reklam
reklam

ECDAT YADİGARI GELENEK EYÜPSULTAN BELEDİYESİ TARAFINDAN YAŞATILIYOR

Eklenme Tarihi: 19 Eylül 2018, Çarşamba - 12:00   Okunma Sayısı: 130795

İSTANBUL

Eyüpsultan belediyesi tarihi bir geleneği devam ettirdi. Osmanlı'da eğitime yeni başlayan çocukların okul korkusunu gidermek, onlara okuma isteğini aşılamak ve arkadaşlarıyla kaynaştırmak amacıyla düzenlenen “Amin Alayları” Eyüpsultan’da yaşatıldı. Amin Alayları, Osmanlı Devleti’nde asırlar boyu devam yaşatılmıştı.Bu geleneği devam ettiren Eyüpsultan Belediyesi okula yeni başlayan öğrencilerin korkularını gidermeyi amaçladı.

Düzenlenen  etkinliğe Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın ve ilçe Milli Eğitim Müdürü Murat Topçu katıldı Bu yıl 2.’si düzenlenen Amin Alayları’na okula yeni başlayacak olan çocuklar ve velileri ile öğretmenler de katıldı. İlkokula başlayan öğrencilerin korkularını yenmeleri için gerçekleştirilen faaliyetten öğrenciler ve velilerde oldukça memnun kaldı. Etkinlik Hacivat Karagöz ve Mehter takımının gösterileriyle devem etti. 

Amin alayları pedogojik faydalar taşıyor 

Eyüpsultan Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın basına açıklamalarda bulundu. Aydın" Osmanlı'da eğitime yeni başlayan çocuklar için Amin Alayları düzenlenirdi. Osmanlı kültürünün zenginliklerinden biri olan Amin Alayları, mektebe yeni başlayan çocukların okul korkusunu giderme, çocuklara okuma isteğini aşılama ve çocukları arkadaşlarıyla kaynaştırma gibi önemli pedagojik faydalar taşıyor. "dedi. 

Etkinliğimiz oryantasyon adı altında yapılan yararlı bir faaliyet

Remzi Aydın  Osmanlı'nın 500 yıllık bu güzel geleneğini Eyüp'te yeniden başlatıldığını vurgulayarak şunları söyledi: Geçen yılda sürdürdüğümüz bir geleneği bu yılda sürdürüyoruz. Etkinliğimiz oryantasyon adı altında yapılan yararlı bir faaliyet. Bugün burada yapılan törenin aynısı ilçemizin on üç noktasında aynısı yapılıyor. Burada olduğu gibi on üç okulda da okul araç -gereçleri öğrencilere veriliyor. Eğlenceler düzenlenip daha sonra çocuklar Eyüp'teki önemli isimleri makamlarında ziyaret edecek. Onlarla sohbet edip onların desteklerini ve güvenlerini alacaklar. Amacımız çocuklarımız yeni bir döneme geçerken psikolojik olarak onları rahatlatmak.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Topçu ise Amin Alayları hakkında görüşlerini şöyle belirtti: Bu güzel programın vesilesiyle bir araya geldik. Amin alayları Osmanlı döneminde 500 yıl uygulanan bir program.2006 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı ilkokul birinci sınıf öğrencilerini bir hafta önceden okula ve öğretmenlere alışsınlar diye uyum programı uyguluyoruz. Ecdadımız gibi bizlerde bugün uyum oryantasyon eğitimi  uyguluyoruz. Kendi kültürümüze uygun olan bu programı bizlerde yeniden başlattık.

Amin Alayları nedir?

Osmanlı Devleti’nde çocuklar olgunlaşma durumlarına göre, 4 ila 7 yaş arasında Sıbyan Mektebinde ilk eğitimlerine başlardı. Bu okulların çoğu, camilere bitişik olarak inşa edilirdi. Bu mekteplerde eğitime başlayan çocuklar için 14. yüzyıldan 19. yüzyıl sonlarına kadar çeşitli merasimler düzenlenmekteydi. Bu merasimlerin en önemlisi ise Amin Alayları idi. Amin Alayı yapılacağı gün bütün aile hava aydınlanmadan kalkar, sabah namazından sonra çocuklara yeni elbiseleri giydirilerek, üstü başı mücevherat veya parıltılı taşlarla süslenmiş olduğu halde hep birlikte faytonlara binilip, çoğunlukla Eyüp Sultan Camisi'ne ziyarete gidilir ve burada dua edilirdi.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam