reklam
reklam

Atlar, Hatlar ve Süleymannâme

Eklenme Tarihi: 26 Ekim 2018, Cuma - 12:29   Okunma Sayısı: 175961
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ’nin projelendirdiği, Süleyman Saim Tekcan’ın 30 yıllık heykel ve gravürlerinden oluşan “Atlar, Hatlar ve Süleymannâme” başlıklı hat ve gravür sergisi, 1600 yıllık Şerefiye Sarnıcı’nın görkemli ve mistik atmosferinde açıldı. Sergi 7 Ocak 2019 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kültür AŞ, Süleyman Saim Tekcan’ın “Atlar, Hatlar ve Süleymanname” adlı hat ve gravür sergisini Şerefiye Sarnıcı’nda sanatseverlerle buluşturdu. Küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen’in üstlendiği serginin açılış törenine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran, İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Kemal Kaptaner, Yazar Beşir Ayvazoğlu, ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil ve şair-yazar Ebubekir Eroğlu’nun yanı sıra edebiyatçılar, akademisyenler, sanatı ve sanatçıları destekleyen çok sayıda davetli katıldı.

 

Serginin açılış töreninde konuşan İBB Kültür AŞ Genel Müdürü Kemal Kaptaner, “Telaşlı bir İstanbul akşamında sizleri böyle bir kalabalıkla burada görmek büyük bir mutluluk. Şerefiye Sarnıcı’na ilk defa gelenleri büyük bir sürpriz bekliyor. İstanbul’da böyle bir hazine mi varmış diyecek, gözlerinize inanamayacaksınız. Çok etkileyici bir atmosfer var aşağıda. Bu atmosfer Süleyman Sami Tekcan’ın muhteşem eserleriyle taçlandı, adeta bir mücevher galerisi gibi muhteşem, ışıl ışıl sudaki yansımalarla çok harika bir sergi oldu” dedi.

 

Türkiye’nin en önemli çağdaş sanatçısı

 

Serginin Küratörü Mehmet Lütfi Şen de konuşmasında Süleyman Sami Tekcan’ın 30 yıllık heykel ve gravürlerinden oluşan eserlerinin özel dizgiler ile ziyaretçilere sunulduğunu belirtti. Şen “Süleyman Sami Tekcan, bu toprakların, bu coğrafyanın değerlerini, kendi değerlerini dünyanın en çağdaş diliyle ifade eden, gelecek nesillerin örnek alacağı çok özel bir sanatçı. Türkiye’nin en önemli çağdaş sanatçısı ile ülkenin en önemli tarih değerini bir araya getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” diyerek bütün yoğunlukları arasında bu sergiye zaman ayırdığı için sanatçıya teşekkürlerini iletti.

 

Bu sergi serüveninin Beşir Ayvazoğlu’nun yazısıyla başladığını ifade Süleyman Sami Tekcan ise ilginç bir hatırlatma ile sözlerine başladı; Çemberlitaş’ın aşağısında geçmişte “At Meydanı” denen yerde bir tak üzerinde 4 tane atın olduğunu, bu atların orijinallerinin şimdi Venedik’te bulunduğunu söyledi. Osmanlı’nın İstanbul’u almasının asıl serüven olduğunu belirten Tekcan “ Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u alması, bizim Anadolu’ya at sırtında gelmemiz koca bir imparatorluğun kurulması at dediğimiz yaratık olmasaydı olmayacaktı. Onun için at çok önemli. Bu nedenle dünyada en fazla zirveye ulaştığımız sanatlardan bir tanesi olan hat sanatımızı atlarla buluşturmak istedim. Sergide emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

Şerefiye Sarnıcı’nın sularına akseden ‘Atlar ve Hatlar’

 

 

7 Ocak 2019 tarihine kadar ziyarete açık olacak bu kapsamlı proje sergisi, tarihimizin ve varoluşumuzun kökenlerindeki at imgesini çağdaş sanatta yeniden yorumluyor ve bildiğimiz at türlerine bir yenisini daha ekliyor. Süleyman Saim Tekcan’ın atı, heykel ve gravür formlarıyla karşımıza çıkıyor. Sarnıcın duvarlarıyla bütünleşen gravürler, suya yansıyan üç boyutlu çalışmalar ve bu çalışmaların duvarlarla örtüşen gölgeleriyle oluşan muazzam görüntüler izleyiciye benzersiz bir sergi deneyimi yaşatıyor.

 

24 Ekim 2018 - 7 Ocak 2019 tarihleri arasında sergilenecek eserlerin küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen üstlenirken, serginin yerleşimini Ömer Aydın, Hamza Algül ve Delan Atasayar birlikte hazırladı.

Kaynak: SON-AN GAZETESİ
Editör: SON-AN GAZETESİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam