reklam
reklam

MEVLANA FELSEFESİ TÜM DÜNYA’YA YAYILIYOR

Eklenme Tarihi: 17 Eylül 2018, Pazartesi - 10:00   Okunma Sayısı: 304820

İSTANBUL 

EMAV(Evrensel Mevlana Aşıklar Vakfı) vakfı, Mevlana Celaleddin Rumi’nin hoşgörü felsefesini tüm dünaya’ya duyuruyor.Vakfın oluşturduğu topluluk Hz. Mevlana’nın aydın felsefesini yaşatmayı ve tanıtmayı amaç edinmiş ve bu doğrultudaki çalışmalarını kurulduğu tarihten itibaren aralıksız olarak sürdürmeye çalışıyor. Çağdaş Mevlana Aşıkları Topluluğu 1989 yılında Onursal Başkanı Hasan Çıkar' ın önderliğinde kurulmuş. Topluluk Mevlevi  Çağdaş Türk insanı ve Türk kültürünün değerli yapı taşı olan Hz. Mevlâna'nın ilahi mesajlarını tüm dünyaya duyurmak amacıyla faaliyet gösteriyor .

Varoluş ilkesini çağdaş Türk insanına yakışır bir biçimde Hz. Mevlana’nın düşünce ve inanç temeline oturtarak, Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün emanet etmiş olduğu Türkiye Cumhuriyeti ilke ve esaslarını bir hayat  çalışması yaparak yürütüyorlar. Vakıf  çalışmalarını gerek yurt içinde gerekse yurt dışında gerçekleştirilen Tasavvuf Müziği Konserleri ve Sema Törenleri ile tanıtmıştır. 

Mevlana'nın insan sevgisiyle dolu kardeşlik ve birlik mesajlarını gelecek nesillere aktarmak 

EMAV Başkan Yardımcısı Gürcan Kaftan, İstanbul’un Fatih semtinde yer alan Silivrikapı Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenledikleri etkinliklerde amaçlarının, kadın - erkek semazenlerle birlikte Hz. Mevlana'yı ve onun çağdaşlığını, evrensel insan sevgisiyle dolu kardeşlik ve birlik mesajlarını gelecek nesillere aktarmak olduğunu söyledi. Gürcan Kaftan, “Hz Mevlana’nın sözleriyle ifade etmek gerekirse, ‘Hakk aşığı olan, aşkı seçen, böylece kendisi de seçilmiş insan olan herkesi’ merkezimize davet ediyoruz” dedi.

Mevlana'nın aydın felsefesini tüm Dünya’ya duyuruyor

Kendi bünyesindeki müzisyenlerle Türkçe sözlü 12 Mevlevi Ayini ve 3 yüz’e yakın ilahi besteleyerek 4 CD ve kaset çalışması yapmış ve bu çalışmalarını gerek yurt içinde gerekse yurt dışında gerçekleştirilen Tasavvuf Müziği Konserleri ve Sema Törenleri ile tanıtmıştır. Kurulduğu dönemden itibaren bir çok etkinlikte yer alan topluluk, yurt dışında düzenlemiş olduğu konferans, seminer, konser ve sema törenleri ile Hz. Mevlana’nın aydın felsefesinin ve sevgi mesajının sesi olmuştur. ABD, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Bulgaristan, Fransa, Hırvatistan, İtalya (Sicilya), İspanya, İsveç, Japonya, Kosova, Makedonya, Yunanistan  ve daha birçok ülkede hizmet vermiş olan topluluk Mevlevi kültürünü tanıtmak ve yaşatmak için gösterdiği gayretlerine bu doğrultuda devam ediyor.

Sevgi, hoşgörü, barış, kardeşlik, ilahi Aşk 

Bünyesinde diğer milletlerden mensupları da bulunan topluluk Onursal Başkanları Hasan Çıkar önderliğinde, Hz. Mevlana’nın hoşgörü, barış, birlik, sevgi ve ilahi aşk dolu felsefesini; Hz. Muhammed, Hz. Ali ve Hz. Mevlana’nın maneviyatlarından aldıkları güçle sürdürmeye devam etmektedir.

Çağdaş Mevlana Aşıkları Topluluğu Türk kamuoyu ve dünyanın yakından takip ettiği sema törenlerinde 'kadın-erkek' bir arada sema eden semazenleri ve gül bahçesini andıran 'renkli tennureleri' ile çağdaş Türk insanını ve Türk kültürünün en değerli varlığı, büyük mütefekkir Hz. Mevlana’nın ilahi mesajını, günümüz insanına ve gelecek nesillere aktarmak için bu yola gönül vermiş genç kadrosuyla çalışmaktadır. Restorasyon çalışmalarının başladığı 2007 yılına kadar Galata Mevlevihane’si Müzesi'nde Tasavvuf Musikisi Konseri ve Sema Töreni icra eden topluluk; faaliyetlerine her Perşembe ve Pazar günleri Silivrikapı Mevlana Kültür Merkezi’nde toplanıyor.

Mevlana Celaleddin Rumi 

Tüm dünyada aşkın, sabrın ve hoşgörünün sembolü olan Mevlana, tasavvufu oldukça ileri bir noktaya götürmüş, dansı, müziği, şiiri dinsel ritüellere katmasıyla İslam Rönesans’ını yaşatmıştır.Mevlana Celaleddin-i Rumi, 30 Eylül 1207 tarihinde bugün Afganistan sınırları içerisinde bulunan Horasan'ın Belh şehrinde dünyaya geldi. Yaşadığı dönemde Anadolu‘ya Diyarı-ı Rum denildiği için Rumi soyadını, zaman içinde de kendisine duyulan büyük saygının ifadesi olarak efendimiz manasına gelen Mevlana adını almıştı.Dönemin kültür merkezlerinden Belh kentinde hocalık yapan, Sultan-ül Ulema (Bilginler Sultanı) lakabıyla anılan din bilgini ve hukukçu Bahaeddin Veled‘in oğluydu.

Mevlana’nın annesi, Belh Emiri Rükneddin’in kızı Mümine Hatun; babaannesi, Harezmşahlar Hanedanlığı’nın Türk prensesi, Melike-i Cihan Emetullah Sultan’dı. Eflaki’ye göre Mevlana’nın büyükbabası Hüseyin Hatibi, derin bilgisiyle dönemini oldukça etkilemiş olan bir alimdi. Kaynaklara göre, babası Bahaeddin Veled’in, anne tarafından Hazret-i Muhammed’in (sav) torunu olan Hazret-i Hüseyin’le on dördüncü göbekten, baba tarafından da yine Hazret-i Muhammed’in seçilmiş dört dostundan ilki olan Hazret-i Ebu Bekir Sıddık’la onuncu göbekten yakınlığı vardı.

Mevlana Celaleddin Rumi ve Mevlevilik Mevlevilik; insanı yüceltmeyi amaçlayan, insanlar arasındaki ortak değerleri ön plana çıkaran bir düşünce akımıdır. Allah sevgisi, insan sevgisi, insana hizmetin esas alınması, onun manevi ve ahlaki yönden yüceltilmesi Mevlevilikte önem verilen ilkelerdendir.Mevlevilikte, ibadetler üzerinde önemle durulur. İbadetlerin düzenli ve samimi bir şekilde yapılması gerektiği belirtilir. Yüce Allah’a olan sevgi ve bağlılığın ibadetlerle de gösterilmesi istenir. Mevlevilikte İslam’ın sevgi ve hoşgörüyü ön plana çıkaran yorumuna önem verilir. Hayatın anlamı ve insanın evrendeki üstün konumu üzerinde de sıkça durulur. Başkalarının ayıplarının yüzlerine vurulmaması, hatalarından dolayı insanların incitilmemesi gerektiği belirtilir. Milliyet, din, dil, ırk, zengin, fakir vb. hiçbir ayrım yapılmaksızın bütün insanların sevilmesi öğütlenir. Mevlâna Celaleddin Rumi’ye göre Yüce Allah insana değer vermiş, onu üstün ve ayrıcalıklı bir varlık olarak yaratmıştır. O hâlde insana değer verilmeli ve saygı duyulmalıdır. Mevleviliğe göre insan, kalbini kin, hırs, kibir kıskançlık, bencillik gibi kötü duygulardan arındırmalıdır. Sevgi, saygı ve hoşgörüyü ilke edinmelidir. Mevlevilik akımında dinî ve ahlaki ilkeler vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Bu akıma göre doğruluk, adalet, hikmet, zayıfları gözetme, yardımlaşma vb. değerler genel olarak bütün insanları mutluluğa götürecek temel ilkelerdir. Buna karşın tembellik, yalan, hile, kin, nefret, öfke, dedikodu, kibir vb. kötü özellikler ise insanın helakına sebep olur. İyi bir Mevlevi bu gibi kötülüklerden uzak durmayı ilke edinmelidir.Mevlevilik düşüncesinde sema ayininin önemli bir yeri vardır. Sema; müzik eşliğinde ve belli bir düzen içerisinde yapılan törene verilen addır. Sema ayinine katılanlara semazen, bu ayinin yapıldığı yerlere ise semahane denir.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam