reklam
reklam

SEVGİ VE HOŞGÖRÜ YAPRAKLARI ONUN ELLERİYLE HAYAT BULUYOR

Eklenme Tarihi: 7 Aralık 2018, Cuma - 10:52   Okunma Sayısı: 137316
SEVGİ VE HOŞGÖRÜ YAPRAKLARI ONUN ELLERİYLE HAYAT BULUYOR

İSTANBUL

‘Hoşgörü yaprakları’ nın çıkış serüveninden bahseder misiniz? 

Bu sanatla uğraşmam oğlumun doğumundan sonra bir kuzenimin evimize tebrik  amacı ile gelirken getirdiği dieffenbachia bitkisi ile başladı. Bir gün gelen bitkinin iki adet yaprağının hafif sararıp solması dikkatimi çekmişti ,ileriye dönük herhangi bir planım olmaksızın gayri ihtiyari o iki yaprağı kesip kütüphanemdeki bir kitabın arasına öylesine  koydum. Aradan bir kaç yıl geçmişti kütüphanemde bir araştırma yaparken tesadüfen o iki yaprağı gördüm harika görünüyorlardı ipek gibi ve hiç deforme olmamışlardı. Farklı malzemeler üzerine hat çalışması yapan bir arkadaşıma bahsettim daha önce bir yaprak üzerine herhangi bir çalışma yapıp yapmadığını veya mümkün olup olmadığını sordum, hiç denemediğini ancak denemek istediğini söyleyince ben o iki yaprağı arkadaşıma verdim. Yapraklardan birine Kanuninin turası diğerine ise Yunus Emre’nin sözlerinden SEV SENİ SEVENİ kufi yazıda yapılmasına karar verdik, sadece meraktan bir çalışma idi ve başarılı olursa çerçeveleyip evime götürecektim. Aradan sanırım birkaç ay geçmişti bir sabah arkadaşım yine dükkânımı ziyaretinde çalışmasını yaptığı iki eseri getirdi muhteşem gözüküyorlardı çok heyecanlanmıştım biran önce çerçevelerini yaptırıp evime götürecektim. Aynı gün dükkânıma gelen ve oldukça iyi alışveriş yapan bir Amerikalı çift ile gelen eserleri paylaşmak istedim ,sanırım beni yanlış anladılar gözlerinden onlarında çok beğendiğini  görüyordum ilk defa böyle bir eser gördüklerini ve satın almak istediklerini söyleyip fiyatını sordular. Çok şaşırmıştım çünkü satış amacı ile yapılmamıştı ve fiyatı hakkında hiçbir fikrim yoktu, çok ısrar edine
belki almazlar diye o günkü şartlarda yüksek olduğunu düşündüğüm bir rakam söyledim $500, aralarında biraz düşündükten sonra almaya karar verdiler ve bu satış benim bu çalışma üzerine ciddi bir şekilde eğilmeme sebep oldu. 

İlk iki eserinizde, Kanuni Sultan Süleyman'ın tuğrasını, diğerine ise Yunus Emre'nin 'sev seni seveni' sözünü işlemeye nasıl karar verdiniz? 

 

İlk iki eserinizde, Kanuni Sultan Süleyman'ın tuğrasını, diğerine ise Yunus Emre'nin 'sev seni seveni' sözünü işlemeye nasıl karar verdiniz? Her iki eserin yapılmasına aynı gün karar vermiştik

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Kraliçesi Elizabet, Suudi Kraliyet Ailesi, Katar Emiri önemli müşterileriniz arasında başka hangi isimler var? unutamadığınız bir anınızı paylaşır mısınız? 

Cumhurbaşkanımıza bir çok eserlerimden hediyeler verilmiştir,, Chigcago daki sergime Sn. Abdullah Gül beyefendi dış işleri bakanı iken ziyaret etmişlerdir ve zaman zaman Cumhurbaşkanı olduktan sonrada hediyelerinde
kullanmışlardır. İngiltere kraliçesi ile hiç tanışmadım o yanlış bir haber, İspanya kraliçesi bir gün çarsıdaki dükkânımı ziyaret ettiler ve maalesef daha önceden bilgi vermediklerinden dolayı hanımefendiyi tanıyamadım ve nerelisiniz diye bir gaf yaptım ve de çok  utanmıştım, sanırım bir kraliçeye nerelisiniz diye soran herhalde tek  kişi olmalıyım, ancak oldukça anlayışla karşıladı uzun sohbetten sonra iki adet eserimi satın aldılar.

Dile kolay 40 yıldır verilen bir uğraş… Difenbahya bitkisiyle karşılaşmanız nasıl oldu? Farklı bitkiler üzerine de çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? 

Diffenbachia ile karşılaşmamı başta belirttim tabii ki farklı birçok bitkilerde denedim ancak hiçbirinde başarılı olmadı.

Halk arasında ağlayan çiçek olarak biliniyor... Tüm dinlerin hoşgörü mesajlarını böyle bir çiçekle vermeniz tesadüf mü?

Bildiğim kadarı ile halk arasında zehirli bir bitki olarak bilinir çocuklardan ve ev hayvanlarından uzak tutulur, Ağlayan bitki olarak bilindiğini hiç duymadım. İlk eserlerimiz İslam mesajları ile başladı çünkü bu bir İslam kültürü
ancak kapalı çarsıda olmamdan dolayı ve dünyanın birçok yerinden  misafirlerin ziyareti bana diğer kültürleri de çalışabileceğimi düşündürdü ve bu sekile tüm kültürleri ve evrensel mesajları kaplayan konuları çalışmalarımda kullanıyorum bu yüzden çalışmalarım tüm dünyada SEVGİ VE HOŞGÖRU YAPRAKLARI OLARAK bilinir.
‘Müşterilerini çoğu alıcı değil bakıcı’ diyorsunuz sergi açma gibi bir fikriniz var mı? 

Hayır öyle bir şey demiyorum hiçbir zaman da demedim  Dükkânıma gelenler her seyden önce benim misafirlerimdir, gelen misafirlerimi en iyi şekilde karşılamak ve uğurlamak en önemli şeydir benim için. Gelen misafirlerimle istekleri doğrultuda mesajlar içeren eserlerimi paylaşmaktan çok keyf alırım,satın alıp almamaları benim için önemli değil önemli olan eserlerimi paylaşırken onların gözündeki mutluluğu ve heyecanı
görmek.
Sanatın yarına taşınması için öğrettiğiniz birileri var mı? 

Sanatın yarına taşınması için öğrettiğiniz birileri var mı? Birlikte çalıştığım genç arkadaşlarımla bu sanatı yapmaya çalışıyoruz ve eminim benden sonrada bu sanat aynı heyecanla 
sürdürülecektir.
Florida’ dan yaprakları ellerinizle topladığınızı duymuştum. Bir çalışmanın serüveni nasıl gelişiyor? 


İlk yıllar Hollanda’dan ithal edilen bir bitki idi ancak bazı ekonomik nedenler ve çok fazla rağbet olmadığından üretimden kaldırdılar, bende bu bitkini anavatanı olan Amerika’dan temin ediyorum.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam