reklam
reklam

2016'da yabancılara 10 milyar dolarlık konut satışı bekleniyor

Eklenme Tarihi: 9 Ocak 2016, Cumartesi - 10:00   Okunma Sayısı: 131972

İSTANBUL

Konut sektörü temsilcileri, 2016 yılında yabancılara konut satış tutarının 10 milyar doları bulabileceğini belirtiyor.

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası (İSTESOB) Başkanı Nizameddin Aşa, 2015 yılının başında yabancıya konut satışından en az 5 milyar dolar beklendiğini, ancak bazı sektör temsilcilerinin, bu rakamın 7 milyar dolara kadar çıkabileceğini öngördüğünü söyledi.

Aşa, 2015 yılında yabancıya konut satış rakamının asgari hedef düzeyinde kaldığını ve 5 milyar dolar civarında olduğunu, sıkıntılı bir yıla rağmen yine de güzel bir tutar yakalandığını ifade etti.

Konut satışında yaşanan bazı sorunlara dikkati çeken Aşa, şöyle dedi:

"Yabancılara konut satışında söz konusu arazinin askeriyeye ait olup olmadığı soruluyor. Bu uygulama satış işlemlerini geciktiriyor. Askeri alanlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sistemine biran önce yüklenirse satışlar çok çok hızlanır. Süreçler kısalırsa yabancı yatırımcının da işine gelir. Ayrıca maketten satışta denetimler artırılmalı, suistimalin önüne geçilmeli. Son dönemde epey azalsa bile bu konuda yabancı yatırımcı mağduriyetleri oluşabiliyor.

Öte yandan yatırımcıları Türkiye'ye ev alması için getiren yabancı acenteler de iyi denetlenmeli. Bunlar yüksek komisyon ücreti alıyorlar satıcıdan. Böylece ev fiyatları da artıyor. Yani ev fiyatları bu kişiler yüzünden ortalama yüzde 5, bazen yüzde 10 yükselebiliyor. Halbuki sadece aracı oluyorlar. Bu konuda denetim artırılmalı. Bu şartlar sağlanırsa 2016'da yabancıya konut satışı 10 milyar doları bulur."

"Yabancı yatırımcının iştahı artıyor"

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de İstanbul Yeni Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Körfez Geçiş Köprüsü ve Ovit Tüneli gibi büyük yatırımların birçoğunun 2016'da tamamlanacağını veya tamamlanma aşamasına geleceğini, bu durumun yabancı yatırımcının iştahını artıracağını söyledi.

Demir, 2016'da konut satışında zirvenin görüleceğini ve ne kadar olumsuzluk yaşanırsa yaşansın halkın Türk siyasetine güvendiğini ifade etti.

Fikirtepe Müteahhitler Platformu Başkanı Ali Nuhoğlu da "2016'da yabancı yatırımcı için bu yıl yakalanan 5 milyar dolar rakamının 2 katı hedeflenmeli, 10 milyar doları hedeflememiz gerekiyor. Ayrıca Türkiye çevre ülkelere kıyasla sığınılabilecek bir liman olarak gözüküyor" dedi.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam