reklam
reklam

Verem hala aramızda mı?

Eklenme Tarihi: 11 Mart 2019, Pazartesi - 12:03   Okunma Sayısı: 153394
Her ne kadar geçmişte kaldığı düşünülse de verem hala aramızda dolaşıyor ve her yıl 10 milyona yakın kişi vereme yakalanıyor. Üstelik 2 milyona yakın kişi vereme bağlı olarak yaşamını yitiriyor. Dolayısıyla dikkatli olmanın ve tedavileri atlamamanın çok önemli olduğunu vurgulayan Avrasya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Kanan Abbaslı, verem hakkında önemli bilgiler veriyor.

Tüberküloz (verem) nedir?

Halk arasında verem olarak bilinen tüberküloz, solunum yoluyla bulaşan belirtileriyle diğer hastalıkları taklit eden bir sağlık problemidir. Binlerce yıldır var olan Mycobacterium tuberculosis adı verilen bir bakterinin neden olduğu tüberküloz bilinen adıyla verem, daha çok akciğerlerde görülmekle birlikte vücudun diğer organlarına da sıçrayabilir.

Verem hastalığı nasıl bulaşır?

Tüberküloz hastalığının en güçlü kaynağı tedavi görmemiş, akciğer ve gırtlağında aktif verem mikrobu taşıyan hastalardan başkası değildir. Kolay bulaşabilen bir hastalık olan verem, nefes, öksürük, hapşırık, konuşma sırasında yayılan mikroplar yoluyla sağlıklı kişilere geçer. Bireyler nefes yoluyla bu mikrobu vücuduna alır. Ancak çok kısa bir temas ile veremin bulaşması güçtür. Kişinin verem mikrobunu vücuda alması için veremli kişiyle belli bir süre geçirmesi gerekir. Hastaların bulaştırıcılığı etkili tedavi ile 2 -3 haftada pratik olarak sona erer.

Bağışıklık sistemi zayıf olanlar risk altında!

Vücut direncinin düşük olması yani bağışıklık sisteminin zayıflığı mikrobun vücuda girişini kolaylaştırır. Bu durumda özellikle çocuklar ve yaşlılar vereme yakalanma konusunda çok daha açık hedeftir. Ayrıca uyku sorunu yaşayanlar, içki veya sigara tüketenler, sağlıklı ve düzenli beslenmeyen kişiler ve stres altında olan kişilerde risk gurubu altındadır.

Bunun yanı sıra;

> Operasyon geçirenler,

> Kalp hastaları,

> Diyabet hastaları,

> KOAH ve astım hastaları,

> Kortizon ve kanser ilaçları kullanan kişiler de vereme yakalanma riski olan grupta yer almaktadır.

Verem hastalığının belirtileri nelerdir?

> 15 günden fazla süren öksürük,

> Yüksek ateş,

> Göğüste görülen şiddetli ağrı,

> Gece yaşanan terlemeler,

> İştahta azalma,

> Kilo kaybı,

> Yorgunluk,

> İleri vakalarda nefes darlığı

> İleri vakalarda kanlı balgam verem hastalığında görülen şikayetler arasındadır.

Verem nasıl teşhis edilir?

Sinsi ve yavaş ilerleyen bir hastalık olan verem çok uzun yıllar fark edilemeyebilir. Bu noktada hastalık ileri vakalara ulaşabilir. Bu noktada yukarıda yazan şikayetleri yaşayan hastaların vakit kaybetmeden doktora başvurması teşhis için en önemli adımdır. Bu noktada doktor veremden şüphelendiği hastadan bazı kan tetkikleri ister. Sonrasında akciğer röntgeni gerekirse akciğer tomografisi çekilir. Son olarak hastadan alınan balgam örneği mikroskobik olarak incelenir ve kesin tanı konur.

Verem nasıl tedavi edilir?

Verem tedavisinde kullanılan 4 etkili ilaç söz konusudur. Bu ilaçlar özellikle de hastalığın ilk aşamasında hızlıca etki göstererek hastalığın iyileşmesini sağlar. Genel olarak 6 ay süren ilaç tedavisi hastalığın seyrine, şiddetine ve hastanın yaşına göre farklılık gösterebilir. Ayrıca ilaca karşı dirençli olan bakteri taşıyan hastalar için farklı ilaçlar da kullanılabilir. www.avrasyahospital.com.tr

Kaynak: HABER BÜLTENİ
Editör: HABER BÜLTENİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam