reklam
reklam

TÜRKİYE’NİN EĞİTİM NÜFUSU BİR ÇOK ÜLKENİN NÜFUSUNDAN FAZLA

Eklenme Tarihi: 5 Ocak 2019, Cumartesi - 10:53   Okunma Sayısı: 139589
Türkiye dünya ülkeleri arasında en fazla öğrenci sayısı olan ülkeler arasında . Ülkemiz 25,5 milyona yaklaşan öğrenci sayısıyla 143 ülkenin nüfusunu bile geride bıraktı.

2019 yılına girdiğimiz bugünlerde  eğitim ve öğretim yılında da kalabalık nüfusumuz göze çarpıyor. Açık öğretim öğrencileri dahil, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel okullarda 17 milyon 749 bin 876 öğrenci eğitim alıyor. Yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören 7 milyon 560 bin öğrenci ile Türkiye’de toplam 25 milyon 309 bin 876 öğrenci bulunuyor.

Toplam nüfusları Türkiye’deki 25,5 milyon öğrenci sayısının altında kalan ülkeler arasında 5,5 milyon nüfuslu Finlandiya ve Danimarka’nın yanı sıra 7 milyon nüfuslu Bulgaristan’dan 10 milyon nüfuslu Azerbaycan’a, 25 milyon nüfuslu Avustralya’dan, 18 milyon nüfuslu Şili’ye ve 25 milyon nüfuslu Kamerun’a kadar 5 kıtadan 143 ülke yer alıyor.

EĞİTİM NÜFUSU HOLLANDA NÜFUSUNUN ÜZERİNDE

Türkiye’de okul öncesi, ilköğretim ve lise düzeyinde eğitim gören 17 milyon 749 bin öğrenci sayısı Avrupa’nın önemli ülkelerinden Hollanda’nın 17 milyonluk nüfusunun üzerinde seyrediyor.

İLKÖĞRETİM VE LİSE KARŞILAŞTIRMASI
Toplam 10 milyon nüfusu ile Portekiz ve İsveç, Türkiye’deki sadece ilköğretim düzeyinde eğitim alan öğrencilerin sayısının bile gerisinde kaldı. Yaklaşık 5,5 milyon nüfuslu Norveç, Türkiye’de sadece lise düzeyinde öğrenim gören 5 milyon 535 bin öğrenci sayısına yetişemedi.

Türkiye’de sadece okul öncesi eğitimdeki 1 milyon 511 bin öğrenci sayısı, Estonya’nın 1 milyon 300 binlik nüfusunun bile üzerinde.Türkiye, 7 milyon 560 bin üniversite öğrencisi ile 7 milyon nüfuslu Bulgaristan’ın yanı sıra 6,5 milyon nüfuslu Afrika ülkesi Libya, 6 milyon nüfuslu Asya ülkesi Lübnan gibi pek çok ülkeyi de geride bıraktı.

"TÜRKİYE'DE 180 ÜLKEDEN 107 BİN 948 ULUSLARARASI ÖĞRENCİ VAR"

Türkiye’nin 1992'de "Büyük Öğrenci Projesi" olarak başlattığı, 2012'den itibaren de YTB koordinesinde Türkiye Bursları olarak devam eden proje sayesinde öğrenciler, Türkiye'de öğrenim gördükten sonra ülkesine dönerek hem kendi insanlarına hizmet ediyor hem de Türkiye ile ülkesi arasında dostluk köprüsü kuruyor.

Türkiye'de halihazırda 180 ülkeden 107 bin 948 uluslararası öğrenci yüksek öğretim kurumlarında öğrenim görüyor. Türkiye Bursları kapsamında burslandırılan ve eğitimine devam eden öğrenci sayısı ise 20 binin üzerinde. Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarından burslu veya kendi imkanlarıyla eğitim görerek mezun olan uluslararası öğrenci sayısı ise 150 binden fazla. Türkiye Bursları ile her yıl 160'ı aşkın ülkeden yaklaşık 5 bin adaya burs verilen program kapsamında ayrıca 2016'da bin 425 Suriyeliye de Türkiye'de yüksek öğrenim imkanı verildi.Bu kapsamda, 2011'de hükümet burslarına 8 bin kişi başvurdu. 2012'de Türkiye Bursları'nın nın markalaşmasıyla 131 ülkeden 42 bin başvuru alınan burslara, 2013'te 165 ülkeden 56 bin, 2014'te 179 ülkeden 82 bin, 2015'te 175 ülkeden 114 bin ve geçen yıl 164 ülkeden 120 bin başvuru yapıldı.

 

DÜNYANIN EN ULUSLARARASI ÜNİVERSİTELERİ

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE), ‘Dünyanın En Uluslararası Üniversiteleri Sıralaması 2018’i yayınladı. Türkiye’den hiçbir temsilcinin yer almadı. Sıralamada, birinci ise Birleşik Arap Emirlikleri’nden geldi. İşte dünyanın en uluslararası 10 üniversitesi:

10.MAASTRICHT ÜNİVERSİTESİ – HOLLANDA
Uluslararası öğrenci oranı: Yüzde 49.9

9.LONDRA ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ – İNGİLTERE
Uluslararası öğrenci oranı: Yüzde: 53

8.ECOLE POLYTECHNİQUE FEDERALE DE LAUSANNE – İSVİÇRE
Uluslararası öğrenci oranı: Yüzde: 54.8

7.IMPERİAL COLLEGE LONDON – İNGİLTERE
Uluslararası öğrenci oranı: Yüzde: 55.4

6.LONDRA SOAS ÜNİVERSİTESİ – İNGİLTERE
Uluslararası öğrenci oranı: Yüzde: 56

5.LÜKSEMBURG ÜNİVERSİTESİ – LÜKSEMBURG
Uluslararası öğrenci oranı: Yüzde: 57.4

4.ŞARİKA ÜNİVERSİTESİ – BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ
Uluslararası öğrenci oranı: Yüzde: 60.8

3.ROYAY COLLAGE OF SURGEONS – İRLANDA
Uluslararası öğrenci oranı: Yüzde: 63.5

2.LONDRA EKONOMİ OKULU (LSE) – İNGİLTERE
Uluslararası öğrenci oranı: Yüzde: 70.5

1.ŞARİKA AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ – BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ
Uluslararası öğrenci oranı: Yüzde: 83.8

 

DÜNYANIN EN EĞİTİMLİ 11 ÜLKESİ

Dünya Ekonomik Forumu, yıllık Küresel Rekabet Raporu'nun bir parçası olarak dünyanın en eğitimli ülkelerini belirledi.

Singapur

Singapur'daki eğitim sistemi dünyada en çok kabul edilen eğitim sistemi olarak biliniyor. Yoğun ve sert bir eğitim sistemleri mevcut. Küresel karşılaştırmalar yapıldığında matematik ve fen yeteneği genellikle Singapur'un eğitim sisteminin temelini oluşturuyor.

Finlandiya

Finlandiya'nın eğitim sisteminde öğretmenler, ülke mezunlarının en başarılı % 10'unun içinden seçiliyor ve eğitim alanında yüksek lisans derecesi edinmesi gerekliliği buluyor.


Hollanda

Hollanda eğitimin birçok alanında yüksek sırada yer alıyor. Hollanda, üniversite mevzunu insan sayısı bakımından % 24 olan OECD ortalamasının oldukça üzerinde.


İsviçre

İsviçre'de, 25- 64 yaştakilerin % 86'sı orta öğrenimini tamamlamış durumda. AB ortalamasına göre yılda öğrenci başına £ 7,500 ($ 9,500) düşerken, İsviçre de ortalama £ 12,500 ($ 16,000) düşüyor.

Belçika

Belçika'da yüksek öğrenim görmüş kişilerde işsizlik oranı yüzde 3 civarında. Ülkede öğretmenlerin maaşları 57 bin euro ile OECD ortalaması olan 39 bin euronun çok üzerinde.

Danimarka

Danimarka, kendi zenginliğinin büyük kısmını eğitim alanına yatıran bir OECD ülkesi. Ülkede gayri safi milli hasılanın yüzde 7,9'u eğitim kurumlarına yatırılıyor.

Norveç

Norveç'te vergileri yüksek olan ve eğitime büyük yatırımlar yapan bir ülke. İlk öğretim ve orta öğretimde öğrenci başına yaklaşık 11 bin euro (14,000 $) yıllık harcama ayırıyor. 

ABD

Amerikalı yetişkinlerin yüzde 43'ü üniversite eğitimi alıyor. Bu yönüyle ABD, OECD'deki 5'nci sıraya yerleşmeyi başarıyor.

Avustralya

Avustralya yükse öğrenim mezunu yetişkinlerin çoğunlukta olduğu bir ülke. Ülkenin yüzde 43'ü okulu bitirdikten sonra bir kurumda eğitim almaya devam ediyor. Bu bakımdan sadece Kanada, Japonya, İsrail, Kore, ABD ve İngiltere'nin gerisinde yer alıyor.

Yeni Zelanda

Yeni Zelanda, dünyanın en iyi eğitim sistemleri arasında yer alan bir ülke ve yenilikçi bir eğitim departmanına sahip. Hükümet eylül ayından itibaren online eğitim düzenlemeyi planlıyor, bu sayede öğrencilerin haftanın belirli günlerinde okula devam zorunluluğu olmayacak.


İzlanda

330 bin kişilik nüfusuyla küçük bir kuzey ülkesi olan İzlanda, küresel endekste yüksek sıralarda fakat İskandinav ülkeleri arasında eğitime en az harcamayı yapan ülke.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam