reklam
reklam

2018 YILININ GÜNDEMİNE OTURAN SİYASİ GELİŞMELER VE OLAYLAR (II.BÖLÜM)

Eklenme Tarihi: 29 Aralık 2018, Cumartesi - 10:20   Okunma Sayısı: 166319
Terörle mücadelede Türk Silahlı Kuvvetleri ve İç İşleri Bakanlığı topyekün harekete geçti. Başlatılan harekatlar ile Gri ve kırmızı listedeki bir çok terörist etkisiz hale getirildi. Bu yılın en önemli siyasi gelişmesi Başkanlık Sistemine geçildi. AKP Genel Başkanı RecepTayyip Erdoğan’ın, 24 Haziran seçimi sonucunda Cumhurbaşkanı olarak TBMM Genel Kurulu’nda yemin etmesiyle birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni hükümet sistemine resmi geçişi gerçekleşti.

Başbakan Binali Yıldırım, milli haberleşme uygulaması PttMessenger ile ilk kez Zeytin Dalı Harekatı'nın sevk ve idaresinden sorumlu 2. Ordu'nun Hatay'daki harekat merkezine canlı bağlantı gerçekleştirdi: Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde milli mühendislik ürünü PttMessenger'ı tanıttı. Zeytin Dalı Harekatı: Türk Silahlı Kuvvetlerince, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından itibaren 947 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. Ankara Çukurambar'daki Vergi Dairesi Başkanlığında meydana gelen patlamayla ilgili gözaltın alınan şüpheli sayısının 19'a yükseldiği bildirildi: Şüphelilerinden 7'sinin Türk, 12'sinin Suriye uyruklu olduğu kaydedildi. Zeytin Dalı Harekatı: Türk Silahlı Kuvvetlerince, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından itibaren 970 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi. Mit tırları davasındaki gelişme: MİT tırlarına ait görüntüleri yayınlaması karşılığında Can Dündar'ın villasını fahiş fiyatla satın aldıkları öne sürülen MİT tırlarının durdurulması davasının sanığı eski tümgeneral Hamza Celepoğlu'nun avukatı Sönmez Ahi ile Bekir Mustafa Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 4 avukat hakkında "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 15'er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

 

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde yapılan sıcak su arama çalışmalarında yeni termal kaynak bulundu: 322 metre derinlikte keşfedilen termal suyun sıcaklığı 70 santigrat ölçüldü. Zeytin Dalı Harekatı: Türk Silahlı Kuvvetlerince Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu yana etkisiz hale getirilen terörist sayısının 999 olduğu açıklandı. Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulu'ndaki eylemlere ilişkin 156'sı kursiyer, 8'i rütbeli 164 sanık hakkında açılan davada karar çıktı: FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulundaki eylemelere ilişkin 164 kişinin yargılandığı davada kararını açıklayan mahkeme, 4 sanığı "ağırlaştırılmış müebbet", 60 sanığı ise "müebbet hapis" cezasına çarptırdı. Mahkeme, sanıklardan 100'ü hakkında beraat kararı verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Afrin Harekatı açıklaması: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Afrin olayını çözeceğiz, İdlib'i aynı şekilde çözeceğiz ve mülteci kardeşlerimiz tekrar kendi topraklarına, kendi evlerine dönsün istiyoruz. 3,5 milyonu herhalde biz burada ilanihaye saklayacak halimiz yok. Onlar da zaten bir an önce kendi topraklarına dönmek istiyorlar." dedi. FETÖ'nün "mülkiye" yapılanmasına ilişkin dava: Eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın da aralarında bulunduğu 15 sanığın yargılandığı davada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, Mutlu'nun "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan, eski İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın ise "örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme’’ suçundan ayrı ayrı 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

 

Zeytin Dalı Harekatı: TSK tarafından Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1266 oldu. HDP'nin eş genel başkan seçimi: HDP'nin 3. Olağan Kongresi'nde tek liste halinde gidilen seçimlerde Pervin Buldan ve Sezai Temelli, 823 oyla eş genel başkan oldu. Enis Berberoğlu Davası: CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun, durdurulan MİT tırları görüntülerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a ilettiği iddiasına ilişkin, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nce yeniden yargılandığı dava karara bağlandı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, sanık Enis Berberoğlu hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak" suçundan verilen 25 yıllık hapis cezasına ilişkin hükmü kaldırdı. Daire, eylemin "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçunu oluşturduğu gerekçesiyle Berberoğlu'nu 5 yıl 10 ay hapisle cezalandırdı. Cadde ve sokak isimleri belediye tarafından değiştirildi: Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan kararla ABD Ankara Büyükelçiliğinin bulunduğu caddenin ismi "Zeytin Dalı" olarak değiştirildi.

Ankara'nın bazı ilçelerinde "Gülen" isimli 7 cadde ve sokağın isminin değiştirilmesi de oy birliğiyle kabul edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'de bulunan ABD Dışışleri Bakanı Rex Tillerson'ı kabul etti: Erdoğan'ın, ABD Dışışleri Bakanı Tillerson'ı kabulünde, Suriye ve Irak olmak üzere bölgesel gelişmeler, terörle mücadele meselesi ve ikili ilişkiler ele alındı. Görüşmede Türkiye'nin, tüm bu konulardaki öncelikleri ve beklentileri, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'a açık bir şekilde iletildi. FETÖ Kara Harp Okulu Davası: FETÖ'nün darbe girişimi sırasında 700 Kara Harp Okulu öğrencisini Isparta'dan Ankara'ya götürmeye çalıştıkları iddiasıyla yargılanan 21 sanıktan 5'i ağırlaştırılmış müebbet, 2'si müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Çiğli 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığından eğitim amacıyla kalkan uçak düştü, iki asker şehit oldu: Genelkurmay Başkanlığınca, İzmir Çiğli'deki 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığından kalkışından bir süre sonra düşen SF-260D eğitim uçağının enkazına ve iki pilotun naaşlarına, havaalanının 3 kilometre kuzeyinde ulaşıldığı bildirildi. Zeytin Dalı Harekatı: Türk Silahlı Kuvvetlerince, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlangıcından bu yana 1614 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

 

Teröristler Reyhanlı'ya sığındı: Afrin'in batısındaki Cinderes beldesinde yaşayan 60 kişi, terör örgütü PYD/PKK'nın baskı ve zulmünden kaçarak Hatay'ın Reyhanlı ilçesine sığındı. Hatay'daki patlamaya ilişkin dava: Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013'te 53 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıların planlayıcısı ve faili olduğu suçlamasıyla yargılanan sanık Nasır Eskiocak, 53 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edildi. Davada ayrıca 13 sanığa da 15 ile 22 yıl 6 ay arasında değişen sürelerde hapis cezası verildi. THKP/C Acilciler terör örgütü elebaşı Mihraç Ural'ın arasında bulunduğu 8 sanığın dosyası ayrılırken, 3 sanığın beraatına hükmedildi. Milli Eğitim Bakanlığı, görme engelli vatandaşlar için okuma yazma cihazı geliştirdi: Milli Eğitim Bakanlığı, görme engelli öğrencilerin eğitim ortamlarını iyileştirmek ve eğitsel materyal eksiklerini gidermek için yazılı belgeleri Braille alfabesine, Braille alfabesi ile alınan notları da yazı diline çevirme özelliğine sahip "okuma yazma cihazı"nın kullanımına pilot il olarak belirlediği İzmir'den başladı. FETÖ'nün finans kaynaklarına ilişkin hazırlanan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporu açıklandı: Örgütün kurduğu paravan şirketler aracılığıyla Bank Asya üzerinden çekilen 78 kredi karşılığı 40 milyon ABD dolarını, yurt dışındaki örgütle iltisaklı kuruluşlara aktardığı belirlendi. CHP'li Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı: CHP'li Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırıldı. MHP lideri Devlet Bahçeli MHP'nin 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday göstermeyeceğini söyledi. Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı alındığını açıkladı. Türk Tabipler Birliği Başkanı gözaltına alındı: Savaş bir halk sağlığı sorunudur başlıklı bildiri yayınladıktan sonra hedef haline getirilen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Raşit Tükel ve Merkez Konseyi üyeleri, sabah 6.30 sularında evleri polis tarafından basılarak gözaltına alındı.

Afrin Harekatı'nda ATAK helikopterimiz düştü: Bu kaza da 2 askerimiz şehit oldu. Gazeteci Deniz Yücel serbest bırakıldı: Silivri Cezaevi'nde 1 yıldır tutuklu bulunan Alman "Die Welt" gazetesinin Türkiye temsilcisi Deniz Yücel, Başbakan Binali Yıldırım ve Almanya Başbakanı Merkel'in görüşmesinden 1gün sonra serbest bırakıldı. Altan kardeşler ve Nazlı Ilıcak müebbet hapis cezasına çarptırıldı: FETÖ kapsamında yargılanan Altan kardeşler ve Nazlı Ilıcak'ın da aralarında bulunduğu tutuklu 6 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. AK Parti-MHP ittifak çalışması yaptı: Cumhur İttifakı olarak adlandırılan ittifak için zemin hazırlanıyor. Siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenleme 26 maddelik kanun teklifi şeklinde, AK Parti ve MHP'nin ortak imzasıyla TBMM Başkanlığına sunuldu. Salih Müslim Prag'da yakalandı: Kırmızı bültenle aranan PYD/PKK eski eş başkanı Salih Müslim Çekya’nın başkenti Prag’da yakalandı. Türkiye iade talep etti. Müslim 2gün sonra serbest bırakıldı. MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı), FETÖ’nün Balkanlar’daki yapılanmasına operasyon yaptı: Kosova’da yaklaşık bir yıldır takip edilen, FETÖ’nün Balkan coğrafyasında en etkili 6 ismi yakalanarak özel uçakla Türkiye’ye getirildi. Ertesi gün Kosova İçişleri Bakanı ve istihbarat şefi görevden alındı. 15 CHP milletvekili, parti göreviyle, istifa edip İYİ Parti'ye geçti: İYİ Parti mecliste grup oluşturabildi. Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında açılan davada karar açıklandı: Çok sayıda yöneteci ve yazar ceza aldı. Ankara Konya yolu civarında gece bayrak asma çalışması yapan Saadet Partililere, MHPliler saldırdı. Saldırıda 7 kişi yaralandı. Polis, yaralanan Saadet Partisi Milletvekili Adayı Mehmet Fethi Öztürk ambulansının hastaneye gitmesine, talimat beklediklerini söyleyerek, uzun süre izin vermedi izin vermedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Süleyman Soylu arasında şehit cenazelerini katılım sorunu ile ilgili gerginlik yaşandı: Valilere "CHP İl başkanlarını bundan sonra şehit cenazelerinde protokole kabul etmeyin" talimatı veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun iç savaş çağrısı yaptığını söyledi. CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu Kanunsuz emir verdiği ve kin-nefret suçlarını işlediği için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına şikayet etti. HDP ise, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği suçunu işlediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. 24 Haziran 2018 seçimlerinin sonuçları Temmuz 2018 tarihinde kesinleşmişti: Tekrar cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, mecliste yemin etti. Yeni bir sistem başladı. Yemin sırasında CHP, iYi Parti, HDP ve Saadet Partili milletvekilleri ayağa kalmadı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile bir araya geldi: Yaklaşık 3,5 saat süren görüşmede, Katar'ın Türkiye’ye 15 milyar dolar yatırım yapacağını söylediği öğrenildi. Cemal Kaşıkçı cinayeti: Gazeteci Cemal Kaşıkçı, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsoluğuna girdikten sonra çıkmadı. Kendisinden haber alınamayan gazetecinin öldürüldüğü düşünülüyor. Casusluk yaptığı iddiasıyla tutuklanan ABD'li rahip Andrew Brunson davası: FETÖ terör örgütü adına suç işlemek ve casusluk suçlamasıyla yargılanan ABD'li rahip Andrew Brunson serbest bıraktı. Suriye'de Fırat Kalkanı Harekatı sırasında, Türk askerine hava saldırısı düzenlendi: 3 askerimiz şehit oldu. Erdoğan; Kılıçdaroğlu'na dava açtı: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisine, çocuklarına ve ailesine yönelik sözleri nedeniyle CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na 1 milyon 500 bin lira değerinde manevi tazminat davası açtı.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam