reklam
reklam

Dolmabahçe Saat Kulesi

Eklenme Tarihi: 31 Ağustos 2018, Cuma - 10:00   Okunma Sayısı: 159969

Saltanat kapısı ile Bezm-i Âlem Valide Sultan arasında yer alan Saat Kulesi’nin saray kompleksiyle birlikte 1842-1854 tarihleri arasında Abdülmecid tarafından yaptırıldığı ileri sürülürse de kulenin yapımına II. Abdülhamid’in emriyle Hicri 1308 (Miladi 1890)’de tamamlandığı biliniyor.

Sultan Abdülaziz’in saltanatı (1861-1876) sırasında Bayıldım Bahçesi’nin arka sırtına yapılması düşünülen Aziziye camiinin, Abdülaziz’in tahtan indirilmesiyle yarıda kalan camiden arta kalan taşlarla saat Kulesi yapılmıştır.

Kaynaklarda Kule’nin mimarı olarak Dolmabahçe Sarayı’nın mimar ailesi Balyanların ismi verilir.

Aşağıdan yukarıya doğru incelen dört katlı bu kule, yaklaşık olarak 30 m. yüksekliktedir. 12X12m. ölçülerinde altı basamaklı merdivenle çıkılan bir platform üzerine oturur. 8,5X8,5m. boyutlarında kare planlıdır. Platformun köşelerinde yuvarlak tekneli, iki katlı fıskiyeler görülür.

Köşelerdeki çift sütunlar ortasına yuvarlak kemerli, kuzeyde kapı, diğer yönlerde pencere açılmıştır. Pencere alınlıklarında yuvarlak barometreler yer alır. Sütunlar yivli ve Korent başlıklıdır.

Küp şeklindeki kaideler üzerine oturarak dalgalı saçağı taşırlar. İkinci kat, birinci katın tekrarıdır. Üç ve dördüncü katların diğer katlardan farkı, köşelerdeki sütunların yerini silmelerin almasıdır.

Ayrıca üçüncü kattaki pencereler dikdörtgendir. Dördüncü katın her yüzünde birer saat kadranı vardır. Saat kadranlarının altında köşeleri yuvarlatılmış parmaklıklı balkon yer alır. Kulenin tepesine bir çekirdek etrafında dolanan 94 basamaklı taş merdivenlerle çıkılır.

Sütun başlıklarında kapı ve pencere alınlıklarında silme ve saçaklarda girlantlar, kırık dallar, çiçekler ve kartuşlarda “S” ve “C” kıvrımlı Barok ve Ampir özellikli süslemelerle karşılaşırız. 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: BAŞAK ERTEKİN

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Yeşim Demir'le Rüya Yorumu


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam