reklam
reklam

30 Ağustos Zafer Bayramı 96.Yıl” fotoğraf sergisi

Eklenme Tarihi: 3 Eylül 2018, Pazartesi - 11:00   Okunma Sayısı: 143267

Her yıl olduğu gibi bu yılda ülkemizde 30 Ağustos Zafer Bayramı yine çeşitli sergiler ve ve etkinliklerle kutlandı. Harbiye Askeri Müzesi’nin katkılarıyla  ve Beyoğlu Belediyesi tarafından“ 30 Ağustos Zafer Bayramı 96.Yıl” fotoğraf sergi Taksim Meydanında açıldı. Harbiye'de taksim meydanında açık hava da olan sergiye tüm vatandaşlar ücretsiz katılabiliyor. Gazi  Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının düşman kuvvetlerinin ülkeden çıkarılmasının yıl dönümünde sergi bizleri Kurtuluş mücadelesinin ruhunu yeniden yaşatıp bizleri  o yıllardaki mücadele ruhuna götürüyor. Yerli ve  yabancı turistler sergideki fotoğraflar yoğun ilgi gösteriyorlar. 

Birinci Dünya Savaşı’nda mağlup çıkmış , bağımsızlığı tehlikeye girmiş bir devletin temellerinin nasıl atıldığını fotoğraf kareleriyle sunulmaya çalışılıyor. Bağımsızlık, özgür yaşama, azim ve kararlığını tüm dünya’ya nasıl ilan ettiğimiz göze çarpıyor. 

Atatürk ve Kurtuluş Savaşında emrindeki askerler bu topraklar için yapılan mücadele ruhu ile cephede yaşananları fotoğraf kareleriyle  o anlar yaşatılıyor.  Savaştaki askeri olaylar fotoğraflarla canlandırılıyor. Mustafa Kemal’in komutanlığını yaptığı savaşta askeri disiplin ve emek göze çarpıyor. Değişik coğrafyalarda olmalarına rağmen ortak milli birlik , savaşçı ruh ve inancı bu toprakların her karesinde emeğin olduğunu hissettiriyor. 

Fotoğraflar arasında en etkileyici kareler şu şekilde; 

-İstikalal harbinde cephe taşıyan kadınlar 

-İstiklal harbinde at arabasıyla yapılan sevkiyat 

-istiklal harbinde bir topçu birliği

-İstiklal harbinde Atatürk’ün subay adaylarıyla yaptığı gözlem 

-İstiklal harbindeki topçu birlikleri

-İstiklal harbinde zeybek oynayan Türk Askerleri 

Harbiye askeri müzesinde neler var 

Dünya tarihinde önemli yere sahip olan askeri olayların belge ve kanıtlarının yer aldığı Harbiye Askeri Müzesi, İstanbul’un görülmeye değer müzelerinden biri.

Harbiye’de bulunan askeri müze, 1841’de Harp Okulu olarak inşa edildi. 1936’ya kadar harp okulu olarak hizmet veren binada 1899–1905 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de öğrenim gördü.

1966 yılında restore edilerek modern bir askeri müzeye dönüştürülen yapının tarihi ve mimari karakterine sadık kalındı. 1993 senesinde Kültür Sitesi’yle birlikte başka bölümlerin de eklendiği müze, bugünkü haliyle hizmete açıldı.

Askeri Müze’de beş bine yakın eser sergileniyor. Çeşitli silahlar, askeri kıyafetler, çadırlar, bayraklar ve sancakların yer aldığı zengin koleksiyonda başka askeri kültürel varlıklar da bulunuyor. Ahşap ve maden süsleme sanatının incelikle işlendiği tüfek, tabanca, top ve kılıçlar bu kültürel varlıklardan bazıları…

Atatürk’e ayrılmış özel bölümünün mutlaka görülmesi gereken müzede “İstanbul’un Fethi”, “Kurtuluş Savaşı” gibi önemli askeri olaylar maketlerle canlandırıyor.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: ZEHRA EVCİL

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam