reklam
reklam

HÜNKAR KASRI

Eklenme Tarihi: 17 Kasım 2018, Cumartesi - 10:47   Okunma Sayısı: 167340
17’nci yüzyıl Osmanlı kasırlarının en görkemli örneklerinden biri olan Hünkâr Kasrı, Kanuni Sultan Süleyman’ın torunu III. Murat’ın eşi Safiye Sultan’ın emriyle yaptırılmıştır. Edirnekâri denilen ahşap üzeri renkli kalem işleri, sedef kakmalı kündekâri kapıları, rengârenk vitraylı camları, altın varakla zenginleştirilmiş ahşap oyma saçak altı süslemeleriyle ziyaretçilerini büyülemektedir. 

 

Kasrın içinde

Kasrın içine girildiğinde duvarları İznik çinileriyle süslü “L şeklinde”ki sofanın ucu Valide Sultan dairesine çıkmaktadır. Altlı üstlü iki pencere dizisiyle aydınlatılan ince uzun holden hünkâr mahalline açılan kapı, padişahın Yeni Cami’ye geçebilmesi için düzenlenmiştir.

Padişah ve ailesinin bazen namaz öncesi bazen sonrası bazen de özel dini günlerde ibadet ve istirahat etmek amacıyla kullandığı kasrın üç odasının en görkemlisi ise Baş Oda’dır.  Ahşap oyma tavanın muhteşem kalem işleriyle süslendiği oda üzerinde ayetler bulunan İznik çinilerinin güzel örnekleriyle kaplanmıştır.

Restorasyon

İTO tarafından 2004 yılında 50 kişilik bir ekiple başlatılan, dört yılda restorasyonu tamamlanan ve müze olarak faaliyete geçirilen Yeni Cami Hünkâr Kasrı, 2010 Europe Nostra (Avrupa Birliği Kültürel Miras Koruma) ödülünü almıştır.

Yeni Cami külliyesinin bir parçası olan Hünkâr Kasrı, tarihi yarımadada bulunuyor. Klasik Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden biri olan Yeni Cami Hünkâr Kasrı’nın içinde 17’nci yüzyıla ait nadide çiniler, sedefkâri, Edirnekâri ve tunç alçı örnekleri bulunur.

Ağaç işleri

Kasrın giriş kapısındaki ağaç işçiliği, içerideki çinili ocaklar, duvarları kaplayan çini panolar, renkli cam pencereler, seçkin işçilik örnekleri olarak kabul edilmektedir. Çinilerin bir kısmı ise sadece süsleme için özel olarak yaptırılmıştır.

İstanbul Ticaret Odası sponsorluğunda Yeni Cami Hünkâr Kasrı’nda her ayın ikinci perşembe günü bir sergi açılışı gerçekleştirilmektedir. Her birinin farklı teması olan sergiler, Türk ve yabancı ziyaretçiler tarafından ücretsiz olarak gezilebilmektedir.

Bugün 13 Kasım 2018… Hünkâr Kasrı’nı gezmek için geldim. Meyilli girişte “ebru sanatı”nı simgeleyen eserler var. Geniş yüzeylere yayılmış renkli motifler, desenler ve figürler Kasra çıkan meyilli holün her iki tarafını süslemiş. Sergiyi gezmeye gelenlerin sayısı fazlaca…

Hafta sonunuzu değerlendirebilirsiniz.


Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: BAŞAK ERTEKİN

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam