reklam
reklam

U17A 3.hafta

ÖZEL HABER

HASTASINA BAKANA 1305 TL VERİLECEK

Eklenme Tarihi: 20 Ocak 2019, Pazar - 01:52   Okunma Sayısı: 150736
Evde engelli ve yaşlı yakınına bakanlara verilen maaşlar artacak. Bu bağlamda 500 bini aşkın kişiye verilen bu maaş, memur zammıyla bin 305 TL'ye çıkacak.

Devlet, bakıma muhtaç engelli ve yaşlıların ailelerinden ayrılmaması ve vatandaşların hayat kalitesinin yükseltilmesi için evde bakım desteği sağlıyor.

Türkiye’de bu maaştan yararlanan kişi sayısı 500 bini aşmış durumda. 2005'ten itibaren Sosyal Hizmetler Kanunu'yla başlatılan evde bakım yardımı, bu ay zamlanacak. Halen bin 179 lira 40 kuruş seviyesinde bulunan aylık tutar, memur maaş zammıyla yükselecek. Evde yakınına bakanlara verilen ödeme 126,55 lira artışla bin 305 lira 95 kuruşa çıkacak.

Ayrıca asgari ücret zammıyla birlikte bu ödemeden yararlanmak için aranan gelir sınırı yükseldi. 2018 yılında hane içinde kişi başı gelirin 967,27 liranın altında olması gerekiyordu. 2019'da gelir sınırı bin 219 lira 34 liraya yükseldi..

Devlet evde özel bir bakıma muhtaç olan vatandaşların kişisel ihtiyaçlarının karşılanması için belirli miktarda bir maaş ödemesi yapıyor. Hasta, engelli ve bakıma muhtaç yakını olan ve bakımını üstlenen kişilere verilen evde bakım maaşı için bazı şartların olması gerekmektedir. Evde hastası ve ağır engelli raporu olan herkes evde bakım parası almak için başvurabilir. Başkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatını devam ettiremeyen, tek başına ihtiyaçlarını (beslenme, giyinme, tuvalet, merdiven inip çıkabilme gibi) gideremeyen hastalara bakanlar, bakım maaşı alabilmektedir.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının takibinde olan evde bakım parasına gerekli olan şartları taşıyan herkes başvurabilmektedir. Gerekli şartları sağlayan ve engellisine bakan kişiye evde bakım maaşı aylık olarak ödenmektedir. Evde bakım parasının alınabilmesi için engellinin bulunduğu hanede kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte ikisinden düşük olması gerekmektedir.Gerekli şartları sağlayan ve engellisine bakan kişiye 2018 yılı için aylık 1179 TL ödeniyordu. 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam