reklam
reklam

Dolar/TL 3,02'nin üzerini gördü

Eklenme Tarihi: 7 Ocak 2016, Perşembe - 11:00   Okunma Sayısı: 155609

İSTANBUL

Dolar/TL, küresel piyasalarda doların gelişmekte olan ülke para birimleri karşısındaki yükselişinin etkisiyle 3,02'nin üzerini gördü.

İran ve Suudi Arabistan arasındaki gerginliğin jeopolitik endişeleri artırması, Çin para birimi yuanın dolar karşısında sert gerilemesi ve buna bağlı olarak küresel risk iştahındaki düşüş, TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine benzer şekilde değer kaybetmesine yol açıyor. 

Dün gün içinde en yüksek 3,0152 seviyesini gören dolar/TL, günü 3,0027'den tamamlamıştı. Bugün Asya piyasalarında negatif seyrin etkisiyle güne yükselişle başlayan dolar/TL, 3,0240'ı gördükten sonra şu dakikalarda 3,0170'ten alıcı buluyor.

Avro/TL ise gün içinde en yüksek 3,2744'ü görmesinin ardından 3,2560 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, Çin'in para biriminde zayıflamaya izin vererek ekonomiye ilişkin endişeleri artırdığı bir ortamda, borsalardaki sert düşüşlerin güvenli liman arayışını tetiklediğini, bu ortamda dolar, gelişmiş ülke tahvilleri ve altının değer kazandığını ifade ediyor.

Dolar/TL'nin teknik olarak 3,00 üzerinde kaldığı sürece psikolojik olarak yükseliş eğilimini sürdüreceğini öngören analistler, 3,0220 direncinin kırılması durumunda ise 3,07-3,08 seviyelerinin gündeme gelebileceğini kaydediyor.

Altının gramı 106 liranın üzerine çıktı

Yeni yıla yükselişle başlayan altının gram fiyatı da 106 liranın üzerine çıktı.

Jeopolitik risklerle yıla hızlı bir başlangıç yapan altının gram fiyatı, küresel risk iştahının azalmasıyla yükselişini sürdürerek dünkü kapanışa göre yüzde 0,8 primle 106,86 lirayı gördü.

Analistler, Çin'in yuanı devalüe etmesiyle hisse senedi piyasasında yaşanan yüzde 7'lik kayıp, Ortadoğu'da artan gerilim ve Kuzey Kore'nin nükleer test yapmasıyla hafta başından itibaren altının güvenli liman özelliğinin yeniden ön plana çıktığını belirterek, ABD'de dün açıklanan Fed toplantı tutanaklarının ardından dolar endeksindeki gevşemenin yeni yükselişleri tetikleyebileceğini ifade ediyor.

Kapalıçarşı'da şu dakikalarda çeyrek altın 175 liradan, Cumhuriyet altını ise 712 liradan satılıyor. 2015 yılının son işlem gününde çeyrek altın 165 liradan, Cumhuriyet altını 669 liradan işlem görmüştü.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam