reklam
reklam

İSTANBUL’UN HUBUBAT İHRACATINDA 78 YILLIK REKOR

Eklenme Tarihi: 10 Ocak 2019, Perşembe - 11:33   Okunma Sayısı: 144957
İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2018 yılında 1 milyar 925 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek tarihin en yüksek rakamına ulaştı.

 

İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2018 yılında ihracatını yüzde 8 artırarak yeni bir rekora imza attı. 2018’de 1 milyar 925 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren birlik, toplam sektör ihracatından yüzde 28 pay aldı.

Hububat ve bakliyat sektörü ihracatı, 2018 yılında da ihracatını en fazla artıran alt sektörler arasında yer aldı. Sektörün dünyada en çok ihracat yaptığı bölgeler; Ortadoğu, Afrika ve Avrupa Birliği ülkeleri oldu.

Birlik kapsamında en çok ihracat gerçekleştirilen ürünler arasında pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, kakaolu mamuller, şeker ve şeker mamulleri, diğer gıda müstahzarları, bakliyat ürünleri, bitkisel yağlar ve hububat yer aldı.

İhracattaki rekora ilişkin değerlendirmelerde bulunan İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Haluk Okutur, sektör potansiyelinin reel ihracat rakamından çok daha yüksek olduğunu belirtti.

Okutur, “Dünya üretiminde lider olduğumuz çok sayıda tarım ürünü mevcut. Yüzlerce tarım ürünümüz 180 ülkede alıcı buluyor. Doğal ve organikte lider olmamamız için hiçbir sebep yok. Şirketlerin küreselleşmesi, ancak katma değerli ve markalı ihracatla gerçekleşebilir” dedi.

Gıda, tarım ve buna bağlı olarak katma değerli ihracat zincirinin Türkiye’nin ekonomik geleceğinin ana dinamiği olacağına inandığını söyleyen Okutur, “Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de ekonominin itici gücünü ve ihracatın büyük kısmını KOBİ’ler oluşturuyor.Kobiler ekonomimizin ve ihracatımızın bel kemiğidir. Bu nedenle KOBİ’lerin ihracatı artırmak için markalaşmaları şart” dedi.

2019 yılı içinde, sektörün orta vadede dünyaya çok daha katma değerli ürün ihraç edebilmesi için ilk sayılabilecek birçok yeniliğe imza atacaklarını belirten Okutur, “Bu vesileyle Türkiye’nin lokomotif İhracatçı Birliği olmamızda emeği geçen şirketlere teşekkür ederim” dedi.

 

İstanbul Hububat Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Hakkında

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 1940 yılının Mart ayında kurulmuştur. Türkiye Genelinde İstanbul, Akdeniz, Doğu Karadeniz, Ege, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri olmak üzere 7 Genel Sekreterlik bünyesinde yer almaktadır.

2023 yılı için 13,7 milyar dolarlık ihracat hedefi koyan Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörü TİM'in (Türkiye İhracatçılar Meclisi) sektörel sınıflandırmasına göre, ihracat değerleri açısından tarım kategorisindeki en büyük alt sektör konumundadır.

Yükselen bir grafik çizen sektör gerek üretim gerekse ihracat bağlamında ülke ekonomisinin dinamolarından biri olmuştur. Sektör 190'dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştirmekte ve geniş bir pazar yelpazesine sahiptir. Sektör ihracatında Orta Doğu ülkelerinin ağırlığı göze çarpmakta olup, Afrika ve Avrupa Birliği ülkeleri ise öne çıkan diğer pazarlar olmaktadır.

Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri sektörü, büyük ölçüde işlenmiş gıda ürünlerini kapsamaktadır. Tarımsal ürünler içinde önemli bir yere sahip olan sektör, uluslararası gıda standartları ile Türk Gıda Kodeksine uygun biçimde ve şık ambalajlarda üretim yapmaktadır.

 

Haluk Okutur Hakkında

1959 yılında Gaziantep’te doğmuştur. ODTÜ’de İşletmeeğitimi almıştır. Üniversite yıllarında girişimcilik üzerine çeşitli çalışmalar yapan Okutur, 2002 yılında dünyada halen bir inovasyon örneği olarak bilinen Simit Sarayı Yatırım A.Ş’yi kurarak 2016 yılına kadar Yönetim Kurulu Başkanlığı Görevini yürütmüştür. Okutur’un halen Onursal Kurucu Başkanlığı yaptığı Simit Sarayı, 2010 yılında Hollanda’da ilk yurt dışı mağazasını açmış, günümüzde 25 ülkedeki mağazalarıyla günde 1 milyon misafirini ağırlamaktadır. Geleneksel lezzetimizin hijyenik koşullarda üretilmesi için dünyanın ilk ve tek simit fabrikasının kurulmasıyla; Simit Sarayı, geleneksel tatlarımızı dünyaya taşıyan lezzet bayrağı olmuştur.

Haluk Okutur, 2007 yılında kurulan Rella Gıda’nın yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütmektedir.
Tarıma destek, Çiftçiye destek, Ülkeye destek hedefiyle, 2012 yılında HSG Tarım’ı kuran Okutur, halen şirketin yönetim kurulu başkanlığını sürdürmektedir.

Okutur, 2018 yılı Nisan ayında TİM bünyesindeki İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanlığına seçilmiştir.

Türkiye’de ve yurt dışında girişimcilik üzerine birçok konferansta konuşmacı olarak yer alan Haluk Okutur, Sivil Toplum kuruluşlarında Yönetim Kurulu üyeliği yapmaktadır. Okutur, evli ve 2 çocuk babasıdır.

Kaynak: HABER BÜLTENİ
Editör: HABER BÜLTENİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam