reklam
reklam

İstanbul Film Festivali 38 Yaşında (II.BÖLÜM)

Eklenme Tarihi: 18 Mart 2019, Pazartesi - 11:55   Okunma Sayısı: 177820
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen, Türkiye’nin en büyük sinema etkinliği İstanbul Film Festivali, bu yıl 38. kez sinemaseverlerle buluşmak için gün sayıyor. 5-16 Nisan tarihleri arasında yapılacak 38. İstanbul Film Festivali’nde Türkiye ve dünya sinemasının nitelikli ve başarılı örneklerinin yanı sıra söyleşiler ve atölyeler gibi birçok etkinlik yer alırken festivalde 175 uzun metrajlı ve 11 kısa filmden oluşan zengin bir programı takip edeceğiz.

Ulusal Kısa Film Yarışması, İstanbul Film Festivali tarafından kısa film yapımını özendirmek, bu alanda gelişimi desteklemek ve nitelikli kısa filmleri izleyiciye buluşturmak amacıyla yapılıyor. Ulusal Kısa Film Yarışması’nda bu yıl 11 film yer alıyor. Yarışmanın jürisinde ödüllü kısa film yönetmeni Umut Subaşı, oyuncu Esme Madra ve oyuncu Halil Babür yer alıyor. Jürinin seçeceği En İyi Kısa Film, Anadolu Efes tarafından 5.000 TL ile ödüllendirilecek. Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) jürisi de yarışmadaki bir filme ödül verecek. 2012 yılında kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü yeni yönetmenleri teşvik ediyor 2012 yılında kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına verilen Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan filmin yönetmenine sonraki çalışmalarını teşvik etmek üzere CMYLMZ Fikirsanat aracılığıyla 30.000 TL ödül verilecek. Festivalin Türkiye Sineması bölümünde yer alan Türkiye yapımı uzun metrajlı kurmaca 6 ilk film bu ödüle aday olacak. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü jürisinde Berlin Film Festivali Forum bölümünün program yöneticisi ve küratörü Anna Hoffman, yönetmen Banu Sıvacı ve oyuncu Elit İşcan yer alıyorlar. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü için yarışacak filmlerse; Nebula / Tarık Aktaş , Kardeşler / Ömür Atay, Güvercin Hırsızları / Osman Nail Doğan , Görülmüştür / Serhat Karaaslan, Kader Postası / Elif Akarsu Polat, Çiğdem Bozalı ve Suç Unsuru / Süleyman Arda Eminçe olacaklar.

FIPRESCI – Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birlikleri Federasyonu Ödülü Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birlikleri Federasyonu (FIPRESCI) Ulusal Yarışma, Uluslararası Yarışma ve Ulusal Kısa Film Yarışması’ndan birer filme FIPRESCI Ödülü verecek. Başkanlığını Rusya’dan Victoriia Smirnova’nın yapacağı jüride Brezilya’dan Elaine Guerini, İspanya’dan Margarita Chapatte ve Fransa’dan Nada Azhari Gillon, Romanya’dan Angelo Mitchievici, Türkiye’den Okan Arpaç ve Roggero Calich görev alacaklar. Bol yıldızlı isimlerin olacağı festivalin Galalar bölümünde Hakan: Muhafız sürprizi İstanbul Film Festivali’nin en sevilen bölümlerinden Galalar’da, geniş kitlelere seslenen, ünlü yıldızların usta yönetmenlerle buluştuğu, merakla beklenen, gişe yıldızı parlak filmler Türkiye prömiyerlerini yapacak. Galalar bölümünde bu yıl gösterilecek filmler arasında İngiliz tiyatro ve sinemasının en üretken isimlerinden Kenneth Branagh’ın, Shakespeare’in kendi hayat hikâyesinden bir kesiti sinemaya aktardığı, oyuncu kadrosu alıştığımız üzere Ian McKellen, Judi Dench gibi ünlülerle dolu Hepsi Gerçek ve Robert Pattinson, Juliette Binoche ve Mia Goth’lu oyuncu kadrosuyla Claire Denis’nin ilk bilimkurgu filmi High Life yer alıyor. Ünlü oyuncu Ralph Fiennes’ın yönettiği üçüncü filmi Beyaz Karga efsane balet Rudolf Nureyev’in hayatını anlatıyor. Son derece göz alıcı bale sahneleri içeren filmde Sergei Polunin Nureyev’in ev arkadaşı Yuri Soloviev rolünü üstlenirken, yönetmen Ralph Fiennes de dans hocası Puşkin’i canlandırıyor.

2017’de Moonlight / Ay Işığı ile üç dalda Oscar kazanan Barry Jenkins’in uzun zamandır beklenen yeni filmi, James Baldwin’in aynı adlı romanından sinemaya aktarılan Sokağın Dili Olsa ve İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülü sahibi İrlandalı yönetmen Neil Jordan’ın başrollerini Isabelle Huppert ile Chloë Grace Moretz’in paylaştığı psikolojik gerilim Greta da Galalar arasında yer alıyor. Karyn Kusama, Nicole Kidman’ı başrole taşıyan polisiye filmi Destroyer ile Muhteşem Kadın ve İtaatsizlik filmlerinin Şilili yönetmeni Sebastián Lelio ise 2013’te çektiği filmi Gloria’nın başrolü Julianne Moore’a teslim ettiği yeniden yapımı Gloria Bell ile Galalar’da karşımızda. François Ozon’un Şubat ayında Berlin Film Festivali’nde Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan ve en iyi filmlerinden biri olarak övülen son filmi Yüzleşme; Lone Scherfig’in prömiyerini Berlin’in açılış filmi olarak yapan ve Zoe Kazan, Andrea Riseborough ve Bill Nighy gibi göz kamaştırıcı bir oyuncu kadrosunu bir araya getiren filmi Yabancıların Nezaketi gibi merakla beklenen filmler de Galalar bölümünde izleyiciyle buluşuyor. Ayrıca kendine özgü tarzıyla ünlenen müzisyen, romancı, sinemacı S. Craig Zahler’in yönettiği, Mel Gibson ve Vince Vaughn’u perdeye taşıyan yeni polisiye filmi Adaletsiz de bu bölümde yer alıyor. Bölümün asıl sürprizi ise; Netflix’in Türkiye’den ilk orijinal yapımı Hakan: Muhafız ! Hakan: Muhafız ikinci sezonunun galasını 38. İstanbul Film Festivali’nde yapıyor. Başrolünü Çağatay Ulusoy’un üstlendiği dizinin ikinci sezonunun ilk iki bölümü festival kapsamında gösterilecek. 38. İstanbul Film Festivali’ten Kubrick’i anma bölümü: Başyapıt Fabrikası: Kubrick 38. İstanbul Film Festivali “Sinemacıların Sinemacısı” Stanley Kubrick’i, ölümünün 20. yıldönümünde özel bir bölümle anıyor.

Başyapıt Fabrikası: Kubrick, dünya sinemasını ve çağdaş sinemacıları derinden etkileyen bu benzersiz yönetmenin filmlerini beyazperdede izleyememiş genç kuşakları ve Kubrick hayranlarını sinemaya çağırıyor. Stanley Kubrick’in yönettiği 13 uzun metrajlı filmin tamamının yenilenmiş kopyalarından gösterileceği seçki, yönetmenin filmografisini bir bütünlük içinde sunuyor. Zurich Sigorta Desteği ile Dünden Bugüne Türk Klasikleri’nde On Kadın yer alıyor İstanbul Film Festivali, Zurich Sigorta işbirliğiyle Türk sinemasının en önemli yapıtlarını yeniden sinemaya kazandırıyor. Sinemamıza birçok başyapıt kazandıran ve bu yıl festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü alacak olan Şerif Gören’in 1987 yapımı filmi On Kadın, Zurich Sigorta işbirliğiyle Atlas Post Production tarafından restore ediliyor. On Kadın, “Dünden Bugüne Türk Klasikleri” bölümü kapsamında, yenilenmiş kopyasıyla yeniden beyazperdede izleyiciyle buluşuyor. Filmlerinde sıkça kadın sorunlarına eğilen usta yönetmen Şerif Gören’in Hüseyin Kuzu’nun senaryosundan sinemaya aktardığı On Kadın, erkek egemen bir dünyada ayakta kalmaya çabalayan kadın portreleri sunuyor. İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülü sahibi Türkan Şoray’ın 9 farklı kadın karakteri canlandırdığı filmdeki diğer rolleri Erdal Özyağcılar, Songül Ülkü, Bilal İnci, Hale Akınlı, Asuman Arsan, Oktay Sözbir, Yavuzer Çetinkaya, Sükan Kahraman, Bora Ayanoğlu, Şule Yaşar, Nizam Ergüden, Selma Tarcan, Orhan Alkaya, Gülsen Tuncer paylaşıyor. On Kadın’ın yenilenmiş kopyasının gala gösterimi 10 Nisan Çarşamba akşamı Cinemaximum City’s Nişantaşı’nda saat 19.00’da gerçekleştirilecek. Festivalde kadın sesleri: Çiçek İstemez 38. İstanbul Film Festivali’nin ilk olarak geçtiğimiz seneki festivalde düzenlediği Çiçek İstemez adlı bölümü, merkezinde kadınların olduğu filmleri bir araya getiriyor. Bölüm kapsamında, gerçek hayatta da sinemada da kendi yolunu çizen, kendi ayakları üzerinde duran kadınların hikâyelerinin anlatıldığı 10 film yer alıyor.

Macaristan’dan Vietnam’a, Suriye’den Romanya’ya, bu filmlerdeki kadınlar ayakta duruyor, haklarını arıyorlar. Festivalin Çiçek İstemez bölümünde ise ; Oda Hizmetçisi / La Camarista / The Chambermaid / Lila Avilés / Meksika, Sofia / Meryem Benm’Barek / Fransa, Katar , Nefes / Aire / Breathe / Arturo Castro Godoy / Arjantin ,Bu Her Şeyi Değiştirir / This Changes Everything / Tom Donahue / ABD ,En Sevdiğim Kumaş / Mon tissu préférée / My Favourite Fabric / Gaya Jiji / Fransa, Almanya, Türkiye, Kaygan Zemin / Der Boden unter den Füssen / The Ground Beneath My Feet / Marie Kreutzer, Üçüncü Eş / The Third Wife / Ash Mayfair / Vietnam , Alice T. / Radu Muntean / Romanya, Fransa, İsveç , Bir Gün / Egy Nap / One Day / Zsófia Szilágyi / Macaristan ,Onun Adı Petrunia / Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija / God Exists ve Her Name Is Petrunya / Teona Strugar Mitevska / Makedonya, Belçika, Fransa, Hırvatistan, Slovenya filmleri yer alıyorlar. Heyecan arayan sinefiller için: Mayınlı Bölge 5-16 Nisan’da izleyiciyle buluşacak 38. İstanbul Film Festivali’nin tarzı, yaklaşımı, tekniği ya da anlatımı farklı filmlerden oluşan bölümü Mayınlı Bölge’de dokuz film yer alıyor. Yunanistan’dan ABD’ye, İngiltere’den Şili’ye çeşitli ülkelerden bir seçkiyle alışılmadık, öncü ve sivri filmler beyazperdede sinefillerle buluşuyor.

Festivalin Mayınlı Bölge bölümünde; Dağ / The Mountain / Rick Alverson / ABD , Deniz Şeytanı / Kraben Rahu / Manta Ray / Phuttiphong Aroonpheng / Tayland, Fransa, Çin ,Mahvol, Mahluk, Mahvol / Muere, Monstruo, Muere / Murder Me, Monster / Alejandro Fadel / Arjantin, Fransa, Şili ,Okul Çıkışı / L’heure de la sortie / School’s Out / Sébastien Marnier / Fransa ,Sonuçlar / Posledice / Consequences / Darko Stante / Slovenya, Avusturya, Rüzgâr / The Wind / Emma Tammi / ABD ,Kazı / The Dig / Andy & Ryan Tohill / İrlanda, İngiltere , Sargasso Denizi Mucizesi / To thávma tis thálassas ton Sargassón / The Miracle of the Sargasso Sea / Syllas Tzoumerkas / Yunanistan, Almanya, Hollanda, İsveç ve Büyü / Spell / Brendan Walter / ABD filmleri yer alıyorlar. Müzikle sinema bir arada: Musikişinas PJ Harvey ile Kabil’den Washington’a yolculuk, Piazzolla ile yeni tango, yedi ülke ve 10 bin kilometre yol aşındıran saz tınıları, bir tarafta Mick Jagger, diğer tarafta primadonna Leyla Gencer; One Direction, Backstreet Boys, Take That ve elbette Beatles… İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği İstanbul Film Festivali, bu yıl 5-16 Nisan’da 38. kez izleyiciyle buluşuyor. Sinemaseverler ve müzik tutkunları, bu yıl festivalin Musikişinas bölümünde, dünyanın farklı bölgelerinde müzik tarihine damga vurmuş ikonik isimlerin özgün ve çarpıcı hikâyelerini anlatan filmleri izleyecek. Musikişinas, bu yıl da müziği yaşamlarının ayrılmaz bir parçası kılanların hikâyelerini bir araya getiriyor.

38. İstanbul Film Festivali Musikişinas bölümünde yer alacak filmlerse Bir Zamanlar Normaldim / I Used to Be Normal: A Boyband Fangirl Story / Jessica Leski / Avustralya, ABD ,Leyla Gencer: La Diva Turca / Selçuk Metin,A Dog Called Money / Seamus Murphy / İrlanda, İngiltere ,Performance / Nicolas Roeg, Donald Cammell / İngiltere ,Piazzolla, Köpekbalığı Yılları / Piazzolla, los años del tiburón / Piazzolla, the Years of the Shark / Daniel Rosenfeld / Arjantin, Fransa,Bugünün Senfonisi / Symphony of Now / Johannes Schaff / Almanya ,Saz / Saz - The Key of Trust / Stephan Talneau / Almanya olarak açıklandı. Festivaldeki diğer bölümlerdeki filmler Dünya Festivallerinden Bölümü Irmak / Ozen / The River / Emir Baigazin / Kazakistan, Polonya, Norveç Yuli / Icíar Bollaín / İspanya, Küba, İngiltere, Almanya 1968 / Tassos Boulmetis / Yunanistan İmkânsız Aşk / Un amour impossible / An Impossible Love / Catherine Corsini / Fransa, Belçika Durgun Nehir / Still River / Angelos Frantzis / Yunanistan, Fransa, Letonya Piranhalar / La paranza dei bambini / Piranhas / Claudio Giovannesi / İtalya Amanda / Mikhaël Hers / Fransa Bay Jones / Mr. Jones / Agnieszka Holland / Polonya, Ukrayna, İngiltere Odamda / In My Room / Ulrich Köhler / Almanya, İtalya Yola Devam / Continuer / Keep Going / Joachim Lafosse / Belçika, Fransa Eşanlamlılar / Synonymes / Synonyms / Nadav Lapid / Fransa, İsrail, Almanya Peterloo / Mike Leigh / İngiltere Başlangıçta / Genèse / Genesis / Philippe Lesage / Kanada İlahi Aşk / Divino Amor / Divine Love / Gabriel Mascaro / Brazilya, Uruguay, Danimarka, Norveç, Şili Alfa / Alpha, The Right to Kill / Brillante Mendoza / Filipinler Bir Melek / Un Ange / Angel / Koen Mortier / Belçika, Hollanda, Hangi Kadın / Celle que vous croyez / Who You Think I Am / Safy Nebbou / Fransa Melek / El Ángel / Luis Ortega / Arjantin, İspanya Petra / Jaime Rosales / İspanya, Fransa, Danimarka On Dört / Fourteen / Dan Sallitt / ABD Nehir Kıyısındaki Otel / Gangbyun Hotel / Hotel by the River / Hong Sangsoo / Kore Evdeydim, Ama / Ich war zuhause, aber / I was at Home, But / Angela Shanelec / Almanya-Sırbistan Joel / Carlos Sorin / Arjantin Aşk 1: Köpek / Dragoste 1: Câine / Love 1: Dog / Florin Şerban / Romanya, Polonya Elveda Oğlum / So Long, My Son / Wang Xiaoshuai / Çin Shadow / Ying / Shadow / Zhang Yimou / Çin, Hong Kong Genç Ustalar Bölümü Sevgili Oğlum / Weldi / Dear Son / Mohamed Ben Attia / Tunus, Belçika, Fransa, Katar Yanardağ / Volcano / Roman Bondarchuk / Ukrayna, Almanya / 106’ Gerçek Aşk / C'est ça l'amour / Real Love / Claire Burger / Fransa, Belçika Oray / Mehmet Akif Büyükatalay / Almanya Çiçekli Vadi / Virágvölgy / Blossom Valley / László Csuja / Macaristan Oyunbozan / Systemsprenger / System Crasher / Nora Fingscheidt / Almanya Hasatçılar / Die Stropers / The Harvesters / Etienne Kallos / Fransa, Güney Afrika, Yunanistan, İsviçre Garson / The Waiter / Steve Krikris / Yunanistan Biz Çakallar / We the Coyotes / Hanna Ladoul & Marco La Via / ABD Yolluk / L’enkas / The Truk / Sarah Marx / Fransa Herkesi Şaşırtan Adam / Tchelovek kotorij udivil vseh / The Man Who Surprised Everyone / Natasha Merkulova & Aleksey Chupov / Rusya, Fransa, Estonya Canavarlar. / Monștri. / Monsters. / Marius Olteanu / Romanya Doktorlar / L'Ordre des Medecins / Breath of Life / David Roux / Fransa Ölüler ve Diğerleri / Chuva é cantoria na Aldeia Dos Mortos / The Dead and the Others / João Salaviza & Renée Nader Messora / Brezilya, Portekiz Belgesel Kuşağı Çağımız / L'époque / Young and Alive / Matthieu Bareyre / Fransa Faili Meçhul / Cold Case Hammarskjöld / Mads Brügger / Danimarka Diğerlerinin Sessizliği / The Silence of Others / Almudena Carracedo & Robert Bahar / İspanya Hayal-et / Dreamaway / Johanna Domke & Marouan Omara / Almanya, Mısır Gorbaçov’la Görüşme / Meeting Gorbachev / Werner Herzog & Andre Singer / İngiltere, ABD, Almanya İsviçreli Chris / Chris the Swiss / Anja Kofmel / İsviçre, Hırvatistan, Almanya, Finlandiya Aquarela / Viktor Kossakovsky / İngiltere, Almanya, Danimarka El Pepe, Yüce Bir Yaşam / El Pepe, una vida suprema / El Pepe, A Supreme Life / Emir Kusturica / Arjantin, Uruguay Putin’in Tanıkları / Svideteli Putina / Putin's Witnesses / Vitaly Mansky / Letonya, İsviçre, Çek Cumhuriyeti Santiago, İtalya / Santiago, Italia / Nanni Moretti / İtalya, Fransa, Şili Aile Peşinde / Dar Jostojoye Farideh / Finding Farideh / Azadeh Mousavi, Kouroush Ataei / İran Yenilgilerimiz / Nos Defaites / Our Defeats / Jean-Gabriel Périot / Fransa Banksy’yi Çalan Adam / L'uomo che rubò Banksy / The Man Who Stole Banksy / Marco Proserpio / İtalya Cirkus Rwanda / Michal Varga / Çek Cumhuriyeti, Slovakya Çalışma (1968 – 2018) / Ne travaille pas (1968 – 2018) / Don’t Work (1968 – 2018) César Vayssié / Fransa Monrovia, Indiana / Frederick Wiseman / ABD Antidepresan Bölümü Bakın Nasıl Kıvırıyoruz / Voyez comme on danse / Kiss and Tell / Michel Blanc / Fransa Karakol / Au poste! / Keep an Eye Out / Quentin Dupieux / Fransa Başyapıtım / Mi Obra Maestra / My Masterpiece / Gaston Duprat / Arjantin, İspanya Sadık Bir Adam / L’homme fidèle / A Faithful Man / Louis Garrel / Fransa Gözbebeğim / Pupille / In Safe Hands / Jeanne Herry / Fransa, Belçika Yeni Yılın Kutlu Olsun, Colin Burstead / Happy New Year, Colin Burstead / Ben Wheatley / İngiltere Tel Aviv Alev Alev / Tel Aviv on Fire / Sameh Zoabi / Lüksemburg, Fransa, İsrail, Belçika Nerdesin Aşkım Bölümü Sarışın / Un Rubio / The Blonde One / Marco Berger / Arjantin Sarsıntı / Temblores / Tremors / Jayro Bustamente / Guatemala, Fransa José / Li Cheng / Guatemala, ABD Elisa & Marcela / Isabel Coixet Yeşil Gezegenden Kısa Bir Hikâye / Breve historia del planeta verde / Brief Story from the Green Planet / Santiago Loza / Arjantin, Brezilya, Almanya, İspanya Sócrates / Alex Moratto / Brezilya Vahşi / Sauvage / Camille Vidal-Naquet / Fransa Cinemania Bölümü Elveda / Goodbye / Tunç Başaran / Türkiye Konformist / Il Conformista / The Conformist / Bernardo Bertolucci / İtalya, Fransa, Almanya Gece Bekçisi / The Night Porter / Liliana Cavani / İtalya Orson Welles’in Gözleri / The Eyes of Orson Welles / Mark Cousins / İngiltere Halıcı Kız / The Carpetmaker Girl / Muhsin Ertuğrul İş / Il Posto / Ermanno Olmi / İtalya Memory / Memory: The Origins of Alien / Alexandre O. Philippe / ABD Rosemary'nin Bebeği / Rosemary's Baby / Roman Polanski / ABD Sıçan Avcısı / Ratcatcher / Lynne Ramsay / İngiltere-Fransa Şafak Bekçileri / Watchmen of Dawn / Halit Refiğ

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: YUSUF KEMAL YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam