reklam
reklam

UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI TÜRKİYE’DE DE ARTIYOR

Eklenme Tarihi: 22 Şubat 2019, Cuma - 10:33   Okunma Sayısı: 550522
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin her yıl düzenli olarak yayınladığı Dünya Uyuşturucu Raporu’nun 2018 verilerine göre Sentetik uyuşturucuların pazarı büyüyor.

İSTANBUL

Sentetik uyuşturucu üretim ve kullanımının mevcut pazarların ötesine geçtiği ifade edilen raporda bunlara bağlı sorunların da giderek arttığı belirtildi. Verilere göre uyuşturucu bağımlılığı ve buna bağlı hasarlar en fazla 18-25 yaş arası gençlerde görülüyor. Uyuşturucu bağımlılığı riskinin en yüksek olduğu yaşlar ise 12-17 yaş arası ergenlik dönemi. Diğer yandan, 40 yaş ve üzeri nüfusta da uyuşturucu kullanımının hızla arttığı, artışın gençlere oranla daha fazla olduğu ifade ediliyor. Rapordaki verilere göre erkeklerde uyuşturucu madde kullanımına başlama kadınlara göre daha sık. Ancak uyuşturucu kullanımına başlayan kadınları daha büyük bölümü bağımlılık ve ilgili sorunları yaşıyor. Uyuşturucu nedeniyle hapiste olan kadın sayısının da erkeklerden fazla olduğuna dikkat çekiliyor. Raporda konuyla ilgili çözüm önerileri de yer alıyor.

 

BATAKLIKTAN KURTULMANIN YOLU TEDAVİ OLMAKTAN GEÇİYOR

AMATEM’de yaklaşık 7 aydır kendi isteğiyle tedavi gören H.K 23 yaşında . Yaklaşık 5 yıldır madde bağımlısı olduğunu söyleyen H.K uyuşturucuya lise son sınıfta tanıştığını belirtti. Bu bataklığa girmeden önce standart ve düzgün bir hayatı olduğunu derslerinin de  iyi olduğunu vurgulayan genç pişman olduğunu söyledi. Tamamen arkadaş kurbanı olduğunun altını çizen H.K, gençlere arkadaş seçimlerinde dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor. H.K kullanıp bırakmak isteyenlerin tedavisiz bırakamayacağını söyleyerek “Bu bataklığa düşmeden önce hayatım o kadar güzeldi ki gencim her şey toz pembeydi sonra her şey kap kara oluyor. Yediğin yemek bile sana acı geliyor. Yaşıyorsun ama nefes aldığın için. Aklın sürekli madde de . Nasıl temin edebilirim. Akşam, sabah ,gece gündüz nasıl nerde tüketsem diye düşünürsün. Anneni. Babanı ,kardeşini tanımazsın. Bir sabah uyandım ve aynaya baktım giderek erimiştim o gün ailemle konuştum ve tedavi olmaya karar verdim. 7 aydır tedavim devam ediyor. Kararlıyım. Ya o beni yenecekti ya ben onu ama ben onu yeneceğim. iyi ki gelmişim iyi ki tedavi oluyorum. Bataklıktan kurtulmanın yolu tedavi olmak başka çözüm kalıcı olmuyor ”diye yaşadıklarını anlattı.

 

 

TÜRKİYE BALKAN ROTASI ÜZERİNDE

Raporda Türkiye, özellikle Afganistan kaynaklı uyuşturucuların Avrupa’ya açıldığı yol olarak gösteriliyor. Buna göre, Afganistan’da üretilen uyuşturucu İran ve Türkiye üzerinden Balkan ülkelerine, oradan da Orta ve Batı Avrupa’ya yayılıyor. Balkan rotası adı verilen bu rota üzerinde ele geçirilen haşhaş bazlı uyuşturucular, küresel bazda ele geçenlerin %37’sini oluşturuyor.

 

UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI TÜRKİYE’DE DE ARTIYOR

Ülkemizde madde kullanım bozukluğu 5-14 yaş arasındaki çocuklarda artıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Türkiye Uyuşturucu Raporu kolluk kuvvetlerinin yakalamalarına dayandığı için bu verilerden tüketimdeki artış veya azalma konusunda bir şey söylenemese de sürekli gelişen teknoloji ile uyuşturucu maddelerin işlenme ve pazarlanma yöntemlerinin değiştirdiği, son yıllarda uyuşturucu tanımına giren maddelerin çeşitlendiği ve daha kolay ulaşılabilir hale geldiği biliniyor.

 

EN ÇOK UYUŞTURUCU TEDAVİSİ İSTANBUL'DA

Yatarak tedavi gören uyuşturucu bağımlıları arasında 15 yaşın altında çocukların da olduğu belirtilen raporda en yüksek vaka sayısının İstanbul'a ait olduğu açıklandı. Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'nce (TUBİM) 2017 verileri kullanılarak hazırlanan raporda 2018 Uyuşturucu Raporunda öne çıkan ifadeler şöyle:

 

 

55 MERKEZDE  TEDAVİ

Türkiye'de uyuşturucu madde bağımlılığı tedavisi ayakta ve yatarak olarak sunuluyor. 2017 itibarıyla 100 tedavi merkezi bulunuyor. 45 merkezde hem ayakta hem de yatarak, 55 merkezde ise sadece ayakta tedavi yürütülüyor. 2017 sonu itibarıyla tedavi merkezlerinin toplam yatarak kapasitesi bin 26.

 

211 BİN BAŞVURU: Ayakta tedaviye, doğrudan kendi istekleri ve Denetimli Serbestlik Tedbiri kapsamında Adalet Bakanlığı'nca yönlendirilenler başvurdu. Alkol ve nikotin kullanım bozukluklukları dışında 2017'de sadece tedavi merkezlerine yapılan toplam ayakta tedavi başvuru sayısı 211 bin 126. Bunların 45 bin 285'i denetimli serbestlik kapsamında gelen başvurular. Ayakta tedavi görenlerin sayısı 2014'te 233 bin 892, 2015'te 181 bin 622, 2016'da 226 bin 869'du.

YATARAK TEDAVİDE DÜŞÜŞ: 45 yatarak tedavi merkezine 2017'de yapılan başvuru sayısı 12 bin 501 oldu. 2017'de tedavi merkezlerine başvuran hasta istatistikleri incelendiğinde ulaşılan kişi sayısı 11 bin 633. Yatarak tedavi başvurularında bir önceki seneye oranla yüzde 6.9'luk düşüş olduğu görüldü.

 

ADANA İKİNCİ SIRADA: Yatarak tedavi gören hastaların ikamet ettikleri iller incelendiğinde en yüksek vaka sayısı İstanbul'da görüldü. Tedaviye başvuranların yüzde 29.7'si İstanbul'da ikamet etti. Bu duruma İstanbul'a iç göçün fazla olması ve nüfus yoğunluğunun etkisinin yanı sıra yatak kapasitesinin görece yüksekliğinin de neden olabileceği değerlendirildi. Tedavi başvuruları 100 bin nüfusa oranlandığında il sıralama Şanlıurfa, Kırıkkale, Adana, İçel, Gaziantep, Denizli, Osmaniye, İstanbul, Bursa ve Mardin şeklinde ancak başvuru sayısına göre yatarak tedavi gören hastaların ikamet ettiği ilk 10 il şöyle: İstanbul, Adana, Gaziantep, İçel, Bursa, Ankara, İzmir, Antalya, Konya, Denizli.

 

YÜZDE 95.67'Sİ ERKEK: 2017'de yatarak tedavi görenlerin cinsiyete göre dağılımları incelendiğinde, yüzde 95.67'sinin (11 bin 129) erkek, yüzde 4.33'ünün (504) kadınlardan oluştu.

İLK KULLANIM 15-24 YAŞ: 2017'de yatarak tedavi gören hastalar maddeyi ilk kullanım yaşı bakımından incelendiğinde, ilk kullanım yaşının 15-24 yaşları arasında yoğunlaştığı görüldü.

ESRAR VE EROİN: 2017'de 12 bin 932 eroin olayı gerçekleşti, 19 bin 359 şüpheli yakalandı, 17 bin 752 kilo eroin maddesi ele geçirildi. 2017'de olay sayısında 2016'ya göre yüzde 58.1 oranında artış gerçekleşti. Eroin olay sayılarında 2017'de yaşanan artışla birlikte şüpheli sayılarında da bir önceki yıla göre yüzde 60.1 oranında artış oldu. 2017'de 50 bin 650 esrar olayı gerçekleşti, bu olaylarda 74 bin 215 şüpheli yakalandı, 175 bin 808 kilogram esrar ele geçirildi.

CAPTAGONDA REKOR: Türkiye'de metamfetamin 2009'dan itibaren görülmeye başlandı. 2017'de 26.2 milyon adet captagon ele geçirildi.

DÜNYA ÜZERİNDE 31 MİLYON UYUŞTURUCU BAĞIMLISI VAR

Birleşmiş Milletler (BM) 2018 Dünya Uyuşturucu Raporuna göre dünya üzerinde 31 milyon uyuşturucu bağımlısı var. Bu rakam 2016’da 29,5 milyon idi. Aradaki 1 buçuk milyonluk artış ciddi alarm veriyor. Dünya genelinde uyuşturucu kullanımı da aynı raporda 275 milyon olarak yer alıyor. Bu rakam 2016 raporunda 250 milyon olarak yer alıyordu. Aradaki 25 milyonluk artış uyuşturucuyu deneyen ve kullananların sayısında hızlı bir artış olduğunu gösteriyor.

Rapora göre 2016 yılında 192 milyon kişi esrar, 34 milyon kişi eroin, 21 milyon kişi ekstazi, 18 milyon kişi de kokain kullanmış. Özellikle Afganistan’da afyon üretimi 2016 yılından 2017 yılına kadar yüzde 65 oranında artarak 10.500 tona ulaşmış. Buna karşın 2016’da 91 ton eroin ele geçirilmiş. Uyuşturucu trafiği açısından en tehlikeli bölgelerin başında maalesef Türkiye geliyor. Türkiye, özellikle Afganistan’dan çıkan uyuşturucuların Batı’ya ulaştırılmasında halen daha en sık kullanılan transit ülke konumunda. Bu transite Orta Asya ve Hindistan’dan gelen uyuşturucu trafiği de eklendi.

KUTU ŞEKLİNDE VERİLEBİLİR

Madde bağlantılı suçlardan ceza infaz kurumlarında bulunanların sayısındaki artış oranı  % 401 olmuştur. Madde kullanım sorunu toplumun tüm kesimini etkilemekle birlikte işsiz/yoksul kesimini daha çok etkilemektedir. Tedavi gören hastaların %53,9’unun işsiz, %10,4’ünün düzenli işinin olmadığı, % 28,9’unun düzenli işi olduğu ve %2,7’sinin ise öğrenci olduğu görülmektedir. Eğitim ve öğretim düzeyi düştükçe madde kullanım / bağımlılık sorunu artmaktadır. Tedavi gören hastaların; %70,7’si ’ ilk ve ortaöğretim mezunu, %24,4’ü lise mezunu, %3,3’ü yüksekokul mezunu, %1,7’si hiç okula gitmemiş olduğu görülmektedir.

KUTU ŞEKLİNDE VERİLEBİLİR

Uzmanlar ebeveynlere şu önerilerde bulunuyor

UYUŞTURUCU HAKKINDA BİLGİLENİNSizin zamanınızda uyuşturucu kullanımı bugünkü kadar yaygın değildi. Bu nedenle mutlaka uyuşturucu hakkında bilgilenmeniz gerekiyor. Bol bol kitap okuyun, internet sitelerinden araştırma yaparak hangi madde ne etki yapıyor, jargonları neler, nasıl kullanılıyor gibi detaylara hakim olmaya çalışın.

UYUŞTURUCU EVİNİZDE KONUŞULABİLİR BİR KONU OLSUN

İzlediğiniz bir filmde uyuşturucu ile ilgili bir detaya rastladığınızda ya da bir konuşma sırasında yeri geldiğinde bu konuyu açın ve fikirlerini sorun. Böylece bu konuyu konuşabileceğiniz izlenimini verin. Konuşmak onu uyuşturucuya sevk etmiyor. Asıl hiç konuşulmadığı takdirde, konuyla ilgili bir sorunu olduğunda size açamıyor.

UYUŞTURUCU KULLANDIĞINI SÖYLERSE SİZİN TEPKİNİZİN YARDIM DÜZEYİNDE OLACAĞINI HİSSETTİRİN

Çocuğunuzun sizinle her zaman açık açık konuşması için ona her zaman yanında olacağını hissettirin. Uyuşturucu kullanması durumunda da size açılabilmeli. Örneğin “sigara kullanırsan bacaklarını kırarım” derseniz, o zaman uyuşturucu kullandığını asla size söylemez.

ARKADAŞLARINI VE ARKADAŞLARININ AİLESİNİ TANIYIN

Çocuğunuzun arkadaşlık ettiği herkesi mutlaka tanımaya çalışın. Zaman zaman evinize davet edin. Sevmediğiniz bir arkadaşı bile olsa ara ara görüşün ve birlikte zaman geçirin.

ŞÜPHELENDİĞİNİZDE ONU İZLEYİN

18 yaşından küçük olan çocuğunuzun madde kullanımı ile ilgili ciddi şüpheleriniz varsa, odasını aramaktan çekinmeyin. Ama bunu ona asla çaktırmayın. Bir şey bulursanız da hemen yüzleştirmeyin.

DAVRANIŞSAL BELİRTİLERİ TAKİP EDİN

Uyuşturucu kullanımına bağlı bazı davranışsal değişiklikler olabiliyor. Ancak bunların hepsi aynı zamanda ergenlik dönemi belirtileridir. O nedenle çocuğunuzu dikkatle izlemeniz gerekiyor.

DAVRANIŞSAL DEĞİŞİKLİKLER

Dikkatini yoğunlaştırmada güçlük çeker. Okuldaki ve/veya mahalledeki arkadaş grubu değişebilir. Hafif uykulu, halsiz ve yorgun gözükebilir. Kendisine olan özeni azalabilir, çevre ve arkadaşlar eski önemlerini yitirebilirler. Sözel iletişiminde farklılaşma gözlenebilir. Eskiye oranla daha içine kapalı ya da daha agresif olabilir.  Devamsızlığı artar ya da notları belirgin biçimde düşer · Eski arkadaş grubundan uzaklaşarak okuldan kaçma, şiddet uygulama, alkol uyuşturucu madde kullanmak gibi riskli davranışlar sergileyen bir grupla ilişki kurar

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam