reklam
reklam

MÜZEDE SELFİE GÜNÜ

Eklenme Tarihi: 22 Ocak 2019, Salı - 11:32   Okunma Sayısı: 258819
Tüm dünyada müzelere olan ilgiyi arttırmak için son günlerde trend olan selfie yöntemi kullanılarak eğlenceli bir aktivite oluşturuluyor. “Müzede Selfie Günü” (Museum Selfie Day), bu yıl ülkemizde 16 Ocak 2019, Çarşamba günü T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 300’den fazla müze ve ören yerinde kutlandı. Müzede Selfie Günü etkinliğinde Topkapı Sarayı'na akın eden vatandaşlar bol bol selfie çekti.

İSTANBUL

İlk kez geçen yıl Türkiye'de kutlanan etkinlik kapsamında bu yıl da sosyal medyada üne sahip olan blogger, Instagrammer ve youtuberlar, takipçileriyle birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın projesi kapsamında Topkapı  Sarayı, Ayasofya ve Arkeoloji Müzesi'ni birlikte gezerek, öz çekim yaptı.

 

MÜZELER SELFİE GÜNÜ ÖNEMİ NEDİR

Müzede  Selfie Günü dünyada ve Türkiye’de 16 Ocak’ta gerçekleştirildi. Normal zamanlarda yasaklanan fotoğraf çekimi o gün serbest oldu. Dileyen gönlünce tarihi eserlerin önünde selfie çektirdi. 

Sanat fuarları, müzeler son yıllarda selfie çekimlerine adeta ‘sahne’ görevini yerine getiriyorlar.

Ziyaretçiler kimi zaman gerçekten o sanat eserini anlatabilmek adına bunu yapıyor. Kimi zaman da selfie çekimini sadece kendi tanıtımını yapmak için gerçekleştiriyor.

Beyonce ve Jay-Z çifti selfie çekti akım başladı

Geçtiğimiz günlerde Beyonce ve Jay-Z çifti Louvre Müzesi’nde bir müzik klibi çekmişti. Müzeyi ziyaret ettiklerinde de selfie çekerek takipçileriyle paylaşmışlardı.

Paris’teki Louvre Müzesi’ne iki ünlünün yaptığı bu ziyaret ve sonrasındaki selfie çekimleri yeni bir akım yarattı. Müzede selfie çekmek popüler bir akım haline geldi.

Aslında geçtiğimiz yıllarda bazı müzeler, yılın belirlenen bir gününde Museum Selfie Day (Müzede Selfie Günü) yapıyor. Sadece o güne özel selfie çekimine izin veriliyor.

Müzede Selfie Günü ilk kez geçen yıl gerçekleştirildi. 17 Ocak 2018 tarihinde yapılan bu etkinlik bu yıl da tekrarlanıyor. Belki de gelenekselleşecek.

Bu yıl Müzede Selfie Günü 16 Ocak 2019 tarihinde yapıldı.

Dünyada ve Türkiye’de müzeler selfie gününde çekimlere izin verildi.

Türkiye’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 300’den fazla müze bu etkinliğe katılacak. Etkinliğe katılanlar paylaşımlarını #Muzedeselfiegunu, #museumselfieday, #muzedeselfie hashtaglari ile yaptılar.

 

 

300'DEN FAZLA MÜZE KATILDI

Geçen sene ilk kez 17 Ocak’ta yapılan bu etkinlik, artık bir gelenek haline geldi ve bu yıl 16 Ocak’ta yapıldı.

Türkiye’den de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 300’den fazla müze bu etkinliğe katılarak dünya ile eş zamanlı olarak Müzede Selfie kutladı.

Etkinliğe katılanlar fotoğrafları #Muzedeselfiegunu, #museumselfieday, #muzedeselfie hashtaglari ile paylaşıldı.

 

MÜZELER 

Geçmişte ki kalıntıların günümüzde oluşturduğu müzeler, müze nedir ve müze çeşitleri nelerdir sorularını bize öğretti. Kültürel veya tarihsel değerlerin veya cisimleri toplanıp sergilendiği yere müze adı veriliyor. Toplumların bilim ürünlerini, sanat ürünleriyle beraber yeraltı ve yer üstü zenginliklerini sergilemek amacı ile kurulan yerlerdir. Birçok müze türü vardır. Müzeler bilim, sanat, folklor ve antikalar gibi birçok konuda toplanmış eserleri sunabileceği gibi doğa tarihi, etnografya ve havacılık gibi tek konuyu içeren eserlerinde sergilerler. Müze türleri şunlardır.

 

Arkeoloji Müzesi

Arkeologların yapmışmış oldukları kazılardan sonra ortaya çıkarılan eserlerin sergilendiği müzelerdir.

Etnografya müzeleri

Eski uygarlıklara ait gelenek, görenek, giyse veya hayatla ilgili eserlerin serginlendiği müzelerdir.

 

 

Tarih Müzeleri

Bir ülkenin, toplumun veya bir kişinin tarihsel gelişini düzenli bir biçimde inceleyen ve açıkayan müzelerdir. Bu müzelerde yazılı ve görsel belgeler toplanır ve ziyaretçilerle birlikte araştırmacıların hizmetine sunar.

 

Güzel Sanatlar Müzesi

Resim, müzik veya heykel gibi güzel sanatlara ait eserlerin sergilendiği müzelerdir.

 

Açık Hava Müzeleri

Tiyatro, arena gibi kapılı yerlerde sergilenemeyecek yapıtların sergilendiği yerlerdir.

 

Bilim Müzeleri

Bilim ve teknolojilerin tarihi bu müzelerde sergilenmektedir.

 

Askeri Müzeler

Değişik zamanlara ait olan askeri malzeme ve silahların sergilendiği müzelerdir.

 

Özel Müzeler ;

Bir kişi yada kuruluş tarafından, değişik konularda toplanmış eserlerin sergilendiği müzelerdir.

 

Müzelerin Amacı

Müzeler, toplumu eğitmek ve hizmet etmek için kalıcı kurumlardır. Bu kurumlar çok eğiticidir. Birçok çeşit müze vardır. Sanat müzeleri, eserleri ve ilgili materyalleri ve konuları sergiliyor. Sanat müzeleri hem sanatı toplamakta ve sergilemekte hem de genel halkla potansiyel olarak çok çeşitli sanat paylaşmaktadır. Bir sanat müzesinde yer alan eserlerin güzelliği eğitici, eğlenceli ve düşündürücü olmasıdır.

İnsan hayatının belirli dönemleri boyunca sanatın etkisine bakmak için, bireysel ve toplumsal sağlığın bütüncül bir tanımını merkez alan, sosyal bilimlerde ortaya çıkan, disiplinlerarası bir çalışma alanı olan “refah” kavramına dayandırarak başlamak gereklidir.

 

Müze Türleri

Doğal müzeler, doğal tarih, kaya koleksiyonları, böcek koleksiyonları, tarihi belgeler, antik eşyalar, dinozorlar, doğayla ilgili tarihi bilgiler ve doğayla ilgili eğitim bilgileri gibi doğayla ilgili öğeleri toplar ve sergiler.

Bilim ve teknoloji müzeleri bilimsel ve teknolojik geçmişi, ilerlemeleri ve genel eğitim bilgilerini genel halkla paylaşmaktadır. Okullar ve diğer organizasyonlar eğitim imkânlarını artırmak ve öğrencilere okulda veya evde okumayabilecekleri konularda yakın ve kişisel görüşlerini sunmak için müzeleri sıklıkla kullanmaktadır.

Tarih ve etnoloji müzeleri, müzeye katılan insanlara zaman ya da belirli bir kültüre ait belirli çağlara ilk bakışta bakmalarını sağlar. Bir müze ziyaretçisi bir ülkenin belirli bir bölümünü ziyaret ettiğinde, tarihsel olayların yaşandığı alanı görebilir. Müze kurucuları, doğal ortamlarında veya yeniden oluşturulmuş ortamlarda bireysel kültürler hakkında da bilgi edinebilirler. Bu tür müzeler insanın birbirini daha çok anlamasına yardımcı olur.

 

Müzelerin Kültürel Önemi

Bir müze herhangi bir konu üzerine kurulmuş olabilir. Bölgeniz bir savaş, bir tarımsal ürün, etnik grup, müzik türü veya endüstri veya belirli bir tarihi olayla ünlü ise, bu konulardan herhangi birinde bir müze bulabilir veya ziyaret ederek müzeciliğe başlayabilirsiniz. Ziyaretçiler, bir kodu ürkoleksiyonlar, bağışlar, esnaflar veya satın alımlar nedeniyle müzelere gelir. Bazen bir müzeye özel sergiler ödünç verilir. Hatta sergilerin internet üzerinde izlenebileceği sanal müzeleri bile vardır.

Müzeler, çeşitli gruplar ve kültürler için anlayış ve takdir sağlar. Ortak mirasımızın daha iyi anlaşılmasını teşvik ederler ve diyalogu, merakı ve kendini yansıtmayı teşvik eder. Dahası, gelecek nesillerin geçmişlerini anlamalarına ve onlardan öncekilerin başarılarını fark etmelerine yardımcı olurlar.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam