reklam
reklam

İSTANBUL’UN MÜLTECİ SEMTİ

Eklenme Tarihi: 24 Kasım 2018, Cumartesi - 10:56   Okunma Sayısı: 171991
İSTANBUL’UN MÜLTECİ SEMTİ

İstanbul’un tarihi yarımadasında neredeyse tüm toplu taşıma araçlarının kesişim noktasında yer alan Aksaray, son yıllarda her milletten insan barındırıyor.

Aslında yıllar önce de uzun zamandır insanların gün içerisinde sadece geçiş noktası olarak kullandığı, akşamları özellikle ara sokaklarına girmekten imtina ettiği bir semtti. Büyük bir semt olan Aksaray Millet Caddesi’nden geçen tramvay ile ikiye bölünüyor. İSKİ binasından Yenikapı Marmaray İstasyonu’na kadar olan bölgede halk daha çok Gürcüler, tinerciler, uyuşturucu ve uygun olmayan işler ile meşgulken Aksaray Metro İstasyonu bölgesi ise Suriyeli nüfusu, artan hırsızlık ve Arapça tabelalar.

 

SOKAKLARDA İNSAN KARMAŞASI VE YOĞUNLUK HAKİM

Aksaray’da önce Yenikapı Marmaray İstasyonu’ndan yukarı doğru ana caddede yürümeye başladığımızda burası sadece binlerce İstanbullu’nun değil dünyanın dört bir yanından gelmiş binlerce insanın da hem geçiş hem de yaşam noktası olmuş. Birçok yerde gazeteciye konuşmaya pek yanaşmayan esnaf Aksaray’da dertlerini anlatmak için birini bekliyormuşçasına şikayetlerini sıralamaya başlıyor. İnsan kaçakçılığı konusunda da tüm dünya ‘ya nam salmış bir semt olan Aksaray’da emlakçıların yoğunluğu ve otellerden Türkler dışında her kesimden insan mevcut.

Suriyelilerin yoğun şekilde ev kiraladıkları Fatih, Aksaray, Horhor ve diğer mahallelerde neredeyse tüm tabelalar ise Arapça. Suriyeli vatandaşlardan sonra ise Iraklı, Özbek veya Türkistanlı sığınmacılar ve Afrika’nın en fakir kesimlerinden gelen insanlar var.

Havaalanı katliamını yapan IŞİD’li teröristlerin eylemi Fatih’te bir evde planladıklarının ortaya çıkmasıyla devlet yetkilileri ve insanlar tarafından gözler bu semte çevrildi. Devlet Havaalanı terör olayından sonra Günübirlik ev kiralayanlara 678 sayılı KHK ile kimlik bildirimi zorunluluğu getirdi. Emniyette kaydı olmayan evler, 80 ila 100 lira arasında kiralanırken, tespit edilmeleri durumunda caydırıcı para cezaları kesiliyor. Kayıt göndermeyen işletmelere 10 bin lira, eksik veya yanlış gönderenlere ise 5 bin lira ceza kesiliyor. Getirilen kararname 2017 yılının başlarında gündem de olduğundan ve devlet memurlarının denetimlerinin sıklığı nedeniyle neredeyse tüm konut sahipleri bu kurala uydu. Ancak Aksaray sokaklarını bu dönemde gözlemlediğimizde her apartmanın başında valizini alan çıkıyor.      

 

BURASI KÜÇÜK BİR ARABİSTAN

430 bini aşkın nüfusa sahip, 57 mahalleden oluşan ilçenin eski sakinleri son 4-5 yıllık dönemde Suriye, Irak, Afganistan, Özbekistan ve İran gibi ülkelerden adeta göç sağanağı yaşandığını, ilçede yabancı sayısının 200 bini geçtiğini dile getirdiler. “Burası artık küçük Arabistan, küçük Suriye ve Irak haline geldi. Aksaray, Horhor, İskender paşa, Molla Feneri mahallelerinde Türkçe konuşan insan göremezsiniz. Ortam artık her kötülüğü barındırıyor. Böyle giderse gündüz vaktinde bile insanların buradan geçerken bile sıkıntı yaşarlar ” diyorlar.

 

ESKİDENE EĞİTİMLİ İNSANLAR OTURURDU

Bundan 10 yıl öncesini esnafa sorduğumuzda ise semtin eskiden bir duruşu vardı diyorlar. Eskiden eğitimli insanların ağırlıklı olarak oturduğunu ağırlıklı olarak doktor ve öğretmen çok oturduğunu ifade ediyorlar. Eğitimli kişiler arkadaşları ve eşleriyle birlikte yöresel yemeklerimizi yemeye gelirlerdi ancak şimdi yılda bir tane bile zor geldiğini söylüyorlar. Polislerin işletmeleri denetim altında tuttuğunu ancak sokaklarda bu sıklığın çok olmadığını vurguluyorlar. Aksaray’ın adının artık kötüye çıktığını belirten esnaflar aslında ekmeği için çalışan insanlarında yoğun olduğuna da dikkat çekiyorlar.

 

UYUŞTURUCU VE İNSAN TİCARETİ YAPILIYOR

2001 ve 2002 yıllarında Romanya ve Bulgaristan’dan insanların ticaret için yoğun olarak çalıştığı yerdi Aksaray. Ancak son 10 yılda uyuşturucu ve insan ticaretinin yapıldığı yer haline geldi. Emlakçı esnafın aslında ev kiralarken verdikleri kişilerin ne işler yapıldığına çoğu farkında. Çünkü Bin TL değerinde olan evler 3 bin TL’ye tutulduğunda evi veren kişiler bunları görmezden geliyor. Esnaf gelen mültecilerin çoğunun fakir olduğu için ülkelerini terke ettikleri için suça hemen karışabildiklerini özellikle hırsızlık olaylarında mültecilerin hakim olduklarını vurguluyorlar. Kozmik bir yapıya sahip olan bu semtte kimler hangi amaçla oturduğu bilinmiyor. Ülkemiz açısından potansiyel bir tehlike semti. Kendi aralarında bile saat başı kavga çıkartan gruplar hakim sokaklarda.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam