reklam
reklam

Kezban Arca Batıbeki’ “Vaad Edilmemiş Topraklar” sergisi

Eklenme Tarihi: 3 Mart 2019, Pazar - 01:15   Okunma Sayısı: 215401
Türkiye’de Güncel Sanat denilince akla gelen ilk isimlerden Kezban Arca Batıbeki. "Vaad Edilmemiş Topraklar" isimli yeni kişisel sergisi ve sergi için hazırlanan kitabıyla sanatseverlerle buluşuyor.

Türkiye’de Güncel Sanat denilince akla gelen ilk isimlerden Kezban Arca Batıbeki. "Vaad Edilmemiş Topraklar" isimli yeni kişisel sergisi ve sergi için hazırlanan kitabıyla sanatseverlerle buluşuyor. Sergi; 12 Şubat – 24 Mart 2019 tarihleri arasında PİLEVNELİ Mecidiyeköy’ de, PİLEVNELİ Project tarafından gerçekleştirilecek. 1984’ten bu yana, farklı platformlarda, kadın ve popüler kültür üzerine yaptığı işlerle tanınan, Türkiye’de sanatın değerli isimlerinden Arca, mültecileri temsil eden son sergisi de oldukça heyecan uyandırıcı. Kezban Arca Batıbeki, mülteciler üzerinden insanoğlunun başka bir yerde olma arzusunu irdeliyor yeni sergisinde. Gündeme ilişkin üretim yaparken güncel insanlık hallerini dramatize etmeden ele almanın yolunu, kendi estetik çizgisini korumakta buluyor Batıbeki. Böylece işleri hem toplumsal, hem de kişisel nitelikler kazanıyor.

Kezban Arca Batıbeki, kolajlarında kullandığı imgelerinde; mültecilerin otantik temsiliyeti ya da marjinalleştirilmesi riskine karşı her zamanki mesafeli tavrını korurken, kendine özgü sanatsal yorumlama pratiğiyle temayı dengeli ve yaratıcı bir aktarımla, farklı bir şekilde ele alıyor.

 

ESERLER DRAMATİZE EDİLMEDEN YANSITILIYOR

Batıbeki, göçler çağında; mülteci üreten coğrafyalardan ayrılan ya da ayrılmak zorunda bırakılan insanların hikayelerini, kolajlarında, sıradanlaştırmaktan ve dramatize etmekten uzak, incelikli bir mesafeyle yansıtıyor. Bu seri; Kezban Arca Batıbeki’nin anlatım pratiğinde, insana dair olağan ya da olağandışı durumları yansıttığı, yeni dünyalar olarak ortaya çıkıyor.

Batıbeki’nin kompozisyonlarının merkezinde yer alan ideal doğa tasvirleri olarak benimsenmiş eski manzara resimlerinin, plastik müdahaleler aracılığıyla tuvalin kalanıyla bütünleştirilmesi;Vaad Edilmemiş Topraklar’ın derinine saklanmış umut, inanç ve tutku tohumları etkisi yaratıyor.

Günümüzde mültecilerin yanısıra, toplumun her kesiminden insanın kaçış ve arayış özlemlerinin göstergesi olan, farklı coğrafyalardan, farklı kültürel, ekonomik ve toplumsal kimliklere ait oldukları gözlemlenen figürler, sadece hayatta kalabilmek, en temel insani yaşam şartlarına kavuşmak için değil, aynı zamanda kendi yaşamlarını şekillendiren politik ve siyasal olandan sıyrılma amacıyla da yer değiştiriyorlar. Sanatçının kompozisyonlarında karşımıza çıkan bu kimlikler, hareketlilik, göç ve çok kültürlü bir dünyada ortaya çıkan derin değişimlerin göstergelerine dönüşüyor.

 

ESERLERDE SAVAŞTAN KAÇANLARIN TOPRAK DEĞİŞTİRME HİKAYELERİ YER ALIYOR

Sanatçının internetten ve basılı yayınlardan elde ettiği, sınırlar ve ulaşılan yeni topraklardaki insanlık hallerine dair görüntüler, düşsel ve aynı zamanda ideal olarak tanımlanan manzaraları merkezine aldığı resimlerin gerçeküstü sahneleriyle kaynaşıyor ve bizi insanlık durumlarına karşı sorularla baş başa bırakıyor.

Likör fabrikasından dönüştürülen Pilevneli Mecidiyeköy’de sanatçının kolajlarının yanı sıra ziyaretçileri şaşırtacak bir enstalasyonu da yer alıyor. Eserlerde savaştan kaçanların toprak değiştirme hikayeleri ile sanatçının hayal gücü iç içe geçmiş..  

 

KEZBAN ARCA BATIBEKİ, SERGİ İSMİNİN (VAAD EDİLMEMİŞ TOPRAKLAR) DOĞUŞ HİKAYESİNİ ŞU ŞEKİLDE ANLATIYOR:

Son yıllarda iç savaşlar, ekonomik ya da politik hoşnutsuzluklar her kesimden insanı coğrafya değiştirmeye yöneltti. Ama bir problem vardı. Mülteciler, hayal ettikleri bu coğrafyalarda yaşayan refah toplumları tarafından kabul görmüyorlar ve kendileri için vadedilmiş olduğunu düşündükleri bu topraklar tarafından istenmiyorlardı. Bu nedenle serginin adı ‘Vaad Edilmemiş Topraklar’ oldu. Uzun yıllardır, farklı gelir gruplarından insanların evlerinin olmazsa olmazı hayal peyzajlarına eşimle kafayı takmıştık. Manzaralardaki aynılık, neyin özlemiydi? Sonrasında, yıllarca çıktığımız seyahatlerde karşımıza beğendiğimiz örnekler çıktıkça bu peyzajlardan toplamaya başladık. Bu resimleri tuvalimde, kendi üslubumla nasıl değerlendiririm diye epeyce düşündükten sonra bu fikir ortaya çıktı. Sonrası da uzun bir süre, kolaj için kullanmak istediğim görselleri toparlamakla geçti. Bunun için binlerce fotoğraf taradım. Kısacası iki yıldır bu sergi üzerine çalışıyorum.

KEZBAN ARCA KİMDİR?

1956 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (Şimdiki adıyla Marmara Üniversitesi) Grafik Bölümü’nden mezun oldu. Mezuniyetini takiben sinema ve tiyatro için afişler, televizyon için çocuk filmi, tiyatro sahne dekorları, uzun metrajlı sinema film jenerikleri, fotoğraf ve sanat yönetmenliği, dergilerde fotoğraf editörlüğü yaptı. 1983’de gittiği ve uzun süre kaldığı Oxford ve Londra’da resim üzerine yoğunlaştı. 1984’den itibaren Türk Çağdaş sanatının önde gelen isimleri arasına girdi. Bugüne dek 16 kişisel sergi açtı, birçok yurtiçi ve yurtdışı karma sergiye katıldı. Tuval üzerine akrilik tekniğinde oluşturduğu resimleri, insan, cinsellik, sansür, gizem, yansıma, aşk ve erotizm gibi evrensel temaları içerir. Kökeninde grafik öğelerin çağdaş resimsel elemanlara dönüştürülmüş görsel dinamizmi, egemen bir eğilim olarak kendini gösterir. Araştırıcılık ve ortak bir tema çevresinde derinleşme çabası, bütün çalışmalarını birleştiren özelliklerdir. Sanat yaşamını İstanbul’da sürdürmektedir.Kezban Arca Batıbeki aynı zamanda ünlü yönetmen ve yapımcı Atıf Yılmaz’ın kızıdır.

KULLANDIĞI TEKNİKLER :

tuval üzeri karışık teknik , tuval üzeri akrilik , prestuval üzeri akrilik , tuval üzeri yağlıboya tuval üzeri yağlıboya ve karışık teknik , tuval üzeri akrilik, kolaj ve altın varak , duralit üzeri akrilik , dijital kolaj. Edisyon 2 ,diğital kolaj edisyon 2/5 , digital kolaj, 2/5 edisyon

Gençlerin projelerini destekleyebilmek amacıyla, PİLEVNELİ Mecidiyeköy’de 12 Şubat - 24 Mart 2019 tarihleri arasında yer alacak sergilerden “Vaad Edilmemiş Topraklar Sergisi”ni, Kezban Arca Batıbeki vakfın bağışçılarına özel bir turlarla gezdirebilecek.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam