reklam
reklam

'Halep'te yapmak istedikleri, Madaya'da daha önce yaptıklarıdır'

Eklenme Tarihi: 5 Şubat 2016, Cuma - 09:00   Okunma Sayısı: 129583

LONDRA

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye ile Halep arasındaki insani koridor, Rus savaş uçaklarının da desteğiyle yabancı savaşçıların ve rejim güçlerinin işgali altındadır" dedi.

Davutoğlu, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen, "Suriye'ye ve Bölgesine Destek" başlıklı donörler konferansının kapanışında yaptığı konuşmada, Suriyelilerin Londra ve Cenevre konferanslarından iki mesaj beklediğini belirterek, "Bunlardan biri insani, diğeri ise siyasi mesaj. Bugünkü insani mesaj, umut mesajıdır. Dünya liderlerinin Suriyelilerin yanında olduğunu gösteriyor. Ancak Cenevre'den gelen mesaj umut verici değildi. Çünkü görüşmeler, Suriye'deki durumdan dolayı devam edemedi" diye konuştu.

"Bir dahaki sefere Cenevre görüşmelerinden sonuç çıkmazsa gelecekte daha çok donör konferansları yaparız ve bu çözüm de olmaz" diyen Davutoğlu, Türkiye'de bugün 2 milyon 541 bin 897 Suriyelinin bulunduğunu söyledi. "Ancak yarın, Halep'teki durumdan dolayı 10 bin kişi daha gelebilir" ifadesini kullanan Davutoğlu, her gün sayının arttığını dile getirdi.

Türkiye'nin Suriyelilere eğitim ve iş imkanları sağladığına işaret eden Davutoğlu, bu kişilerin Türkiye'deki tüm hastaneleri de kullanabildiğini anlattı. Türkiye'de doğan Suriyeli çocukları, kendi çocukları olarak gördüklerini belirten Davutoğlu, "Sadece kamplardakiler için 10 milyar dolar harcadık. Bugün bu konferansta toplanan bağış miktarına bu denk geliyor. Maliyeti ne olursa olsun, Türkiye'nin kapıları tüm Suriyelilere açık olacaktır. Açık kapı politikamıza devam edeceğiz. Çünkü kalbimiz bütçemizden daha büyük" şeklinde konuştu.

"Halep'te yapmak istedikleri, Madaya'da daha önce yaptıklarıdır"

Halep'te yaşananların endişe verici olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Son üç günde Rus savaş uçakları, Halep'i bombaladı ve alandaki rejim güçleri ve rejimin yanında yer alan yabancı savaşçılar Halep'e saldırdılar. Böylece Türkiye ile Halep arasındaki insani koridor kapandı. 300 bin kişinin yaşadığı Halep'e Türkiye'den giden insani yardım kesildi. Türkiye ile Halep arasındaki bu insani koridor, Rus savaş uçaklarının da desteğiyle yabancı savaşçıların ve rejim güçlerinin işgali altındadır. Bugün Halep'te yapmak istedikleri, Madaya'da daha önce yaptıklarıdır. Abluka ve açlığa mahkum etmektir. Bu sabahtan beri 10 bin sığınmacı sınırımıza gelmiştir. 30 bin yeni sığınmacı da çadır kamplardan kaçmıştır ve Türkiye'ye doğru hareket etmektedir. Türkiye ile Halep arasındaki insani koridor olmazsa, BM Güvenlik Konseyi ve hepimiz bu insani felaketten sorumlu olacaktır. Kimse de Suriye muhalefetini tekrar Cenevre görüşmelerine gelmeye ikna edemez. Son iki hafta boyuncu Suriye muhalefetini Cenevre'ye gitmeye ikna etmekte zorlandık. Ama bu sefer işimiz daha da zor olacaktır. Bütün dünya liderlerini, bu insani krizin kök nedenleriyle, vahşi rejimle, vahşi terör örgütü DAEŞ'le ve onlara destek verenlerle mücadele etmeye çağırıyorum."

İngiltere Başbakanı Cameron

İngiltere Başbakanı David Cameron da yaptığı konuşmada, "Çatışmanın bütün taraflarının uluslararası insani hukuku çiğneyen uygulamalarına son vermelerini sağlamalıyız"  dedi.

Cameron, "Çalışamayan, aşırı akımlara ve radikalleşmeye karşı korumasız, okul dışında kalmış bir sığınmacı nesli olmamalı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam