reklam
reklam

U17B 2.hafta

ÖZEL HABER

İLHAN BERK 100 YAŞINDA

Eklenme Tarihi: 3 Ocak 2019, Perşembe - 10:02   Okunma Sayısı: 160965
Türk Edebiyatı’nın temel yapı taşlarından olan İlhan Berk 100’üncü doğum gününde anılıyor. Şair için “Şiir Her Yerdedir”- İlhan Berk 100 yaşında sergisi düzenlendi.

İSTANBUL

Berk’in  1955’lerden itibaren el yazısıyla tutmuş olduğu ve kapaklarını kendi hazırladığı defterleri ve bu defterlerin kapaklarıyla yayımladığı şiir kitaplarının sayfaları yer alıyor. Ayrıca her kitap için günümüzün önde gelen şair ve yazarlarının güncel görüşleri, videolar ve şairin kişisel eşyaları yer alıyor.

Sergide konuklar için İlhan Berk’in iç dünyasını ve hayatının önemli dönüm noktalarını yansıtan eserler üretim sürecinden altı bölüm şeklinde yer alıyor.

“Omurga/25 Şiir Kitabı”, “Evren/Resimler”, “Yörünge/Kitaplık”, “Kılavuz/Defterler”, “Kabuk/Eşyalar” ve “Harfler/Formlandırma Çabaları”

Serginin ana temelinde  İlhan Berk’in 25 şiir kitabı yer alıyor. Serginin omurgasını İlhan Berk’in 25 kitabı oluşturuyor.

“DAHA ÖNCE GÖRÜLMEMİŞ ESERLER”

1940’lardan itibaren yayımladığı şiir kitaplarının eski ve yeni basımlarıyla beraber yer aldığı sağ duvar kolunda kitapları ve onlara dair kısa yazıları görülüyor. Sol tarafta ise genişçe bir salon karşılıyor bizleri burada da Berk’in farklı dönemlerde yaptığı resimleri inceleme fırsatı buluyorsunuz. İlhan Berk’in daha önce görülmemiş resim ve desenleri  en yalın haliyle sunuluyor. Salon duvarının bir bölümü ise İlhan Berk’in Bodrum’da yaşamaya başladığı 1970 yılından itibaren bizzat kullandığı kendi kitaplığına ayrılmış. 1000’den fazla kitabın yer aldığı bu kitaplığın görüntüsü bile tek başına bir şairin dehalığını ortaya koyuyor. Bu salonun hemen yanında küçük bir oda daha var, İlhan Berk’in şahsi eşyalarının toplandığı bir bölüm burası. Burada sergilenen nüfuz cüzdanından gerçek isminin Emrullah İlhan olduğunu ve soyadının da Birsen olarak kayıtlarda geçtiğini öğreniyoruz. Yazılarını da  hangi daktiloda (Consul marka) yazdığını, piposunu, saatlerini, resim çizerken kullandığı fırça ve boyalarını görüyoruz. Yine burada ince uzun saman kâğıdından bir deftere yazılmış bir not çarpıyor gözümüze: “ilhan Berk, yine dağlardasın herhalde. Özledim. Ara lütfen. küçük İskender.”

 

 

“BEN İLHAN BERK’İN DEFTERİYİM”

Sırada ikinci kat var. Burada gerçek bir hazine bekliyor meraklı okuru: İlhan Berk’in defterleri. Zaten serginin bu bölümü ‘Ben İlhan Berk’in Defteriyim’ başlığını taşıyor ve camekânların içinde İlhan Berk’in farklı dönemlere ait çalışma defterleri sergileniyor. Defterleri daha fazla incelemek ve dokunmak istesekte sedece kapaklarını görmekle yetiniyoruz. Ancak bu istediğimizi birazda yatıştıracak bir projeksiyonla duvara yansıtılmış filmlerde defterlerin içini de inceleyebiliyoruz.

TASARIMDA ÖZNELİ VE DETAY ANLAYIŞI MEVCUT

Serginin  küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez, tasarımını Yeşim Demir yaptı. Tasarım anlamında özneli ve detay anlayışı ortaya konulmuş. Bir edebiyat yaratıcısının dünyasına konuk oluyoruz. Sergi alanının girişindeki yazıda küratör Necmi Sönmez “Serginin çıkış noktasını İlhan Berk’in şiir kitapları, çizimleri, defteri ve kitaplığı oluşturuyor” diyerek çerçeveyi çiziyor ve ekliyor: “O kendi haritasını kitaplar üzerinden çizerken, bir şekilde kendisi hakkında en ilginç, çarpıcı bilgileri de veriyordu. Bunu serginin odağına yerleştirmek için İlhan’ın kabul ettiği şiir kitaplarının tüm baskılarını bir araya getirdim. Onun her şiir kitabı bir sonrakine uzanan ağları, kökleri içeriyordu.”

Yapı Kredi Kültür Sanat tarafından hazırlanan serginin yeri Beyoğlu’ndaki Yapı Kredi Kültür Müzesi.Sergi 20 Ocak 2019 tarihine kadar açık kalacak. 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam