reklam
reklam

Zarar eden tesis hisse devriyle kara geçti

Eklenme Tarihi: 10 Aralık 2018, Pazartesi - 12:13   Okunma Sayısı: 144243
İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Van Büyükşehir Belediyesinin 19 milyon 510 bin lira bedelle Van TSO bünyesindeki firmaya 39 yıllığına devrettiği Van Organize Tarım İşletmeleri, 5 yıl aradan sonra kar eden bir işletmeye dönüştü.

VAN 

İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Van Büyükşehir Belediyesinin, kuruluş amacına uygun işletilmesini sağlamak için hisselerini 19 milyon 510 bin lira bedelle 39 yıllığına devrettiği Van TSO bünyesindeki Van Organize Tarım İşletmeleri A.Ş. (VOTAŞ), yapılan çalışmalarla bölgenin en önemli hayvancılık tesislerinden biri olma yolunda ilerliyor.

Belediyeden devralınan hisselerin halka arz edilmesinin ardından oluşturulan yeni yönetim, yurt dışından ve çevre illerden hayvan alımı yapıp sulanabilir alanlarda gerçekleştirdiği üretimle kaba yem ihtiyacını da karşılayarak tesisi işler hale getirdi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından yolları asfaltlanan ve kurumsal kimliğe kavuşturulan tesis, 5 yıl boyunca zarar eden bir işletmeden hissedarlarına kar sağlayan bir kuruma dönüştü.

"Kaba yemimizi kendimizi üretiyoruz"

VOTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıl önce kurulan tesisin, hayvan ölümleri, depremin yarattığı sıkıntılar nedeniyle belediyeye devredildiğini söyledi.

Belediyenin de kuruluş amacına uygun olarak işletilmesi için hisse devri ihalesi yaptığını anlatan Karaman, şunları kaydetti:

"İşletme aslında bir sosyal sorumluluk projesidir. Van'da yıllardır bir araya gelinemeyen çok ortaklı kültürü yerleştirmeye çalışıyoruz. Hisse devrinin ardından tesisi faal hale getirmek için hayvan alımı yaptık. Şu anda 331 düvemiz var. Et ve Süt Kurumundan yurt dışından gelen 270 angus, çevre illerden de 140'a yakın simental besi hayvanı aldık. 9 bin 500 dönüm arazi üzerine kurulu tesisin 4 bin dönümü sulanabilir tarım arazisi. Kaba yemimizi buradan temin edebiliyoruz. Geçen dönemde bin 285 dönüm yonca, bin 805 dönüm arpa ektik. İyi verim aldık ve depolarımızı doldurduk."

"5 yıl aradan sonra kar ediyoruz"

Van'da 10 milyon olan küçükbaş hayvan varlığının 2 milyon 200 bine düştüğünü, et konusunda dışa bağımlı hale geldiklerini ifade eden Karaman, bölgeye verilen teşviklerin artırılmasıyla hayvancılığın gelişeceğini dile getirdi.

Karaman, daha önce Van'dan Suudi Arabistan, Irak ve çevredeki ülkelere et ihracatının yapıldığını anlatarak, şunları ifade etti:

"Şimdi oradan et gelmesi bizi üzüyor. Bölgenin potansiyelini değerlendirmemiz gerekiyor. Bizim dışarıya et göndermemiz gerekiyor. VOTAŞ bölgenin en gelişmiş tesislerine sahip. Halihazırda bin büyükbaş hayvanı olan ve altyapısı 2 bin büyükbaş hayvana göre yapılan bir tesis. Bu tesisin şansızlığı oldu. Tesis hayvan ölümleri, deprem ve diğer nedenlerle 5 yıl boyunca sürekli zarar etmiş. Biz hisse devrinin ardından bu işletmenin makus talihini değiştirdik. Yürüttüğümüz çalışmalarla kara geçtik. 2019'da yapacağımız genel kurulda elde ettiğimiz karı açıklayacağız. Ortaklarımız da buna sevinecektir. 2018 işletme için kara geçilen bir yıl oldu. Bunun sevinç ve mutluluğunu yaşıyoruz."

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam