reklam
reklam

'Bölgesel özerkliği kabul etmiyoruz ve doğru bulmuyoruz'

Eklenme Tarihi: 7 Ocak 2016, Perşembe - 16:00   Okunma Sayısı: 132144

ANKARA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, NTV canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Yeni anayasa tartışmalarına ilişkin bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, "Sadece anayasa değil, çünkü Sayın Davutoğlu da söz verdi, 12 Eylül darbe hukuku dolayısıyla biz bir komisyon kuruyoruz. Anayasa o darbe hukukunun bir parçası" değerlendirmesini yaptı. 

Kılıçdaroğlu bir soru üzerine, hem anayasa hem de "darbe yasalarının ayıklanması" noktasında iki ayrı komisyon kurulması önerisine de açık olduklarını söyledi. 

"Yapay bir tartışma"

Üniter yapı korunarak, başkanlık sisteminin getirilebileceği yönündeki açıklamaların sorulması üzerine ise Kılıçdaroğlu, "Biz başkanlık sisteminin Türkiye'de tartışılmasının tamamen yapay bir tartışma olduğunu düşünüyoruz. Bugün Türkiye'nin dünya kadar sorunu var. Doğu, Güneydoğu'da kan gövdeyi götürüyor, her gün şehitlerimiz geliyor. Anayasa tartışmaları mı çok değerlidir, yoksa bu sorunu çözmek mi çok değerlidir? Biz bırakmışız orayı, kalkmışız bir kişiye göre rejimi değiştireceğiz. 'Onun keyfi olsun' diye. Yeter artık yani bu kadar da olmaz" değerlendirmesini yaptı. 

"Güneydoğu'daki terör olaylarına ilişkin CHP'nin çözüm önerilerinin" ne olduğu sorusuna Kılıçdaroğlu, çözüm adresinin TBMM olduğunu bildirdi.

"Dokunulmazlıkların konjonktürel kullanılması doğru değil"

Kılıçdaroğlu, "CHP'nin dokunulmazlıklar konusundaki tavrının ne olacağı" sorusu üzerine, "Dokunulmazlıkların konjonktürel olarak kullanılması asla doğru değil. Objektif bir kural getirirsiniz o kurala göre hareket edersiniz. Biz, kürsü dokunulmazlığı hariç, diğer dokunulmazlıkların kaldırılmasını isteriz" yanıtını verdi.

"DTK'nın açıkladığı şekli asla doğru bulmuyoruz"

Özyönetim ve özerklik konusundaki tavrının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bütün bölgelerini kapsayan yerel yönetimler özerklik şartını, yine kabul ettiklerini ve uygulanması gerektiğini, HDP'nin istediğinin ise "bölgesel özerklik ve bölgeye yönelik özel statü" olduğunu anlattı.

Demokratik Toplum Kongresinin (DTK) açıkladığı bildirgede öz savunmanın da istendiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Biz buna karşıyız. Devletin silahlı güçleri var zaten" diye konuştu. 

Yerel yönetimlerin gelir kaynakları ve diğer açılardan güçlendirilmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Özerklik denilince hemen ülkenin bölündüğü şeklinde bir algı çıkıyor ortaya. Tabii bu bağlamda bölgesel özerkliği kabul etmiyoruz ve doğru bulmuyoruz. Bir ya da birden fazla ilin bir araya gelip, ki öyle bir tanımlama yapılıyor, biz onu doğru bulmuyoruz. DTK'nın açıkladığı şekli asla doğru bulmuyoruz" dedi. 

CHP'nin kurultay sürecine ilişkin soru üzerine Kemal Kılıçdaroğlu, "Her kurultay aslında bir değişim demektir. Dolayısıyla bu kurultayda, yönetim kademelerinde değişim olması doğaldır" dedi.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam