reklam
reklam

Engelsiz Film Festivali kültürel hayata erişimdeki engelleri kaldırıyor

Eklenme Tarihi: 26 Ekim 2018, Cuma - 11:34   Okunma Sayısı: 154868
Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunlara çözüm üreten “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı Fark Yaratanlar programı, onuncu sezonuyla devam ediyor. Fark yaratan çalışmaların kısa videolarının hazırlanıp internette ve televizyonda yayınlanmasıyla projelerin görünürlük kazanmasını ve izleyenlere ilham vermesini hedefleyen Fark Yaratanlar programı, bu sayede toplumsal gelişmeye aktif katılımı artırmayı amaçlıyor.

Onuncu sezonun ilk Fark Yaratan’ı, engelli bireylerin sanat aktivitelerine katılımının önündeki engelleri kaldırmak ve her bireyin kültürel hayata eşit katılımını sağlamak amacıyla başlatılan Engelsiz Filmler Festivali oldu.

 

Engelsiz Filmler Festivali, 2013 yılında sinemaya ilgi duyan gençler tarafından filmleri engelli bireylerin erişimine uygun hale getirme hedefiyle başlatılıyor. Filmlerin farklı engellere sahip bireylerin erişimine uygun şekilde düzenlendiği festival kapsamında, görme engelli bireyler için sesli betimleme, işitme engelliler için işaret dili ve ayrıntılı altyazılar hazırlanıyor. Tüm festival mekânları ortopedik engelli bireylerin gereksinimleri gözetilerek, uygun mekânlar arasından seçiliyor. Programı her bireyi kapsayacak şekilde geliştirmeyi sürdüren festivalde otizmli bireylere yönelik özel gösterimler de yapılıyor. Filmler ve salonlar, yüksek ses, parlak ışık gibi etkenlerden rahatsız olan otizmli bireylerin de katılımı sağlayacak şekilde düzenleniyor.

 

2013 yılından bu yana 300’ün üzerinde film gösterimi ile 20 binden fazla bireye ulaşanfestival kapsamında tüm etkinlikler ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Engelli erişimine uygun hale gelen filmler, Engelsiz Filmler Kütüphanesi’nde derleniyor ve engelsiz bir sinema arşivi oluşturuluyor.

 

Engelli bireyleri sanatla ilgilenmeye teşvik ediyor

Festival kapsamında film gösterimlerinin yanı sıra atölyelerden seminerlere kadar birçok farklı etkinlik de düzenleniyor. Engelli bireyleri sanatla ilgilenmeye teşvik etme amacıyla işitme engelli çocuklar için canlandırma atölyeleri ve görme engelli çocuklar için senaryo atölyeleri gerçekleştiriliyor. Engelli bireylerin yakınlarıyla birlikte film izleyebilme, sanatsal ve entelektüel kapasitelerini geliştirme ve kullanma imkanına sahip olmaları gerektiğini savunan festival ile engelli bireylerin kültürel hayata katılımını sağlamanın yanı sıra sosyalleşmeleri için alan da yaratılıyor.

 

Farklı engellere sahip bireylerin bir araya gelmesini ve engelli - engelsiz tüm bireylerin aynı festivalde buluşmasını sağlayan Engelsiz Filmler Festivali’nin fark yaratan hikayesini 26 Ekim 2018 tarihinden itibaren www.farkyaratanlar.org ve www.sabancivakfi.org internet sitelerinin yanı sıra Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube’dan izleyebilirsiniz.

 

Fark Yaratanlar hikayeleriyle ekranlarda

Sabancı Vakfı, Fark Yaratan kişileri televizyon ekranından da izleyicilerle buluşturmaya devam ediyor. Engelsiz Filmler Festivali’nin fark yaratan hikayesi bu hafta Cüneyt Özdemir’in sunduğu Fark Yaratanlar Programı’na konuk olacak.

Fark Yaratanlar Programı 28 Ekim Pazar günü saat 18.15’te CNN Türk ekranında olacak.

 

Fark Yaratanlar Hakkında:

Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişme için hayata geçirdiği Fark Yaratanlar programı 2009 yılında başladı. Başladığı günden bu yana programa 2.600’ü aşkın kişi ve kurum aday gösterildi. Danışma Kurulu’nun seçtiği 176 "Fark Yaratan" kişi ve kurumun ilham veren hikâyelerinin videoları çekildi, internette ve sosyal medyada yayınlandı. Fark Yaratan videoları, Türkiye ve yurtdışında 25 milyon izlenme rakamına ulaştı.

Fark Yaratanlar videolarını izlemek ve paylaşmak için:

www.sabancivakfi.org

www.farkyaratanlar.org

www.facebook.com/FarkYaratanlar

www.twitter.com/farkyaratanlar

www.instagram.com/farkyaratanlar

www.youtube.com/user/turkeychangemakers

www.twitter.com/sabancivakfi

www.facebook.com/sabanci.vakfi

Kaynak: SON-AN GAZETESİ
Editör: SON-AN GAZETESİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam