başkan adayları arasından “kendi” adaylarının kampanyalarını geliştirdiler, aynı zamanda seçmen olarak soru ve yorumları ile birbirlerini sıkıştırdılar ve en sonunda hep beraber sandığa gittiler. Yaşadıkları şehrin belediye başkanını seçerken, aynı zamanda ilk kez sandığa gitme ve oy verme deneyimini de yaşamış oldular. 16 Mart’ta gerçekleşen son programdan sonra bu deneyimlerini “Kendimi çok sorumlu hissettim, çünkü İstanbul’da yaşıyorum ve benim oyumla bir şeye karar veriliyor. Orada benim de sesim var…” diyerek yansıtanlar oldu. 14 yaş altı 3 milyondan fazla çocuğun yaşadığı İstanbul’un farklı ilçelerinden ve farklı sosyo-ekonomik kesimlerinden gelen bu çocuklar, nasıl bir şehirde yaşamak istediklerini ve bunu gerçekleştirebilecek belediye başkanını çok net ve güçlü biçimde ifade ettiler.

Bir çocuk olarak deneyimledikleri İstanbul’la ilgili duygularını yansıtırken, büyük bir çoğunluğunun “Seviyorum ama…” diyerek sıraladıkları gerekçeler herkes için düşündürücü. Hava kirliliği, gürültü, kalabalık, trafik, yok olan yeşil, bir çocuk olarak yetişkinlere bağımlılıklar hep bu “ama”larının ardından geldi. “Çok fazla yapı var, çok kötü… Ağaç gördüğümde şaşırıyorum artık…” ya da “Çok bina var dışarı çıktığımda neredeyse nefes alamıyorum” onların ifadelerinden birkaçı…

Büyüdüklerinde İstanbul’da yaşamak isteyip istemedikleri sorulduğunda ise, çocuklar büyük oranda “hayır” diyerek çarpıcı bir tablo ortaya koydular. “Biz büyüyünceye kadar İstanbul daha da kötüleşecek, yaşanabilecek son dönemlerindeyiz”, “Daha yeşil, daha sakin bir yerde yaşamak isterim” öne çıkan gerekçeleri oldu. Kalmak isteyenler ise, şu andaki halinden memnun olmadıkları halde “Daha yeşil, daha güzel bir İstanbul’u bugünün çocukları, bizler yaratacağız” diyenler ya da çocukluk anılarını geride bırakmak istemeyenler oldu.

Hazırladıkları kampanyaların, sloganların, yaptıkları konuşma ve tartışmaların, yönelttikleri soru ve yorumların sonunda çocuklar %75’e yakın bir oy yüzdesi ile,

 

- Daha yeşil, doğaya daha saygılı,

- Daha fazla yapılaşma ve AVM’ye izin vermeyen,

- Hava kirliliğini azaltan, iklim değişikliğini dikkate alan,

- Toplu taşımayı güçlendirerek motorlu taşıt sayısını azaltan,

- Şehrin enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan,

- İnsanların evlerindeki musluklardan su içebilmesini amaçlayan,

- Evlerine yakın, yürüyerek gidebilecekleri mesafede okul imkanı sağlayan,

- Yönetimde kadınlara yer veren,

- Kenti 15 milyonun sesini duyarak, kararlara katılımını sağlayarak yöneten,

- Şeffaf bir yönetim anlayışına sahip,

- Kadın bir belediye başkanı

seçtiler İstanbul için...

Tüm İstanbullulara hayırlı uğurlu olsun…

 Studio-X Istanbul hakkında

Columbia Üniversitesi’nin bir girişimi olarak dünyanın sayılı kentlerinin ardından İstanbul’da kurulan Studio-X Istanbul, kentin bugün ve gelecekte karşılaşacağı sorunları tanımlamayı ve çözümleri için yeni düşünce biçimleri üretmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda Studio-X Istanbul uzmanlar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler arasında bilgi alışverişini sağlayacak yeni bir platform oluşturuyor. Öncü sponsorluğunu, Borusan Holding’in üstlendiği Studio-X Istanbul, Columbia Üniversitesi'nin tüm fakülteleriyle projeler sürdüren, Columbia Global Centers | Turkey ile beraber çalışıyor.

Studio-X Istanbul Meclis-i Mebusan Caddesi 35A 34433, Salıpazarı, İstanbul

 

İnformel Eğitim- çocukistanbul hakkında

İnformel Eğitim – çocukistanbul, çocukların formel eğitim alanı dışında ve yanında, akranlarıyla birlikte eşit ve paylaşımcı bir ortamda eğlenerek öğrenecekleri, birey olarak kendilerini tanıyacakları, beceri ve kavrayışlarını geliştirip zenginleştirecekleri nitelikli ortamlar ve fırsatlar oluşturmak amacıyla faaliyet gösteriyor. Okul öncesinden lise yaş grubu çocuklara ve gençlere dönük “Enerji”, “Bilim”, ”Kent”, “Çevre ve Sürdürülebilirlik” temalı eğitim programları ve atölye çalışmaları yanı sıra, yetişkin ve öğretmenlere dönük program ve etkinlikler de düzenliyor. Bu alanlarda, uluslararası işbirlikleri ve proje ortaklıkları gerçekleştiriyor. Ayrıntılı bilgi için www.cocukistanbul.org

Kaynak: HABER BÜLTENİ
Editör: HABER BÜLTENİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam