reklam
reklam

Afişi Kurbick’e Saygı Duyan İstanbul Film Festivali 38 Yaşında

Eklenme Tarihi: 17 Mart 2019, Pazar - 22:12   Okunma Sayısı: 252251
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen, Türkiye’nin en büyük sinema etkinliği İstanbul Film Festivali, bu yıl 38. kez sinemaseverlerle buluşmak için gün sayıyor.

5-16 Nisan tarihleri arasında yapılacak 38. İstanbul Film Festivali’nde Türkiye ve dünya sinemasının nitelikli ve başarılı örneklerinin yanı sıra söyleşiler ve atölyeler gibi birçok etkinlik yer alırken festivalde 175 uzun metrajlı ve 11 kısa filmden oluşan zengin bir programı takip edeceğiz.

  1. İstanbul Film Festivali’nde 12 gün boyunca, 19 bölümde 45 ülkeden 187 yönetmenin toplam 186 filmi gösterilirken, bu gösterimlerin yanı sıra konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleştirilecek sohbetler, atölyeler, konserler ve özel etkinlikler de yer alıyor.

İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ““İlk İstanbul Film Festivali’nden bugüne geçen süreçte çok şey değişti; sürdürülebilirlik, dijitalleşme gibi kelimeler artık hayatımızda çok sık kullanılır oldu.”

  1. İstanbul Film Festivali’nin programı 13 Mart Çarşamba sabahı İKSV’nin Resmi Konaklama Sponsoru The Marmara Taksim’de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Toplantının açış konuşmasını yapan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner yaptı. “İlk İstanbul Film Festivali’nden bugüne geçen süreçte çok şey değişti; sürdürülebilirlik, dijitalleşme gibi kelimeler artık hayatımızda çok sık kullanılır oldu. Özellikle dijitalleşme hayat pratiklerimizi, kültür-sanata yaklaşımımızı ve tüm davranışlarımızı değiştirdi ama özünde bazı özlem ve ihtiyaçlarımızın 2019 yılında da aynı olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

İstanbul Film Festivali direktörü Kerem Ayan festival hakkında; Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün de Köprüde Buluşmalar hakkında ayrıntılı bilgiler verdiler

İstanbul Film Festivali direktörü Kerem Ayan ise festival programı ve etkinlikleriyle ilgili ayrıntılı bilgileri aktararak Uluslararası Yarışma, Sinemada İnsan Hakları Yarışması, Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması’nda yer alan filmleri açıkladı.

Kerem Ayan’ın ardından Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün, festival kapsamında bu yıl 14. kez Türkiye’den ve komşu ülkelerden yapımcı, yönetmen ve senaristlerle, uluslararası sinema profesyonellerini bir araya getirecek Köprüde Buluşmalar ortak yapım platformu hakkında bilgiler aktardı.

Efsane yönetmen Stanley Kubrick’e özel bölümün hazırlandığı festivalin afişi de Kubrick’ten izler taşıyor

Bu yıl, İstanbul Film Festivali sinemanın en ikonik karakterlerinden birini afişine taşıyor. Efsane yönetmen Stanley Kubrick’i ölümünün 20. yıldönümünde özel bir bölümle anacak olan 38. İstanbul Film Festivali, afişinde de Kubrick’in en kült filmlerinden “Otomatik Portakal”daki Alex karakterine gönderme yapıyor.

Festivalin afiş görselleri ve iletişim tasarımı TBWA\İstanbul ve Berlinli sanatçı, fotoğrafçı, yönetmen ve yazar Sebastian Bieniek iş birliğiyle hazırlandı.

Bu yılın açılışı “Edmond” filmiyle gerçekleşecek

  1. İstanbul Film Festivali’nin açılış filmi, “Fransız tiyatrosunun prensi” lakaplı genç deha, dramaturg, oyuncu ve oyun yazarı Alexis Michalik’in son filmi “Edmond”. Birçok kez Molière ödülüne layık görülen Alexis Michalik, aynı adlı gişe rekortmeni oyununun sinema uyarlamasını da üstlenerek, filmin senaryosunu yazdı ve yönetmenliğini yaptı. 1897’de, şaşaalı Belle Époque döneminde Paris’te geçen film, Edmond Rostand’ın kaleme aldığı, şanı yüzyılları aşan oyunu, ünlü Cyrano de Bergerac’ın ortaya çıkış hikâyesini anlatıyor. “Edmond”, açılışın ardından festivalin “Galalar” bölümünde izleyicilerle buluşacak.

8 salonda seyircilerle buluşacak festivalin kalbi Yapı Kredi Kültür Sanat’ta atıyor

İstanbul Film Festivali’nde filmler bu yıl Beyoğlu’nda Atlas Sineması, Beyoğlu Sineması, Pera Müzesi Oditoryumu, Nişantaşı’nda Cinemaximum City’s (Salon 7, Salon 3),Gayrettepe’de Cinemaximum Zorlu (Salon 8) ve Kadıköy’de Rexx Sineması ve Kadıköy Sineması olmak üzere 8 salonda gösterilirken; festival gösterimleri de 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30 seanslarında izleyicilerle buluşacak.

Festival Merkezi, bu yıl da Yapı Kredi Kültür Sanat olurken;festival sohbetleri, basın buluşmaları, sektör görüşmeleri, panel ve benzeri etkinliklere ev sahipliği yapacak merkez aynı zamanda festivalin  de kalbi olacak.

Biletler 23 Mart Cumartesi günü 10.30’dan itibaren satışa çıkarken, öğrencilere gündüz saatleri 2 TL’den verilecek

Festival biletleri İKSV Lale Kart üyeleri için indirimli ön satışların ardından 23 Mart Cumartesi günü 10.30’dan itibaren hizmet bedeli eklenmeden, tüm satış kanallarında aynı ücretlerle Biletix satış kanalları ile Beyoğlu’nda Atlas ve Kadıköy’de Rexx sinemalarında açılacak ana gişelerden satışa çıkıyor.

Bilet fiyatları;

Hafta içi gündüz seansları (11.00, 13.30, 16.00 ) 10 TL;

Hafta içi 19.00 ve hafta sonu seansları (11.00, 13.30, 16.00, 19.00) 25 TL, öğrenciler ile 65 yaş ve üstü izleyiciler için 16TL;

Tüm 21.30 seansları 25 TL

İstanbul Film Festivali’nin öğrencilerin kültür sanat erişimini kolaylaştırmak için yürüttüğü öğrenci hamiliği projesi kapsamında destek arayışı sürüyor. Bugün itibariyle hamilerin desteği ile 10.000’i aşkın koltuk hafta içi gündüz seanslarında 2 TL’den satışa sunulacak. Hamilik desteği arttıkça öğrenciler için 2 TL’den açılacak koltuk sayısının 20.000’e ulaşması hedefleniyor. İstanbul Film Festivali’nin yürüttüğü öğrenci hamiliği projesine 4 Nisan’a dek destek vermek için İKSV ile iletişime geçebilir; hamilerin listesine 4 Nisan itibariyle film.iksv.org adresinden ulaşabilirsiniz.

İstanbul Film Festivali’nin sinema ödülleri 4 Nisan Perşembe gecesi Şerif Gören, Göksel Arsoy, Selda Alkor ve Jak Şalom’a verilecek

İstanbul Film Festivali tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Ödülleri, 4 Nisan Perşembe gecesi UNIQ İstanbul’da yapılacak 38. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde verilecek. Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü usta yönetmen Şerif Gören’e sunuluyor. Sinema Onur Ödülleri oyuncu ve yapımcı Göksel Arsoy ile oyuncu Selda Alkor’a, Sinema Emek Ödülü ise akademisyen Jak Şalom’a verilecek.

Köprüde Buluşmalar 14 yaşında

Her yıl Türkiye ve komşu ülkelerden yapımcı, yönetmen ve senaristleri uluslararası sinema profesyonelleriyle buluşturan ortak yapım, eğitim ve networking platformu Köprüde Buluşmalar’ın 14’üncüsü, festival kapsamında 7-12 Nisan tarihleri arasında Anadolu Efes’in katkılarıyla düzenlenecek.

Türkiye’de bu alanda yapılan ilk etkinlik olma özelliğini taşıyan Köprüde Buluşmalar, Film Geliştirme, Work in Progress ve Komşular atölyelerinde Türkiye’den ve komşu ülkelerden sinemacılara uzun metraj kurmaca ve belgesel projeleriyle post-prodüksiyon aşamasındaki filmlerinin uluslararası çapta ilk sektörel sunumlarını yapmak için olanak yaratırken, artistik ve finansal ortak yapımlar için de zemin hazırlıyor. Köprüde Buluşmalar atölye ödüllerinin sahipleri 12 Nisan akşamı yapılacak ödül töreninde duyurulacak.

  1. İstanbul Film Festivali’nde yarışma heyecanı 10 Nisan’dan itibaren başlıyor
  2. İstanbul Film Festivali’nde yarışma heyecanı 10 Nisan’da başlayacak. Uluslararası Yarışma, Sinemada İnsan Hakları Yarışması, Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film yarışmalarında ödül kazanan filmler, festivalin 16 Nisan Salı akşamı düzenlenecek Ödül Töreni’nde açıklanacak.

Uluslararası Yarışma’da 10 ülkeden 12 film yer alıyor

İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünde festivalin büyük ödülü Altın Lale için, “sinemaya yeni bakışlar” temasını izleyen filmler yarışıyor. 38. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma bölümünde 10 ülkeden 12 film yer alıyor.

İKSV’nin 16 yıl boyunca yönetim kurulu başkanlığını yürüten ve İstanbul Film Festivali’nin kurucularından Şakir Eczacıbaşı anısına sunulan Uluslararası Altın Lale Ödülü, bu yıl da Eczacıbaşı Topluluğu tarafından para ödülüyle destekleniyor.

Bu ödülün 10 bin euro'luk bölümü Altın Lale’nin sahibi olacak filmin yönetmenine, 50 bin TL’lik bölümü filmin Türkiye’deki dağıtımını üstlenecek firmaya, 5 bin euro'luk bölümü ise Jüri Özel Ödülü’nü kazanacak filmin yönetmenine takdim edilecek.

  1. İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma jüri başkanlığını, dünya çapında ses getiren ödüllü filmlerin yönetmeni Lynne Ramsay üstlenecek. Uluslararası Yarışma Jürisi’nin diğer üyeleri, Kanadalı yönetmen Philippe Lesage, birçok festivalden ödül kazanan oyuncu Damla Sönmez, İrlanda’nın en tanınmış ve saygın yeni nesil oyuncularından Moe Dunford ve Berlin Film Festivali Avrupa Film Marketi direktörü Matthijs Wouter Knol.

Uluslararası Yarışma’da Yarışacak Filimler;

Sınır / Gräns / Border / Ali Abbasi (İsveç, Danimarka), Nebula / Tarık Aktaş (Türkiye), Ağaçlardan Bahsetmek / Talking About Trees / Suhaib Gasmelbari (Sudan, Fransa, Çad),Yem / Bait / Mark Jenkin (İngiltere), Diane / Kent Jones (ABD),Sinek Kuşu / Bolsae / House of Hummingbird / Bora Kim (Güney Kore),Kırmızı / Rojo / Benjamin Naishtat (Arjantin, Belçika, Brezilya, Almanya, Fransa, İsviçre) , Dünyanın Sınırında / Les Confins du Monde / To The Ends of the World / Guillaume Nicloux (Fransa, Belçika), Lanetli Kumaş / In Fabric / Peter Strickland (İngiltere),Canım / Delband / Beloved / Yaser Talebi (İran),Aether / Rûken Tekeş (Türkiye, İtalya) ve Gözü Kara / Podbrosy / Jumpman / Ivan I. Tverdovsky (Rusya, Litvanya, İrlanda, Fransa) olarak açıklandı.

Sinemada İnsan Hakları Yarışması 13 yıldır sürüyor

13 yıldır sadece İstanbul Film Festivali’nde verilen ödülüyle Sinemada İnsan Hakları Yarışması bu yıl da devam ediyor. Ödül, Eurimages fonunun sunduğu 5.000 Avro para ödülü ile destekleniyor. Yarışma jürisinde, ilk uzun metrajlı filmi Islık Çalmak İstersem, Çalarım ile Berlin’de Jüri Büyük Ödülü ve sinemada yenilikçilik için verilen Alfred Bauer ödülünü, ikinci filmi Box ile Karlovy Vary’de FIPRESCI Ödülü’nü kazanan Romanyalı yönetmen Florin Şerban; oyuncu, yönetmen ve tiyatro yazarı Nihal Koldaş ile yönetmen ve video sanatçısı Adrian Figueroa yer alıyor.

Sinemada İnsan Hakları Yarışması’nda ise bu yıl yarışacak flimler ;

Aralık’ta / Diciembres / Decembers / Enrique Castro Ríos (Panama, Kolombiya), Damien Dünyayı Değiştirmek İstiyor / Damien veut changer le monde / Adopt A Daddy / Xavier De Choudens (Fransa) , Hayattan Bir Gün Daha / Another Day of Life / Raúl De La Fuente & Damian Nenow (Polonya, İspanya, Almanya, Macaristan) , Melekler Işıktan Yaratılmıştır / Angels Are Made of Light / James Longley (ABD, Danimarka, Norveç) , Dişil Haz/ Female Plasure , Dünya Yanarken Ne Yapacaksın? / What You Gonna Do When the World’s on Fire? / Roberto Minervini (İtalya, ABD, Fransa) ,Marighella / Wagner Moura (Brezilya)Joy / Sudabeh Mortezai (Avusturya), Angelo / Markus Schleinzer (Avusturya, Lüksemburg) ve Saf / Ali Vatansever (Türkiye, Almanya, Romanya) olarak açıklandı

Ulusal Yarışma ’da 9 film yarışıyor

Ulusal Yarışma’da Altın Lale Ödülü için, yapımı 2018-2019 sezonunda tamamlanan 9 film yarışacak. Ulusal Yarışma Jürisi En İyi Film, En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Müzik olmak üzere toplam 9 dalda ödül verecek.

En İyi Film 150 bin TL, En İyi Kadın ve En İyi Erkek Oyuncu da 10 biner TL ile ödüllendirilecek. Onat Kutlar anısına verilecek Jüri Özel Ödülü’nü kazanan filmin yapımcısına 50 bin TL verilecek. Anadolu Efes ise En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen isme 50 bin TL takdim edecek.

  1. İstanbul Film Festivali’nde Ulusal Yarışma filmlerini değerlendirecek olan Ulusal Yarışma Jürisi bu yıl yönetmen Ümit Ünal başkanlığında toplanıyor. Ulusal Yarışma Jürisi’nin diğer üyeleri, görüntü yönetmeni Andreas Sinanos, oyuncular Derya Alabora ve Alican Yücesoy ile yazar ve senarist Gaye Boralıoğlu.
  2. İstanbul Film Festivali’nde Ulusal Yarışma Filmleri

Nebula / Tarık Aktaş, Kız Kardeşler / Emin Alper, Aden / Barış Atay , Kardeşler / Ömür Atay ,Güvercin Hırsızları / Osman Nail Doğan , Görülmüştür / Serhat Karaaslan , İçerdekiler / Hüseyin Karabey ,Saf / Ali Vatansever ve Yuva / Emre Yeksan olarak açıklanırken,   Kader Postası / Elif Akarsu Polat, Çiğdem Bozalı , Arada / Ali Kemal Çınar , Suç Unsuru / Süleyman Arda Eminçe ve Son Çıkış / Ramin Matin da festivalde yarışma dışı filmler olarak gösterilecek.

Ulusal Belgesel Yarışması’nda en iyi filme 10 bin TL ödül

İstanbul Film Festivali’nin belgesel sinemayı ve belgeselcileri desteklemek amacıyla düzenlediği Ulusal Belgesel Yarışması’nda en iyi filme 10 bin TL değerinde En İyi Belgesel Ödülü verilecek. Ulusal Belgesel Yarışma Jürisi’nde yönetmen ve yapımcı Melek Ulagay Taylan, yönetmen Diana Näcke ve yönetmen Didem Pekün yer alıyor.

  1. İstanbul Film Festivali’nde Ulusal Belgesel Yarışmasında yarışacak filmler olarak

Meleklerin Koruyucusu / Ensar Altay ,Tanrı Göçmen Çocukları Sever mi Anne? / Rena Lusin Bitmez, Şehitler / Köken Ergun ,Yaz Kış Demeden / Zeynep Güzel , Köpek Filmi / Cem Hakverdi ,Bulutlar / Osman Nuri İyem ,Kâzım / Dilek Kaya , Gulyabani / Gürcan Keltek, Baştan Başa / Aylin Kuryel, Fırat Yücel ,Vargit Zamanı / Orhan Tekeoğlu ve Aether / Rûken Tekeş olarak açıklanırken Kıvılcım Akay’ın yönettiği Amina adlı film de yarışma dışı olarak festivalde gösterilecek.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: YUSUF KEMAL YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam