reklam
reklam

Vanlı kadınlar belediye kurslarıyla meslek sahibi oluyor

Eklenme Tarihi: 17 Ekim 2018, Çarşamba - 13:29   Okunma Sayısı: 130143
İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Van Büyükşehir Belediyesi tarafından faaliyete geçirilen Kadın ve Aile Merkezine gelen kadınlar, burada açılan kurslarda meslek sahibi olmanın yanında ekonomik kazanç da elde etme imkanı buluyor.

VAN 

Van Büyükşehir Belediyesinin kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını artırmak amacıyla faaliyete geçirdiği Kadın ve Aile Merkezine gelen kadınlar, burada katıldıkları kurslar sayesinde hem meslek sahibi oluyor hem de maddi kazanç elde ediyor.

İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Büyükşehir Belediyesi, vatandaşları yıllardır ihmal edilen belediyecilik hizmetleriyle buluştururken, kadınların meslek edinmesine yönelik kurslarla da bölgede yoksulluğun önlenmesine katkı sunuyor.

Belediye Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığınca aktif hale getirilen Kadın ve Aile Merkezi'nde dikiş nakış, seramik, el sanatları, ahşap boyama, kilim, savatlı gümüş, aşçılık ve takı tasarımı gibi kurslara katılan kadınlar, evde boş oturmak yerine üretim yapabilmenin de mutluluğunu yaşıyor.

Kurslarda yaptıkları ürünleri fuar, kermes gibi etkinliklerde ya da anlaştıkları iş yerlerine satarak aile ekonomisine katkı sağlama imkanı bulan kadınlar, merkezin spor salonu ve kreş imkanlarından da ücretsiz yararlanarak boş zamanlarını değerlendirebiliyor.

Kadın ve Aile Merkezi sayesinde tüketici konumundan üretici konumuna geçen kadınlar, gelecekte kendi iş yerlerini kurarak yoksullukla mücadelenin bir parçası olmayı hedefliyor.

"Amacımız her evi bir atölyeye dönüştürmek"

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Tevfik Tepe, AA muhabirine, merkezde çeşitli kurslar açarak kadınların sosyal ve ekonomik yaşama entegrasyonunu sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Merkezde, Sosyal Destek Programı (SODES) projeleri kapsamında malzeme desteği sağlanan kursların da düzenlendiğini belirten Tepe, şöyle konuştu:

"Şu anda 15 kursumuza 300'ün üzerinde kadın katılım sağlıyor. Bölgemizde istihdamın sağlanması, kadınların becerilerinin artırılması ve aile bütçelerine katkı sunmaları açısından önemli kurslar bunlar. Bunun sonucunda başarılı olan kursiyerler kendi iş yerlerini açabiliyorlar. 15'e yakın kursumuz var. Her dönem kursiyer sayımız değişiyor ancak son zamanlarda kadınların kurslarımıza ilgileri sürekli artıyor. Çünkü evde oturmak istemeyen, meslek sahibi olmak, bir şeyler üretmek isteyen kadınlar kurslara katılım gösteriyor. Amacımız her evi bir atölyeye dönüştürmek. Yoksullukla mücadelenin temeli bir şey üretmektir. Kalkınmanın, büyümenin temelinde üretmek var. Eğer bir şey üretemezseniz, ürettiğinizi pazarlamazsanız büyüyemezsiniz, yoksullukla mücadele edemezsiniz. Biz insanlara balık tutmayı öğretiyoruz. Balık vererek tembelleştirmiyoruz. Bu şekilde aile bütçelerine katkı sunmalarını sağlıyoruz."

Bölge insanının sosyal anlamda bazı şeyleri kırması gerektiğini, merkezin bu anlamda önemli bir görev yürüttüğünü vurgulayan Tepe, son zamanlarda obezite sorununun dünyayı sardığını, kilo sorunu olan kadınların merkezdeki spor salonundan istediği gibi yararlanabildiğini aktardı.

Kurslarda üretilen ürünlerin satılarak gelir elde edilmesine yönelik çalışmalar da yürütüldüğünü anlatan Tepe, "Kent merkezinde bir satış mağazası bulursak, kadınların ürettiği malzemeleri pazarlayarak ailelere katkı sunma amacındayız. Kursların birçoğunda Halk Eğitimden farklı olarak malzeme desteği veriyoruz. Kadınların, mesleğin inceliklerini öğrenerek burada geleceğe daha emin adımlarla ilerlemelerini amaçlıyoruz." diye konuştu.

"Ekonomik kazanç elde ederek ailemize katkı sunuyoruz"

Kursiyerlerden 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Viyan Aras, merkezde birçok kursun düzenlendiğini, bu sayede kadınlara girişimcilik ruhunun kazandırıldığını söyledi.

Kadınların aile ekonomisine katkıda bulunabilecekleri bir ortamın hazırlandığını belirten Aras, şöyle devam etti:

"Burada elde ettiğim bilgi sayesinde, sermayem olursa, kendi iş yerimi açarım. Buradaki birçok kadın bunu yapabilir. Malzeme desteği de bizim en büyük sıkıntımızı ortadan kaldırıyor. Çok farklı yaş gruplarından kadınlar var. İyi zaman geçiriyoruz. Ev stresinden kurtulmak için gelenler de sonrasında kendi işini kurmak isteyenler de var. Burada benden büyük olanların hayat tecrübesinden yararlanabiliyorum. Kadınlar üreterek ev ekonomisine katkı sağlayabiliyor. Sergilerden sonra ürünler kursiyerlere veriliyor. Geçen sergimiz bayrama gelmişti, kadınlar bayram harçlıklarını sattıkları ürünlerden çıkarabilmişti. Çok iyi bir ortam sağlanmış."


Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam